Este esenţial ca reasigurarea strategică pentru statele membre NATO şi UE să continue, în condiţiile creşterii puterii militare a Rusiei în Marea Neagră, unde echilibrul militar s-a schimbat în favoarea Moscovei, este de părere eurodeputatul PSD Ioan Mircea Paşcu, raportorul Parlamentului European pentru situaţia strategică şi militară în bazinul Mării Negre după anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia.
"În timp ce la Moscova se aniversează un an de când Rusia a anexat ilegal Crimeea, noi credem că ar fi mai potrivit să vorbim despre o comemorare. Aceasta comemorare este cu atât mai semnificativă, cu cât preşedintele Vladimir Putin a recunoscut recent participarea directă a ofiţerilor de informaţii ai forţelor armate ruse în Crimeea înainte de anexare (în pofida nenumăratelor declaraţii oficiale de până acum, care au negat orice implicare directă a militarilor ruşi)", a punctat Ioan Mircea Paşcu în intervenţia sa.
Forţa de apărare a flotei ruse
Potrivit aprecierilor sale, anexarea ilegală a Crimeii a generat o schimbare strategică majoră concretă în flancul sudic, Rusia dotându-se, practic, cu o platformă avansată de tipul Kaliningrad de la Marea Baltică, însă de data aceasta în Marea Neagră. "După un an de la anexarea ilegală a Crimeii, situaţia strategică şi militară din bazinul Mării Negre s-a schimbat dramatic: forţa de apărare a flotei ruse la Marea Neagră devine în realitate o grupare militară de lovire, cu potenţial ofensiv însemnat, inclusiv de debarcare, în cazul în care Rusia intră în posesia navelor franceze de tip Mistral", a subliniat Paşcu.