Preşedintele Klaus Iohannis a transmis vineri Senatului cererea de reexaminare a Legii privind Codul fiscal. „Susţinem relaxarea şi simplificarea fiscală prin reducerea unor taxe şi impozite în condiţiile în care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscală şi predictibilitate. Din această perspectivă, considerăm că noul Cod fiscal poate fi pus în aplicare numai după o riguroasă şi temeinică analiză a implicaţiilor întregului set de măsuri fiscale şi bugetare asupra construcţiei bugetului general consolidat, atât pentru anul 2016, cât şi pentru anii următori şi numai cu respectarea obligaţiilor asumate de România şi a legislaţiei interne referitoare la disciplina financiar-bugetară", arată şeful statului în cererea de reexaminare, consultată de Agerpres.
Iohannis susţine că, potrivit evaluărilor Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional, „punerea în aplicare a noului Cod fiscal atrage, în mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB şi deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB, conform Programului de Convergenţă şi Strategiei Fiscal-bugetare". „O asemenea dinamică denotă instabilitate în abordarea fiscal-bugetară: de la deficite mari se trece la deficite mici, apoi din nou la deficite mari etc", arată preşedintele.
„Prin noul Cod fiscal se va înregistra o abatere semnificativă de la cadrul de stabilitate şi predictibilitate asumat prin tratatele europene şi legislaţia internă. În acest sens, se cuvine a fi subliniată diferenţa majoră dintre un deficit bugetar neintenţionat, ca efect al unei dinamici economice nefavorabile, şi un deficit bugetar deliberat, aşa cum este cazul scenariului actual de politică fiscal-bugetară", explică şeful statului în cererea de reexaminare.
„Măsurile de austeritate ale anului 2010 trebuie să rămână istorie. Revenirea la politici fiscale riscante şi cu consecinţe negative pe termen lung reprezintă o experienţă pe care nu numai clasa politică nu şi-o mai poate permite, dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie să mai fie suportate de cetăţeni", afirmă Iohannis în cererea de reexaminare.
Pe de altă parte, „simpla relaxare fiscală, neînsoţită de continuarea procesului de creştere a colectării veniturilor şi de o reaşezare sustenabilă a cheltuielilor bugetare, pentru o cât mai raţională cheltuire a banului public, poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evoluţiilor economice şi sociale viitoare", precizează Iohannis în cererea de reexaminare.
Ponta: Decizia lui Iohannis privind Codul fiscal este ori pur politică, ori luată în afara ţării
Reacţia premierului Victor Ponta a fost una explozivă. El afirmă că respingerea de către preşedintele Klaus Iohannis a noului Cod fiscal are ca posibile explicaţii fie „o decizie pur politică de blocare a activităţii economice a Guvernului cu orice cost", fie „o decizie luată în afara României şi împotriva intereselor României". El aminteşte pe Facebook că proiectul a fost votat în unanimitate de Parlament.
Potrivit lui Ponta, „indiferent care din cele două variante e cea reală, oricum pentru români este cea mai proastă veste posibilă (iar pentru cei care au votat în noiembrie cel mai clar semn că au fost înşelaţi)".
„Vestea bună este că azi putem consemna finalul oricărei iluzii despre noul PNL (mai slugarnic şi mai neserios chiar şi decât vechiul PDL) - după ce au spus cât de bun e Codul fiscal care este de fapt liberal, după ce au pus în programul lor de guvernare cota de 19% ca bază (amendamentul a fost al lor în Comisia de buget) şi după ce au votat în unanimitate în urmă cu trei săptămâni în Camera Deputaţilor proiectul - acum vor spune că are dreptate Iohannis şi Codul fiscal e foarte prost!!! E clar că noul PNL este condus de reprezentanţi nu doar slugarnici şi ticăloşi, ci de-a dreptul nişte moluşte politice! Se vor sinucide jalnic - Să le fie ţărâna politică uşoară!", conchide premierul.