Constanţa, Galaţiul, Tulcea şi Buzăul ne-au luat-o înainte în ce priveşte valoarea capitalurilor firmelor străine înfiinţate în ultimii 24 de ani. Un studiu realizat de Ziarul Financiar arată că judeţul nostru este pe locul 5 în regiunea de dezvoltare din care facem parte, în ce priveşte valoarea cumulată a capitalului subscris vărsat al companiilor înfiinţate din 1991 încoace. Dacă pentru Constanţa şi Galaţi, de exemplu, discutăm despre investiţii străine în capital de 3,63 miliarde lei, respectiv 2,53 miliarde lei, în cazul judeţului nostru valoarea indicată este de 0,16 miliarde lei. Cu această valoare suntem pe penultimul loc, înaintea Vrancei (0,03 miliarde lei), însă după Buzău cu 1,26 miliarde lei, ba chiar şi Tulcea - 0,42 miliarde lei valoarea cumulată a capitalurilor firmelor cu acţionari persoane fizice sau juridice străine. Dacă discutăm în procente, putem spune că peste 45% din capitalul străin s-a concentrat în Constanţa, 31,5% în Galaţi, 15,7% în Buzău, 5,2% în Tulcea, doar 2% în cazul judeţului nostru şi 0,4% pentru Vrancea.
De precizat că datele statistice luate în calcul sunt aferente finalului anului 2014.
Ierarhia se păstrează şi în ce priveşte cel de-al doilea indicator economic luat în calcul - "salariul mediu net": cele mai mari câştiguri salariale le au constănţenii, unde se discută, în medie, de 1.486 lei, urmaţi de gălăţeni - 1.435 lei şi buzoieni - 1.294 lei. Pentru Brăila şi Tulcea indicatorul luat în calcul are aceeaşi valoare - 1.263 lei, depăşind cu puţin Vrancea, aflată pe ultimul loc, cu 1.196 lei.
Studiul la nivel naţional indică faptul că Bucureştiul a atras peste 55% din investitori, urmat de Transilvania şi Muntenia cu câte 20%, în timp ce Moldova este pe ultimul loc, cu doar 5%. Mai precis, în perioada analizată, firmele străine au adus la capitalul companiilor pe care le-au înfiinţat în Moldova doar 8 miliarde de lei (5% din total), în Transilvania şi Banat au adus 28 de miliarde de lei (21% din total), în Muntenia şi Dobrogea au adus 22 de miliarde de lei (17%), în timp ce regiunea Bucureşti-Ilfov a atras mai mult de jumătate din întreaga sumă, adică 81,5 miliarde de lei (56%) din cele 146 miliarde lei în echivalent subscrieri la capitalul social.