Secretarul de Stat din MENSC, Monica Cristina Anisie, împreună cu Directorul General pentru Învăţământ Primar, Alin Cătălin Păunescu, au răspuns invitaţiei Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila de a participa la festivităţile de încheiere a anului şcolar 2015-2016.
Împreună cu reprezentanţii Inspectoratului, aceştia au mers în şcolile din Surdila Greci, Şuţeşti, Râmnicelu şi la Liceul Teoretic "C. Angelescu" din Ianca unde, împreună cu elevii, părinţii, cadrele didactice au spus "la revedere şcoală".
După aceste vizite, la sediul Inspectoratului s-a susţinut o conferinţă de presă în care s-au discutat elementele de noutate privind desfăşurarea Evaluării Naţionale şi structura anului şcolar viitor.
Lucrările la Evaluarea Naţională vor fi corectate în alte judeţe
Acesta este un prim element de noutate în ceea ce priveşte desfăşurarea examenului.
„Vreau să vă spun că de când am preluat mandatul am avut întâlniri regionale cu inspectorii şcolari generali, inspectorii adjuncţi şi reprezentanţii Casei Corpului Didactic. Prima cerere pe care am avut-o a fost să se procedeze şi la Evaluarea Naţională ca la bacalaureat, şi anume să ducem lucrările dintr-un judeţ în altul pentru corectare. În felul acesta există o corectitudine în evaluare şi se realizează evaluarea fără presiune din nicio parte. Nu ştiu unde vor merge lucrările, vor afla în ziua respectivă şi nu se va pune presiune pe evaluatori, nu se întâmplă nimic, toată lumea este în felul acesta relaxată şi corectează cu responsabilitate" a declarat Secretarul de Stat în MENSC, Monica Cristina Anisie.
Altă noutate o reprezintă prezenţa directorilor Casei Corpului Didactic la monitorizarea evaluărilor naţionale.
Anul şcolar viitor va începe pe 12 septembrie
Din toamnă, elevii vor veni la şcoală pe 12 septembrie, cu trei zile mai devreme decât este programată deschiderea oficială. Asta prevede un proiect de ordin de ministru privind structura anului şcolar 2016-2017 pus în dezbatere publică. Potrivit proiectului, între 12-14 septembrie, copiii se vor reacomoda cu atmosfera de la clase şi vor face diverse activităţi, un fel de „Mini-Şcoala Altfel".
'Începem pe 12 septembrie, dar începem cu o perioadă flexibilă de «Şcoala Altfel», trei zile în care atât cadrele didactice, cât şi copiii se reacomodează cu şcoala, mai ales cei mititei sau cei de clasa pregătitoare care, fiind pentru prima dată la şcoala, simt nevoia de această acomodare şi poate este momentul în care realizează nişte povestiri din vacanţă. După care, pe 15 septembrie se realizează festivităţile de redeschidere a anului şcolar şi de atunci începem adevărata muncă pentru anul şcolar 2016-2017. Mi-aş dori ca acest proiect de ordin să bucure pe toţi, ca în felul acesta să îl putem aproba cât mai repede" a afirmat sursa citată.