Terenul se afla in extravilanul comunei si apartine domeniului privat al Consiliului Local
"Noi am facut catre "Immorent" o prezentare, care a fost analizata si s-a bucurat de interes. Acum se analizeaza oferta noastra in interiorul grupului, pentru ca valoarea investitiei este foarte mare, intre 50 si 60 milioane de euro. Ei sint interesati de proiectul nostru, avem chiar un acord verbal si urmeaza ca in baza datelor suplimentare pe care le-a cules astazi de la fata locului dl Trinkl, conducerea grupului sa acorde sau nu aceasta finantare. Par decisi la acest moment, dar pina nu vom avea acordul scris nu putem da drept certa colaborarea noastra. Oricum, avem mare incredere ca ei vor fi partenerii nostri, de aceea a si venit la fata locului sa vada datele concrete ale proiectului, posibilitatile, conditiile, interesul stirnit in comunitate. Noi avem un birou de proiectare si facem asemenea instalatii de 15 ani. Avem instalatii in Austria si, in curs de realizare, in Ungaria. Cu "Immorent" am colaborat si la alte investitii, in Austria, dar in Romania este prima colaborare. " a precizat Virgil Iatica.
Conducerea Primariei Maxineni a identificat deja terenul care poate fi pus la dispozitia investitorilor si, dupa discutia in cadrul Consiliului Local (CL), a fost aprobata si o Hotarire prin care se aproba efectuarea studiului de fezabilitate. Terenul se afla in extravilanul comunei si apartine domeniului privat al CL.
"La Maxineni am depistat cumulativ toti acesti factori"
De cealalta parte, proiectantul a inceput deja demersurile cu "Electrica" Ploiesti si a depus cererea pentru racordarea la linia de 110 KW si la sistemul energetic national. "Avem deja primii pasi facuti pentru ca stim care sint demersurile necesare, am mai construit in Austria si Ungaria. Ca sa putem realiza acest proiect trebuie sa indeplinim cumulativ citeva lucruri esentiale: vint, linie de 110 KW, statie de transformare si o comunitate dispusa sa ne concesioneze teren. De asemenea textura solului este importanta pentru ca noi am incercat mai intii in Dobrogea, dar datorita caracteristicilor solului, investitia noastra ar implica niste cheltuieli suplimentare pentru realizarea fundatiei. La Maxineni am depistat cumulativ toti acesti factori. Este prima propunere concreta facuta pentru Romania, speram sa nu fie si singura. Nu avem cunostinte ca in Romania sa mai fie ceva asemanator, dar ca mai sint demersuri declansate de alte firme si sint mai avansati ca noi, nu stim", a mai spus Iatica
In 2007, 30% din energia consumata trebuie sa fie regenerabila
Proiectul prevede construirea a 17 - 22 generatoare eoliene, ceea ce inseamna o putere instalata de 50 MW si o productie energetica de circa 150.000 MW/h. Energia produsa intra in sistemul national, si va fi dirijata catre consumatori de dispecerul national.
Desi pretul unui kw produs prin transformarea puterii vintului in energie electrica ajunge la 50 de centi, fata de 10 centi, cit costa energia nucleara, sau 35 centi cit costa energia hidro, avantajele pe termen lung sint insemnate. Mai mult, prin Tratatul de la Kyoto Romania si-a luat angajamentul ca pina la sfirsitul anului 2007, 30% din energia consumata sa fie regenerabila si nepoluanta, adica energie eoliana, solara, bio, etc. "Or, la acest moment este 0, in sistemul national nu intra deloc energie din surse alternative. De aceea credem ca proiectul nostru va interesa autoritatile romane. Romania trebuie sa isi indeplineasca aceste asumari, e o prioritate, deci are nevoie de asemenea proiecte. Si pentru administratia locala va fi un avantaj. Daca se va realiza proiectul, noi vom negocia termenii contractului si sigur acesta va avea doua componente: una, plata efectiva a concesionarii, si cealalta, implicarea noastra, financiar, in viata comunitatii. Sintem convinsi ca vom gasi de comun acord forme diferite de a aduce beneficii intregii comunitati", a explicat Maria Miehl.
Intentia noastra este ca asemenea proiecte sa se realizeze in leasing
Dupa ce a vazut la fata locului viitorul ansamblu energetic, linia de 110 KW si statia de transformare, si dupa ce a purtat discutii cu autoritatile locale, care l-au asigurat de tot sprijinul necesar demararii si derularii investitiei, reprezentantul finantatorului s-a declarat multumit si a asigurat ca va face lobby in Austria pentru realizarea investitiei in aceasta locatie.
"Eu sint multumit de locatia aleasa, de modul in care conducerea comunei vede lucrurile, cred ca va fi o reusita. La inceput ne vom concentra pe o singura locatie sa vedem precis cum merg lucrurile, dupa care, in functie de rezultate, bineinteles, sintem dispusi extinderii. Vrem mai intii sa vedem cum functioneaza in Romania. Intentia noastra ca finantatori este ca asemenea instalatii sa se realizeze in baza unui leasing comunal, un parteneriat public privat, cu avantaje considerabile pentru toti partenerii", a concluzionat Harald Trinkl.