• consilierii județeni au aprobat recent mai multe proiecte legate de modernizarea și dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila • în primul rând, o dotare pe fonduri europene cu aparatură modernă pentru Secția UPU • devizul general și indicatorii tehnico-economici pentru o serie de dotări ale secției de Cardiologie/Pediatrie, a noului corp de legătură și a corpurilor de clădire C4, C5, C6 și C7 din cadrul spitalului pentru a obține autorizația de securitate la incendiu • mai mult, Guvernul a fost de acord cu transferul fostei autobaze ”Braicar” în proprietatea județului, astfel că membrii CJ Brăila au aprobat includerea spațiului în inventarul public, urmând să fie făcute demersuri pentru edificarea unui nou spital în municipiu
Sănătatea rămâne pe agenda șefului Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac (liderul PSD Brăila), după cum rezultă și din cadrul celei mai recente ședințe ordinare a instituției pe care o conduce. Mai exact, consilierii județeni au aprobat o serie de proiecte care vizează investiții în Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila, noi dotări pe fonduri europene, proiecte privind securitatea la incendiu a anumitor corpuri de clădire, dar și inventarierea terenului unde ar trebui să fie realizată în următorii ani o nouă unitate spitalicească modernă. Să le luăm pe rând.
În ședința ordinară din luna septembrie a CJ Brăila, a fost aprobat un proiect privind reabilitarea Secției Unitate Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județeană de Urgență Brăila, precum și cheltuielile legate de acesta, în vederea implementării etapei a II-a. Acest lucru se va face în cadrul Programului Sănătate (PoS), apelul Investiții în infrastructurile publice de unități de primiri urgențe și compartimentele de primiri urgențe (inclusiv cu echipamente și dispozitive medicale care deservesc UPU/CPU) sprijinite prin POR 2014-2020 – (proiecte etapizate), Cod apel PS/321/PS_P4/OP4/RSO4.5?PS_P4_RSO4.5_A8.
Din raportul de specialitate al proiectului aflăm că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Sănătate a lansat acest apel de proiecte, în vederea continuării investițiilor finanțate din POR 2014-2020 care au urmărit reabilitarea și dotarea, după caz, a unităților de primiri urgențe și a compartimentelor de primiri urgențe la nivelul spitalelor județene de urgență cu prioritate cele regionale și zonale. Și cum în cuprinsul apelului respectiv sunt vizate exclusiv operațiuni etapizate, inclusiv cele de tipul proiectelor nefinalizate UPU, autoritățile brăilene au profitat de moment.
”Conform precizărilor din Ghidul solicitantului aferent acestui apel, proiectele contractate prin POR 2014-2020 și incluse în Anexa 1: Lista beneficiari și operațiuni etapizate POR UPU/CPU reprezintă operațiuni ce au parcurs etapa I, fără ca implementarea lor să fi fost finalizată până la 31.12.2023. În Anexa 1 figurează și proiectul «Reabilitarea Secției Unitate Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Brăila”, beneficiar fiind UAT Județul Brăila. Operațiunile depuse în cadrul acestui apel reprezintă operațiuni ce vor parcurge etapa a II-a”, se arată în cadrul raportului.
Ce pași s-au făcut
Implementarea celei de-a doua etape a acestui proiect a fost aprobată de CJ Brăila în luna decembrie a anului trecut, în cadrul Programului Sănătate, în scopul finalizării integrale. Apoi, pe 17 mai a acestui an a fost depusă cererea de finanțare a proiectului în cadrul apelului de investiții în unitățile de primiri urgențe, inclusiv pentru echipamente. Contractul de finanțare al proiectului a fost semnat pe 31 iulie 2024, fiind încheiat cu MIPE, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Sănătate.
Obiectivul general este îmbunătățirea calității și eficienței îngrijirii spitalicești în cadrul Secției UPU a spitalului din Brăila. Obiectivul specific este achiziționarea de echipamente/dotări necesare funcționării UPU, ceea ce ar trebui să ducă la îmbunătățirea calității actului medical și la confortul pacienților. Valoarea totală a proiectului este de 325.736,24 lei din care 276.875,80 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din fonduri europene, 42.345,71 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național și 6.514,73 lei valoarea cofinanțării eligibile din partea CJ Brăila. Perioada de implementare este de opt luni, respectiv între 1 august 2024 și 31 martie 2025, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.
Ei bine, prin acest contract de finanțare se vor achiziționa următoarele echipamente medicale/dotări necesare funcționării Secției UPU din cadrul Spitalului Județean de Urgență Brăila: un sistem de perfuzie sub presiune cu încălzire-hipotermie, 15 barbotoare, 10 sisteme de aspirație la perete, 10 rezerve pentru sistemele de aspirație, o centrifugă laborator.
”În urma implementării proiectului va rezulta o Unitate de Primire Urgențe modernă, cu o capacitate sporită de a asigura locuitorilor Județului Brăila servicii de acordare a primului ajutor specializat pentru toate categoriile de urgențe medico-chirurgicale, în condiții de eficiență sporită. Concret, proiectul va contribui la creșterea calității actului medical, a nivelului de confort oferit pacienților și angajaților”, se mai precizează în documentația aflată la mapa consilierilor.
Trebuie punctat și că aceasta nu este prima dotare pentru UPU Brăila, în luna martie, membrii CJ Brăila au aprobat într-o ședință extraordinară transmiterea în folosință gratuită a mai multor active fixe și obiecte de inventar importante (echipamente medicale, IT, mobilier, achiziționate de CJ Brăila tot în cadrul proiectului de reabilitare a Secției, ce s-a făcut prin fonduri europene).
Se pregătește terenul și pentru autorizații pentru securitate la incendiu
Tot în această ședință, consilierii județeni au aprobat două proiecte care au vizat devizul general și indicatorii tehnico-economici, faza DTAC (Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire) pentru câteva obiective. Lucrări de construcții pentru conformare la cerințele avizului de Securitate la incendiu pentru Corpul de clădire Secție Cardiologie și Pediatrie (C24) și noul corp de legătură din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, amplasate în municipiul Brăila, Șoseaua Buzăului, nr. 2, în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu. Totodată și pentru Corpurile de clădire C4, C5, C6 și C7 din cadrul spitalului. În ceea ce privește Cardiologia și corpul de legătură, valoarea totală a investiției este de 41.119.993,33 lei cu TVA, din care construcția și montajul înseamnă 27.219.227 lei cu TVA. Pentru cele patru corpuri de clădire, valoarea investiției este de 57.446.759,53 lei cu TVA, din care construcția plus montajul: 38.654.413 lei cu TVA. În ambele situații durata de execuție a fost estimată la 24 de luni. Potrivit documentației consilierilor, proiectantul este SC Globextera SRL.
Încă un pas pentru noul spital din Brăila
Totodată, demersul conducerii CJ Brăila de a realiza un nou spital în Municipiu pare să prindă din ce în ce mai mult contur. Guvernul a acceptat, recent, să răspundă pozitiv solicitării conduse de Francisk Iulian Chiriac și să predea terenul din Șoseaua Râmnicu Sărat nr. 117 A și nr. 117, unde funcționa fosta autobază ”Braicar” către CJ Brăila. Este vorba despre HG nr. 934/2024 privind ”actualizarea valorii de inventar a unui bun imobil aflat în domeniul public al statului și în administrarea CJ Brăila, și trecerea acestuia în domeniul public al județului Brăila”.
În acest context, tot în cea mai recentă ședință ordinară a Consiliului Județean, a fost aprobat un proiect privind completarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al județului Brăila, tocmai cu acest imobil intitulat în documente ”Garaj auto călători”. Spațiul respectiv a fost predat către CJ Brăila după ce instituția a anunțat Guvernul în mod oficial despre intențiile sale de a realiza acolo o nouă unitate spitalicească de 400 de paturi.
Precizăm că toate punctele amintite mai sus au fost aprobate cu unanimitate de voturi în timpul ședinței ordinare din luna august.