Investiții masive în Educație | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Bugetul administrației Dragomir

Investiții masive în Educație

• consilierii municipali au aprobat bugetul local al Municipiului Brăila, precum și bugetul general centralizat pe anul 2024, în ședința extraordinară a CLM ce a avut loc pe 12 februarie • totalul veniturilor în acest an se ridică la 856.194.260 lei, în timp ce totalul cheltuielilor la 882.694.260 lei • consilierii PNL au criticat faptul că nu ar exista investiții noi importante în 2024, ci doar continuări ale proiectelor vechi • Dragomir a explicat că 65% din secțiunea pentru Dezvoltare este formată din proiecte pe fonduri europene (57,4 milioane euro), precum și faptul că în acest an Brăila are cel mai mare buget dedicat investițiilor în grădinițe, școli și licee din mandatul său: 13,1 milioane euro (81% fonduri UE)

 

Bugetul Municipiului Brăila pentru acest an a fost aprobat în cadrul Consiliului Local Municipal într-o ședință extraordinară ce a avut loc pe 12 februarie, la scurt timp după aprobarea bugetului județului Brăila. Așa cum se știe, acesta se împarte în două mari categorii: Venituri și Cheltuieli. Astfel, potrivit raportului de specialitate al proiectului privind aprobarea bugetului local pe anul 2024, totalul veniturilor în 2024 este de 856.194.260 lei în timp ce totalul cheltuielilor este de 882.694.260 lei. Din același proiect aflăm la Secțiunea de funcționare că totalul veniturilor pe 2024 se ridică la 459.436.430 lei și tot atât și totalul cheltuielilor. La Secțiunea dezvoltare totalul veniturilor înseamnă 396.757.830 lei, iar totalul cheltuielilor 423.257.830 lei.

După cum a explicat primarul Marian Dragomir în timpul ședinței, 65% din secțiunea de dezvoltare este formată din proiecte pe fonduri europene (57,4 milioane euro). Acesta a ținut să precizeze că în 2024 este poate cel mai mare buget dedicat investițiilor în grădinițe, școli și licee de la începutul mandatului său și până în prezent. Potrivit edilului-șef, 13,1 milioane euro sunt bani din fonduri europene pentru investiții, modernizări, dotări în grădinițe, școli și licee. Asta dintr-un total de 16,1 milioane euro. Cu alte cuvinte 81% din investițiile în școli sunt realizate cu fonduri europene, după cum a ținut Dragomir să precizeze.

 ”Cu sumele aprobate prin hotărâri ale Guvernului, din fondurile de rezervă bugetară și de intervenție la dispoziția Guvernului, precum și cu alte sume datorate de la bugetul de stat sau retrase prin acte normative se majorează sau se diminuează bugetul local prin dispoziție a primarului, urmând ca la prima ședință a Consiliului Local, să se valideze modificările respective”, se mai arată în hotărârea de CLM.

 

Bugetul general centralizat

Tot cu această ocazie, consilierii au aprobat și bugetul general centralizat al Municipiului Brăila pe anul 2024. Din raportul de specialitate al acestui proiect distinct, aflăm că veniturile bugetului general centralizat al municipiului includ: veniturile bugetului local, în sumă de 856.194.260 lei; cele ale bugetului instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții din bugetul local, în sumă de 128.966.000 lei; veniturile bugetului instituțiilor publice finanțate integral din venituri proprii, în sumă de 73.698.420 lei; veniturile bugetului fondurilor externe nerambursabile, în sumă de 56.160 lei.

Prin totalizarea acestora reiese suma de 1.058.914,840 lei, iar prin eliminarea transferurilor, care însumează 107.604.000 lei, se obțin veniturile bugetului general centralizat al Municipiului Brăila, în sumă de 951.310.840 lei.

Cheltuielile bugetului general centralizat al Municipiului Brăila pe anul 2024 sunt estimate la nivelul sumei de 993.355.380 lei. Diferența dintre veniturile și cheltuielile bugetului general centralizat, respectiv suma de 42.044.540 lei, se acoperă din excedentul bugetar al anului precedent, după cum se explică în raportul proiectului.

 

Liberalii, total nemulțumiți de bugetul pe 2024

Așa cum am anunțat și într-o altă ediție a cotidianului ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, consilierii municipali ai PNL Brăila au venit cu un singur amendament la proiectul de buget, propunere din partea lui Ionel Alexandru privind ”Telegondola Dunării”, la a cărui vot a renunțat în cele din urmă, după ce i s-a explicat că o astfel de chestiune este prevăzută deja în strategia de dezvoltare a municipiului. Totuși, în timpul ședinței, consilierul George Marius Sandu a dorit să ia cuvântul pentru a critica public bugetul municipiului Brăila. Acesta a comentat faptul că proiectul a stat în dezbatere publică doar din 12 până în 17 ianuarie, însă i s-a explicat că a fost întrunit numărul legal de zile în care atât cetățenii, cât și consilierii puteau veni cu modificări. Sandu a spus și că bugetul a fost propus spre aprobare pe repede înainte, într-o ședință extraordinară și nu una ordinară de CLM, deoarece primarul Marian Dragomir nu a mai avut cu ce se lăuda în acest an.

”După cum am observat în prezentul proiect, secțiunea de funcționare a crescut din 2023 de la 347.538.550 lei la 459.436.430 lei. Și observăm că în 2024 veniturile proprii au scăzut de la 503.642.940 lei la 396.411.320 lei. Cum ne explică domnul primar această scădere? Dacă domnul primar se lăuda în februarie 2023 cu investiții în străzi, transport, școli, acum observăm în proiectul prezentat că nu mai sunt investiții noi. Se continuă cu proiectele începute în anii precedenți pentru renovări, dotări în grădinițe, școli, sănătate, clădiri etc. Deoarece acestea nu au fost terminate. Observăm proiecte noi în bugetul prezentat, care nu sunt așa de importante pentru municipiul Brăila sau pentru satisfacerea cetățeanului brăilean. Pot spune că în prezent sunt proiecte de reparații la instalația de frig la patinoar, de achiziții mașini, echipamente, mobilier, ca în fiecare an. Îmi poate da un răspuns domnul primar, de ce nu sunt cuprinse proiecte care să satisfacă necesitățile cetățenilor în prezentul buget?”, a criticat Sandu, în timp ce a citit discursul de pe o foaie.

Liberalul a mai adăugat că nu a văzut investiții din fonduri europene, fiind de asemenea vorba în mare parte de bani alocați pentru proiecte începute deja, menționând că sunt 27.616.220 lei bani din fonduri externe, iar 25.160.070 lei merg către Castelul de Apă, în timp ce restul către facilități pentru agrement și locuri de joacă. Sandu a mai adăugat că a observat doar trei investiții noi: hrubele din Grădina Publică, o centrală de panouri fotovoltaice și nava de pasageri ”Lacu Sărat”.

La rândul său, consilierul Alexandru Drogeanu, a întrebat de ce nu este inaugurat Stadionul ”Progresul”.

 

Primarul, convins că PNL-iștii se eschivează de la votarea bugetului

Edilul-șef Marian Dragomir a făcut un comentariu ironic legat de faptul că Sandu a citit de pe foaie în momentul în care a luat cuvântul pe tema bugetului. De asemenea, i-a transmis că s-a contrazis de foarte multe ori, însă a încercat să vină cu o prezentare proprie pe tema proiectului de buget, ca răspuns la acuzațiile liberalului.

”Ați spus așa: lipsesc investiții. Apoi ați spus că sunt investiții. Ați spus că secțiunea de dezvoltare este mai mică decât secțiunea de funcționare. Apoi ați zis invers. Dar un singur lucru vreau să vă întreb: domnule consilier, anul trecut când secțiunea de dezvoltare a fost de 61% și secțiunea de funcționare a fost de 39% de ce nu ați votat bugetul? Că nici atunci nu l-ați votat. Acum într-adevăr cele două secțiuni sunt apropiate. Dar să știți că dacă mai luăm banii de asfaltări din secțiunea de funcționare și îi trecem ca beneficiu într-o investiție din secțiunea de dezvoltare ele sunt egale. Dar oricum dumneavoastră nu ați fi votat bugetul și ați fi găsit permanent o motivație pentru a nu-l vota”, a declarat Dragomir.

Cât despre introducerea proiectului într-o ședință extraordinară și notificarea consilierilor cu doar trei zile înainte, primarul a explicat că municipalitatea a trebuit să aștepte completări din partea Inspectoratului Școlar Județean Brăila privind costul standard per elev, pentru încheierea proiectului de buget, însă acest lucru s-a întâmplat cu întârziere, deoarece inspectorul școlar general liberalul Cătălin Canciu și adjunctul acestuia au fost plecați la Bruxelles.

Primarul a adăugat și că PNL-iștii au apreciat în ședința respectivă că municipalitatea are bani, însă la discuțiile despre buget, Sandu a ajuns la concluzia că nu sunt bani în buget pentru investiții.

”Să știți că în bugetul de funcționare nu sunt doar banii de salarii, așa cum vă place dumneavoastră să spuneți. Sunt bani pentru iluminatul public, domnule consilier, pentru întreținerea și asfaltarea străzilor, pentru reparații la anumite obiective de interes public. Tot în bugetul acesta de funcționare sunt bani pentru subvenții la transportul elevilor și sunt sume mari. Sunt bani de burse pentru elevi. Nu sunt bani pentru salarii, sunt bani pentru tot ceea ce este de interes public în Municipiul Brăila. Revenind la bugetul de dezvoltare vă spun așa: 65% din bugetul de dezvoltare este reprezentat din proiecte pe fonduri europene. 57,4 milioane euro sunt fondurile europene pe care le regăsiți în bugetul de dezvoltare. Pentru că de foarte multe ori îmi place să vorbesc despre atenția pe care le-o dăm elevilor, tinerilor, o să vă spun așa: anul acesta cred că avem cel mai mare buget de investiții în grădinițe, școli și licee de când sunt eu primar. 13,1 milioane euro sunt bani din fonduri europene pentru investiții, modernizări, dotări în grădinițe, școli și licee. Din totalul de 16,1 milioane euro, ceea ce înseamnă că 81% din investițiile în școli sunt realizate cu fonduri europene, domnule consilier. Bineînțeles că sunt multe de spus. Dar pe dumneavoastră nu vă interesează oricum, pentru că de fiecare dată căutați un pretext pentru a nu vota bugetul”, a mai completat Dragomir.

Edilul-șef a mai atras atenția că de la cea de-a treia pagină privind bugetul și până la jumătatea celei de-a șasea figurează doar proiecte de investiții în școli. Primarul a dorit să amintească faptul că deși au fost ani la începutul mandatului său când unele amendamente ale PNL-iștilor au fost acceptate, nici atunci liberalii nu ar fi votat bugetul, făcându-și din acest mod de a acționa o practică generală.

”Domnule primar, v-ați obișnuit să ne beșteliți pe noi cei care facem opoziție, din nefericire pentru dumneavoastră și din fericire pentru brăileni. Eu pot să vă spun că noi nu am votat bugetele dumneavoastră ale primarului Dragomir și că nu le vom vota decât atunci când dumneavoastră veți avea bunăvoința să puneți pe ordinea de zi proiectele inițiate de unii dintre consilierii liberali sau de corpul de consilieri PNL, cum vreți să îi spuneți dumneavoastră. Pe de altă parte, să puneți în operă, să prindeți în buget acele proiecte votate cu ani și ani în urmă, de liberali, în CLM și care ar fi trebuit demult să fie puse în operă. Care ar fi adus, poate, unele beneficii brăilenilor”, a intervenit consilierul PNL Petrică Popa, cu explicații, vizibil deranjat de declarațiile primarului.

Cât despre întrebarea lui Drogeanu privind Stadionul ”Progresul”, Dragomir a explicat că este o procedură care trebuie urmată ca atare, motiv pentru care nu poate indica nici un termen pentru inaugurarea edificiului, deoarece sunt și alte instituții publice implicate în proiect, nu doar Primăria Brăila.

În cele din urmă bugetul Muncipiului pe anul 2024 a fost aprobat cu 15 voturi ”pentru” și 7 voturi ”împotrivă” din partea grupului PNL. Situația s-a repetat și la bugetul general centralizat.

 

Milioane pentru școlile din Brăila

• șase proiecte au fost adoptate în luna februarie într-o ședință extraordinară de Consiliu Local Municipal, în valoare de aproape 9,5 milioane lei, bani de la bugetul local și fonduri europene

Iată și care sunt mai exact aceste proiecte:

- ”Înlocuire învelitoare acoperiș și sistem pluvial corp C1 existent la Liceul Tehnologic «Anghel Saligny»”, cu finanțare de la bugetul local. Prețul este de 250.000 lei cu TVA, din care 200.000 lei construcție plus montaj. Durata de execuție a lucrărilor este de două luni.

În raportul de specialitate se argumentează că investiția este necesară din cauza infiltrațiilor de apă existente la nivelul acoperișului. De asemenea, lucrările sunt necesare și pentru siguranța imobilului și condiții de igienă ridicate.

- ”Reabilitare corp C1 – Grădinița cu Program Prelungit nr. 39 «Căsuța Fermecată»”, în valoare totală de peste 2,5 milioane lei cu TVA, din care peste 2,1 milioane lei construcție plus montaj. Durata de realizare a proiectului este 7 luni și jumătate, banii fiind alocați tot de la bugetul local.

Potrivit raportului de specialitate, corpul C1 al grădiniței a fost construit în anul 1974 și nu a beneficiat de atunci de o renovare completă, integrată, interiorul și exteriorul acesteia fiind puternic degradate. În cadrul proiectului se arată și ce lucrări vor fi realizate: reparații capitale la cele trei scări/rampe de acces, repararea finisajelor interioare, schimbarea ușilor, repararea trotuarelor de protecție a clădirii, termoizolarea clădirii, reparații locale și refacerea completă a fațadelor cu tencuieli decorative, amenajarea spațiilor verzi și a zonelor de joacă pentru copii cu protecție din tartan, amenajarea căilor de acces și pietonale din curtea interioară.

- ”Reabilitare acoperiș și fațade corp C1 – Școala Gimnazială «Ion Băncilă»”, în valoare totală de aproape 500.000 lei, bani de la bugetul local, din care peste 422.000 lei sunt construcția și montajul. Durata de realizare este de 7 luni și jumătate. În proiect se precizează că acest corp al școlii ”nu a beneficiat în ultimii ani de o reabilitare completă, integrată, astfel încât fațadele sunt puternic degradate iar învelitoarea acoperișului este ruginită, cu infiltrații pe alocuri”.

- Instalare sistem de supraveghere video – corp A (Bld Al. I. Cuza nr. 184) și corp C (Strada Panait Istrati nr. 34) la Liceul de Arte ”Hariclea Darclee”, suma alocată de la bugetul local fiind de circa 42.000 lei.

- ”Renovarea energetică a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 51” – peste 6,2 milioane lei cu TVA, din care 2,8 milioane lei construcție plus montaj. De data aceasta finanțarea obiectivului de investiții se face în cadrul Programului Regional 2021-2027. Durata de realizare a proiectului este de 14 luni.

Și Grădinița cu Program Prelungit nr. 7 ”Lizuca” va fi reabilitată în cadrul unui proiect de eficientizare energetică pe fonduri europene, un proiect de hotărâre în acest sens fiind pe masa consilierilor municipali. (Liliana NISTOR)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro