Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe europarlamentarul PNL Eduard Hellvig pentru funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii (SRI). Hellvig s-a declarat onorat de nominalizare, punctând drept coordonate de acţiune combaterea corupţiei şi dezvoltarea capacităţilor de apărare a siguranţei naţionale.
Intr-o postare pe Facebook, actualul europarlamentar a estimat că "o democraţie funcţională are resorturile necesare pentru ca statul şi propriii cetăţeni să se afle întotodeauna de aceeaşi parte a baricadei". "Cu o condiţie: ca toate instituţiile să acţioneze conform regulilor democraţiei şi ale societăţii deschise", a subliniat Hellvig.
O persoană pregătită
Explicând raţiunea alegerii sale, Iohannis a arătat, potrivit mediafax.ro, că a căutat un om pregătit, cu energie şi care să aducă calmul necesar în acest spaţiu. "Atunci când m-am gândit la o persoană pe care să o propun ca director la SRI, am căutat pe cineva care este pregătit pentru o astfel de poziţie, care are pregătirea necesară, are energia necesară, care cunoaşte actorii politici, care are suficiente cunoştinţe despre activitatea Serviciului şi care este o persoană care vine să aducă calmul necesar în acest spaţiu". O persoană, a continuat şeful statului, care, pentru el, „reprezintă garanţia unui parcurs de modernizare şi de europenizare pentru acest Serviciu". "SRI a câştigat foarte mult ca şi imagine publică în ultimii ani, a avut rezultate notabile, s-au făcut progrele semnificative. Toate acestea trebuie duse mai departe de cel care va fi director SRI", a mai spus Iohannis, menţionând că toţi liderii partidelor politice au fost puse la curent cu nominalizarea lui Hellvig la SRI. şi, cel puţin până acum, toate formaţiunile politice au fost de acord cu alegerea preşedintelui. E adevărat, ultimul cuvânt aparţine parlamentului, care va analiza propunerea lui Iohannis săptămâna viitoare. Funcţia de director al SRI a rămas vacantă după ce George Maior a demisionat de la conducerea Serviciului, în 27 ianuarie. Interimatul funcţiei a fost asigurat după acest moment de generalul Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI.
„Voiculescu e de vină!"
Au fost, totuşi, două persoane care au criticat această alegere: fostul preşedinte Traian Băsescu şi fosta lui protajată, Elena Udrea, aflată acum în arest la domiciu. Pe contul său de Facebook, predecesorul lui Iohannis a scris că "premierul de la Grivco reuşeşte să nominalizeze pentru şefia SRI un om al lui Voiculescu". „şocant !!!", a adăugat Băsescu. La rândul ei, Elena Udrea a notat, tot pe Facebook, că a spus în denunţul pe care l-a făcut la Parchet că "viitorul şef SRI va fi ales de Coldea", ea adăugând că "singurul lucru pe care Eduard Hellvig îl va face acolo este să ia poziţie de drepţi în faţa adjunctului său cu patru stele". "Am spus în denunţul pe care l-am făcut la Parchet că viitorul şef SRI va fi ales de Coldea. Iată că aşa este! Singurul lucru pe care Eduard Hellvig îl va face acolo este să ia poziţie de drepţi în faţa adjunctului său cu patru stele. De altfel, este obişnuit cu această ipostază din campania electorală pentru prezidenţiale. Îl felicit pe Dan Voiculescu - nu credeam că, în puşcărie fiind, va putea să-şi numească propriul om în fruntea principalului serviciu de informaţii din România", a scris Udrea pe contul său de Facebook. Ea mai spune că îl roagă pe Ion Cristoiu să facă publice însemnările din jurnalul ei referitoare la Eduard Hellvig şi Florian Coldea, pentru a se vedea că lucrurile se întâmplă "exact aşa" cum a spus ea că se vor întâmpla "încă din noiembrie".
Cine este Eduard Hellvig
Europarlamentarul Eduard Hellvig, vicepreşedinte PNL, este considerat un apropiat al preşedintelui încă dinaintea campaniei electorale din 2014. În vârstă de 40 de ani, el a fost ministru al Dezvoltării în primul guvern Ponta, până la alegerile parlamentare din 2012, când s-a retras din Cabinet în urma acuzaţiilor de incompatibilitate formulate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). În decembrie 2014, Hellvig a câştigat definitiv procesul cu ANI. A fost secretar general al PNL din 2011 şi până în 2014, iar în 2009 a fost coordonatorul campaniei PNL pentru alegerile prezidenţiale pentru Crin Antonescu. În perioada 2004-2008, Hellvig a fost deputat din partea PC şi secretar al Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, iar între anii 2006 şi 2007 a fost europarlamentar. Eduard Hellving a absolvit specializarea Ştiinţe Politice din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică, Universitatea "Babeş-Bolyai", Cluj-Napoca (1997), a urmat studii post-universitare în domeniul securităţii şi apărării la Colegiul Naţional de Apărare, Universitatea "Carol I", Bucureşti şi la Centrul European de Studii de Securitate "George C. Marshall", Garmisch - Partenkirchen. Din 2009, este doctor în ştiinţe Politice al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti.
Ce avere are
Potrivit declaraţiei de avere, Hellvig deţine cotă parte de 50% din două terenuri intravilane, în Voluntari (Ilfov) şi în Bihor, cumpărate în 2005, respectiv 2008 şi suprafeţe de 401, respectiv 665 de metri pătraţi. Are două case de locuit, tot în Voluntari (Ilfov) şi în Bihor, de 143, respectiv 210 metri pătraţi, precum şi un autoturism Skoda fabricat în 2010, conturi bancare cu o valoare însumată de aproximativ 38.000 de lei şi 97.000 euro, la acesta din urmă fiind menţionat că suma cuprinde intrări din salariu, diurne, transport, cheltuieli generale la Parlamantul European. Are, de asemenea, şi o datorie către BRD, scadentă în 2035, cu o valoare de 28.568 de euro, precum şi către Viorel Dumitras, scadentă în 2031, în valoare de 145.000 de euro.