România are nevoie de relaxare fiscală, însă contează foarte mult maniera în care se realizează aceasta, iar pentru consolidarea performanţelor recente, politicile fiscal-bugetare trebuie să fie sustenabile, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis cu ocazia Conferinţei Ştiinţifice Anuale a Economiştilor Români din Mediul Academic din Străinătate - ERMAS 2015, scrie agerpres.ro.
„Recent, am solicitat Parlamentului reexaminarea Codului fiscal. Am făcut acest lucru cu motivaţia prudenţei şi responsabilităţii în plan fiscal-bugetar. România are nevoie de relaxare fiscală, însă contează foarte mult maniera în care se realizează aceasta. Pentru consolidarea performanţelor recente, politicile fiscal-bugetare trebuie să fie sustenabile. Dezvoltarea reală, calitativă se obţine prin politici economice bine gândite, care depăşesc interesele politice şi rezolvă problemele profunde ale economiei noastre", a declarat preşedintele, reprezentat la eveniment de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.
Schimbarea înseamnă educaţie
Şeful statului a salutat evenimentul care prilejuieşte întâlnirea economiştilor români din străinătate, spunând că este „nu doar un motiv de comuniune şi regăsire a colegilor de profesie, ci şi o ocazie specială de dezbatere a ideilor economice". În opinia sa, schimbarea profundă înseamnă educaţie, în mod necesar şi prioritar, „căci educaţia este ingredientul cu adevărat indispensabil pentru dezvoltarea oricărei societăţi".
„Aşa cum am spus şi în alte rânduri, o societate nu poate fi, pe termen mediu său lung, mai bună decât sistemul său de educaţie. Prosperitatea, performanţa economică, buna guvernare, democraţia însăşi se bazează pe calitatea capitalului uman. România va deveni competitivă şi prosperă pe măsură ce educaţia va evolua şi ea în această direcţie. Cu toţii ne dorim ca noile generaţii să poată performa cât mai bine, iar eficienţa să devină criteriu determinant, indiferent de domeniul de activitate, concurenţial, privat său public", a mai transmis preşedintele.