Preşedintele Klaus Iohannis i-a răspuns, printr-o scrisoare, preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, precizând că nu are competenţe constituţionale sau legale în ceea ce priveşte înlăturarea din funcţii a preşedintelui ÎCCJ şi a procurorului-şef al DNA.
„Referitor la solicitarea de înlăturare din funcţie a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a procurorului-şef al DNA, precizez că preşedintele României nu dispune de asemenea competenţe constituţionale sau legale", subliniază Iohannis în răspunsul la scrisoarea lui Tăriceanu şi a altor patru senatori care solicitau să înlăture, prin demitere sau demisie, pe Livia Stanciu, şi, respectiv, pe Laura-Codruţa Kovesi.
Şeful statului precizează că demisia dintr-o funcţie de conducere reprezintă un act unilateral de voinţă, care nu poate fi determinat sau influenţat de nicio autoritate publică, respectiv nici de către preşedintele României. Prin urmare, Iohannis îi sugerează lui Tăriceanu să se adreseze CSM dacă apreciază necesar.
Modificare Cod de procedură penală
„Asigurarea independenţei justiţiei reprezintă un element fundamental al statului de drept, iar potrivit Legii fundamentale, CSM este garantul independenţei justiţiei, fiind singura autoritate publică ce are competenţa să se pronunţe cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor şi a procurorilor şi, implicit, cu privire la cariera acestora", scrie şeful statului şi punctează, referindu-se la solicitarea de a se alătura demersului Parlamentului de modificare a Codului de procedură penală, că îşi menţine poziţia exprimată public, prin care şi-a manifestat opoziţia faţă de o eventuală modificare a acestor reglementări.
„Un caz particular, oricât de regretabil ar fi, nu poate constitui un motiv suficient şi rezonabil pentru modificarea legislaţiei penale. Pentru adoptarea sau modificarea unor legi este necesară o analiză aprofundată, inclusiv a impactului social şi juridic pe care astfel de noutăţi le-ar putea produce în viaţa societăţii", explică Iohannis.
Turcan vrea să-l dea jos pe Tăriceanu
În acest context, vicepreşedinta PNL Raluca Turcan a anunţat lansarea unei petiţii publice pentru demiterea din funcţie a preşedintelui Senatului, având în vedere „numeroasele abuzuri" comise în cazul Dan şova de Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de preşedinte al Senatului.
Turcan consideră că solicitarea adresată de Tăriceanu preşedintelui României pentru a le demite pe preşedinta şi pe procurorul-şef al DNA „încununează seria abuzurilor politice şi reprezintă o nouă încercare de a distrage atenţia de la necesitatea revenirii asupra votului pentru încuviinţarea reţinerii senatorului Dan şova, prietenul premierului Victor Ponta". Vicepreşedinta PNL susţine că o petiţie publică este „singura măsură prin care se poate salva credibilitatea şi se mai poate curăţa imaginea Parlamentului al cărui scop de a servi cetăţeanul a fost pervertit de către PSD şi prietenii săi politici, într-o activitate de ascundere a politicienilor suspectaţi de corupţie".
Livia Stanciu nu demisionează
Oricum, preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu, a declarat că nu îşi va da demisia de la conducerea Instanţei şi că nu are ce să îşi reproşeze, iar CSM va analiza dacă scrisoarea respectivă a afectat independenţa Justiţiei.
„Nu există niciun motiv pentru a-mi da demisia. Aţi văzut că s-a făcut de către CSM o solicitare către Inspecţia Judiciară având în vedere că prin acele afirmaţii e posibil, urmează să verifice Inspecţia Judiciară, (...) dacă prin afirmaţiile care au fost făcute fie de Călin Popescu-Tăriceanu sau prin conţinutul celor susţinute în acea scrisoare s-a adus sau nu s-a adus atingere independeţei sistemului judiciar", a spus Livia Stanciu.