Investitii europene de aproape 30 milioane de euro in agricultura braileana | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Investitii europene de aproape 30 milioane de euro in agricultura braileana

La data de 4 ianuarie 2007, Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Braila avea inregistrate 89 de proiecte "Sapard", din care 69 finalizate, 21 in curs de finalizare si un proiect nedemarat deoarece beneficiarul a renuntat la el imediat dupa obtinerea aprobarii oficiale. Din proiectele ramase in cursa, 9 sint pe Masura 1.1 "Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole", 74 pe Masura 3.1 "Investitii in exploatatii agricole" si 5 pe Masura 3.4 "Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice pentru generarea de activitati multiple si venituri alternative".
"Desi in ultimii ani agricultura s-a confruntat cu probleme financiare majore, producatorii si procesatorii braileni au inteles ca fara un efort consistent, integrarea in Uniunea Europeana nu poate aduce decit falimentul, calitatea produselor si productivitatea muncii, fiind criterii esentiale in comunitate. Iar productivitate si calitate fara dotari moderne, fara un management adaptat cerintelor UE, fara risc, nu pot fi obtinute. Asa ca, desi efortul financiar a fost foarte mare, ei au constientizat oportunitatea pe care o reprezinta Programul “Sapard” si au aplicat", a precizat Gheorghe Voicu, directorul OJPDRP Braila.

Cele mai valoroase investitii sint pe Masura 1.1

Pe Masura 1.1, la nivelul judetului Braila, au fost depuse si aprobate 10 proiecte de investitii prin finantare "Sapard", in valoare totala de 12,4 milioane de euro. Din cele 10 proiecte, 5 sint finalizate, unul este realizat pe jumatate, iar la altele 3 lucrarile au ajuns la 30%. In sfirsit, unul din proiectele depuse pe Masura 1.1. nu a mai fost realizat, grupul de firme care il concepuse mai avea deja in derulare si alte proiecte comunitare si a considerat ca efortul, si fizic dar si financiar, ar fi mult prea mare. Daca in cazul celorlalte masuri meritul atragerii de fonduri nerambursabuile apartine in exclusivitate fermierilor, la Masura 1.1. lucrurile stau putin altfel. Toate cele 9 proiecte apartin unor firme din industria prelucratoare, cele 9 investitii vizind modernizari de abatoare, depozite de cereale, fabrici de procesare lapte, extindere capacitati de productie carne si preparate din carne. De fapt, ele sint si cele mai valoroase investitii din judet, unele chiar printre cele mai mari din tara. Aceasta deoarece cele 9 proiecte brailene de pe Masura 1.1 au reusit sa atraga din totalul resurselor solicitate de judetul nostru circa 44%, respectiv 12,4 milioane euro dintr-un total de 28,4 milioane euro. De precizat ca din aceste sume, jumatate reprezinta fonduri nerambursabile "Sapard", iar cealalta jumatate contributia proprie a beneficiarului si, acolo unde s-au respectat cerintele, fonduri alocate prin Programul "Fermierul".

"Sapardul" pentru agricultura

Masura 3.1 "Investitii in exploatatii agricole" si Masura 3.4 "Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice pentru generarea de activitati multiple si venituri alternative", cunoscute drept Programul "Sapard" pentru agricultura, au atras si ele sume importante la Braila, circa 16 milioane de euro. Ca numar de proiecte, 75 sint pe Masura 3.1 iar 5 pe Masura 3.4.
Din cele 75 de proiecte care vizeaza modernizari de ferme, vegetale sau zootehnice, 57 sint finalizate iar 18 sint aproape de finalizare. Ele se refera la: constructia unei statii de procesare seminte, modernizarea a 2 hale de gaini, modernizarea a 3 complexe de porci, a unei ferme de ovine, constructia a 3 sere, modernizarea a 2 ferme de vaci si a doua ferme viticole si 3 pomicole. Restul proiectelor reprezinta achizitii de masini, utilaje si echipamente agricole necesare modernizarii activitatii din fermele vegetale. Valoarea lor totala 15,7 milioane de euro.
In cazul Masurii 3.4, la nivelul judetului au fost aprobate 5 proiecte, in valoare totala de 0,3 milioane euro. Este vorba despre o stupina, o ferma piscicola, 2 ferme de melci si un popas turistic. Primele 4 sint finalizate, singurul aflat inca in lucru fiind popasul.

"Sapardul" romanesc

Tot la 4 ianuarie 2007, din judetul Braila, mai erau depuse la Agentia "Sapard", dar fara contracte incheiate, inca 49 de proiecte. Ele au fost depuse in termen, insa spre sfirsitul perioadei cind fondurile alocate tarii noastre se epuizasera. La nivel national, in aceasta situatie se afla citeva mii de proiecte ceea ce a determinat conducerea Ministerului Agriculturii sa caute solutii. Mai ales ca pentru intocmirea lor producatorii au cheltuit sume importante. Solutia gasita de autoritati a fost "Sapardul" romanesc, numai ca banii alocati pentru acest program desi au fost promisi din septembrie 2006, se pare ca vor veni undeva prin mai - iunie 2007. Oricum promisiunile par certe, deci putem aprecia ca aproape sigura realizarea lor efectiva.
Concret, din cele 49 de proiecte, 6 sint pe Masura 1.1, in valoare de 10,1 milioane euro, 41 sint pe Masura 3.1, in valoare de 13,7 milioane euro iar 2 sint pe Masura 3.4, in valoare de 0,7 milioane de euro. Mai trebuie precizat ca, din cele 6 proiecte de pe Masura 1.1., doua sint sub semnul intrebarii. Unul a fost declarat neeligibil de Biroul "Sapard" Braila dar a fost transmis la BRIPS Constanta, iar la celalalt, se pare, investitorul se gindeste foarte serios sa renunte. Cele 4 ramase in carti vizeaza modernizarea unei fabrici de preparate din carne, a unui centru de vinificatie, a unei fabrici de procesare lapte si a unui abator. Prin masura 3.1 se doreste realizarea a trei sere legumicole, a 8 ferme de vaci, a 4 ferme de porci si a uneia de gaini. Restul proiectelor vizeaza achizitii de utilaje pentru fermele vegetale. Cele 2 de pe Masura 3.4 vizeaza modernizarea unei ferme pisciole si a unei ferme apicole.

"Sapard" a murit, traiasca PNDR!

"Sapard" a fost un program destinat perioadei de pre-aderare, un instrument financiar prin care Comunitatea Europeana a sprijinit fermierii romani sa se doteze la standardele occidentale. De la 1 ianuarie 2007, odata cu integrarea in Uniunea Europeana, banii europeni vor veni pe 4 axe de dezvoltare. Cel putin in primii ani de dupa aderare, Uniunea Europeana va aloca sume consistente tarii noastre. Proiectia bugetara pentru sprijinul european destinat agriculturii Romaniei, in primii 7 ani de dupa aderare este de circa 7,1 miliarde euro, bani ce vor fi cheltuiti in conformitate cu Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), aferent perioadei 2007-2013. Sumele aferente primului an, 2007, vor depasi 1 miliard de euro. Gestionarea fondurilor europene destinate agriculturii revine exclusiv celor doua institutii nou infiintate, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) si Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA). Cele 4 axe se vor concentra pe modernizarea fermelor, protectia mediului, dezvoltarea mediului rural si intarirea coeziunii comunitatilor rurale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro