Preşedintele ales Klaus Iohannis a sărbătorit Ziua Naţională la Alba Iulia. În discursul ţinut cu acest prilej, el a declarat că 1 Decembrie este o zi specială pentru naţiunea română, fiind nu doar Ziua Naţională, "nu doar celebrarea unui moment istoric", ci "ziua simbolică" în care se cuvine să se reflecteze, an de an, asupra idealului de unitate naţională.
"În 1918, Marea Unire a avut o expresie teritorială şi instituţională. A însemnat desăvârşirea statului naţional, ca act de voinţă al naţiunii române. La 96 de ani după acel moment, putem vorbi din nou despre unitate naţională, dar cu alte semnificaţii. Suntem astăzi o naţiune de cetăţeni, care a arătat în faţa întregii lumi că preţuieşte valorile democraţiei, că are curaj şi că îşi doreşte o schimbare", a afirmat Iohannis, citat de Mediafax.
El a mai spus că în calitate de preşedinte al României îşi propune redescoperirea, împreună, a ideii de unitate naţională, menţionând că acest lucru înseamnă asumarea unor obiective naţionale, acţiunea comună în atingerea lor şi refacerea încrederii. "Ca Preşedinte al României, îmi propun să redescoperim împreună ideea de unitate naţională. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă asumarea unor obiective naţionale, înseamnă acţiunea comună în atingerea lor şi înseamnă refacerea încrederii. Ziua de azi este cel mai bun prilej pentru a vedea care sunt marile noastre restanţe", a declarat Iohannis.
Planuri de viitor
Preşedintele ales a precizat că, în perspectiva aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, România trebuie să aibă obiective naţionale, legate de locul ei în Europa şi în lume, de propria sa dezvoltare, de reducerea decalajelor între regiuni, de conectare la Europa prin infrastructură, precum şi obiective naţionale legate de educaţie, de reformarea instituţiilor publice care servesc cetăţenii.
De altfel, într-un mesaj adresat anterior tuturor românilor cu prilejul Zilei Naţionale, Klaus Iohannis arată că ei au avut "forţa şi priceperea să dovedească prin vot că România are o mare şansă", iar acesta nu e doar un capitol din istoria recentă, ci "o dovadă grăitoare despre cum o naţiune îşi regăseşte fiii".
Preşedintele ales a adăugat că acesta nu este doar un capitol din istoria noastră recentă, "ci este o dovadă grăitoare despre cum o naţiune îşi regăseşte fiii, moment prin care trec, la un moment dat, toate naţiunile mari".
Premierul nu mai face distincţie între români
Românii au motive să fie încrezători, dar este nevoie de stabilitate şi lideri politici responsabili care să evite greşelile trecutului şi cearta, afirmă premierul Victor Ponta într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, adăugând că toţi sunt români "indiferent de etnie sau credinţă".
Alături de preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu, premierul a asistat la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Constituţiei din Capitală. Peste 2.700 de militari, cu 280 de mijloace tehnice, din MApN, MAI, SRI şi SPP au participat la paradă. Momentul de defilare aeriană a fost anulat, din cauza vremii nefavorabile. Faţă de anii trecuţi, parada militară organizată de Ziua Naţională s-a desfăşurat anul acesta în Piaţa Constituţiei, după ce Arcul de Triumf a intrat într-un proces de reabilitare şi reparaţii.
Parada trenului regal
Familia regală a efectuat, ca în fiecare an cu ocazia Zilei Naţionale a României, un drum simbolic cu trenul regal, pentru a aduce un omagiu suveranilor României Mari, Regele Ferdinand şi Regina Maria ai României.
În garnitura regală s-au aflat principesa Margareta şi soţul său, principele Radu, dar şi principele Nicolae şi principesa Maria.
Trenul regal a plecat luni dimineaţă din Gara Regală de la Sinaia, unde aproximativ 200 de persoane au participat la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Naţionale. Conform programului, trenul a oprit în gara de la Ploieşti, apoi la Buzău, Râmnicu Sărat şi Focşani, ajungând aseară în Gara Băneasa.