• consilierii municipali au aprobat, recent, un proiect privind utilizarea a 56.000.000 lei din excedentul bugetar pentru mai multe obiective investiţionale demarate • printre acestea se află şi repartizarea unor sume privind recondiţionarea gardurilor cimitirelor • consilierul PND Bogdan Botea a solicitat prioritizarea obiectivelor, criticând faptul că zona Brăiliţa nu stă prea bine la capitolul locuri de joacă • primarul Marian Dragomir a expus o listă completă a parcurilor pentru copii pe care Primăria le reabilitează sau le realizează în 2019
Membrii CLM Brăila au dezbătut, în ultima şedinţă, un proiect de hotărâre privind repartizarea sumei de 56.000.000 lei din excedentul anual al bugetului local către mai multe obiective investiţionale demarate şi aflate în diverse stadii de realizare. Mai exact, proiectul aflat la mapa consilierilor a vizat modificarea unei hotărâri de CLM din luna aprilie, printr-o actualizare a unei liste de obiective de investiţii. Printre acestea se numără achiziţia a 15 autobuze în rate, lucrările de modernizare de la la Piaţa Microhală şi Piaţa Halelor, realizarea bazinului de înot olimpic, reparaţii pentru mai multe imobile ce aparţin municipalităţii, achiziţia de dotări, modernizarea gardului cimitirului Sf. Constantin (330.000 lei) şi al celui din Radu Negru (212.000 lei) prin amplasarea imaginilor cu Brăila istorică, dar şi alte investiţii.
Ei bine, prioritizarea corectă a acestor obiective a reprezentat un subiect de contre la nivelul CLM Brăila.
Consilierul PND Bogdan Botea a precizat că nu i se pare normal să se cheltuie atât de mulţi bani pentru gardurile cimitirelor, în condiţiile în care există alte probleme mai importante în oraş. Acesta a dat ca exemplu spaţiile de joacă destinate copiilor şi locuri de agrement pentru tineri.
“Cred că la această anexă ar trebui să avem în vedere totuşi priorităţile oraşului. În sensul că mai importante sunt locurile de joacă pentru copii şi alte chestiuni legate de creşterea nivelului de trai în oraş şi nu gardurile cimitirelor. Da, şi asta e important. Într-adevăr sunt nişte investiţii, dar trebuie să le punem şi într-o ordine de prioritate. Sunt sume foarte mari: câte 2,2 miliarde lei vechi pentru repararea gardurilor unor cimitire?! Cred că trebuie să faceţi o ordine în acest lucru. Pentru că mai importante sunt investiţiile în ameliorarea nivelului de trai. De exemplu, cartierul Brăiliţa totdeauna a rămas pe ultimul loc la locurile de joacă. Deci, propunerea mea este să eliminaţi sau să amânaţi acele garduri pentru la anul şi să modificaţi această anexă cu reabilitarea locurilor de joacă din cartierele unde nu s-au putut face. Mai ales în cartierele mărginaşe ale oraşului”, a declarat Botea.
PND-istul a mai criticat şi faptul că multe dintre parcurile realizate se adresează în special copiilor cu vârsta de până în 7 ani şi că admnistraţia locală ar trebui să se concentreze pe realizarea unor locuri de agrement şi pentru tinerii din oraş.
Zeci de locuri de joacă reabilitate în Brăila
Primarul Marian Dragomir a profitat de moment pentru a sublinia că în Brăila se realizează foarte multe parcuri de joacă pentru copii şi se reabilitează cele existente aproape la nivelul întregului oraş. Acesta a amintit de parcul de la Romarta Nouă şi de cel din spatele fostului magazin Mocheta din cartierul Viziru. A precizat că se lucrează la un parc în zona Buzăului, la blocul B26 şi că până pe 15 septembrie va fi gata şi parcul din cartierul Vidin (zona blocurilor I), toate dotate cu instalaţii de joacă noi şi teren din suprafaţă de tartan. Pe lângă acestea, SUPAGL a organizat o licitaţie pentru reabilitarea a alte opt spaţii de joacă în mai multe cartiere din oraş, a mai punctat Dragomir. Primarul a subliniat şi că există un ofertant pentru realizarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii (DALI) pentru Parcul Monument, că urmează aprobarea DALI pentru Orăşelul Copiilor şi parcul de skate, dar şi că vor începe lucrările la centrul de agrement de pe Faleză.
“În concluzie, toate obiectivele de investiţii au rolul lor. La parcurile de joacă, la unele suntem în proces de modernizare, la altele suntem în procedură de desemnare a câştigătorului prin licitaţie publică desfăşurată prin SICAP, fostul SEAP. Iar la celelalte trebuie să aprobaţi DALI-ul cât de curând. Cel mai important lucru este că în această perioadă sunt bani în buget pentru modernizarea unui număr important de parcuri de joacă. Nu am menţionat şi nu am să fac foarte multe referiri la faptul că alte parcuri, în afara celor menţionate, vor beneficia de instalaţii de joacă noi. Dacă nu mă înşel, cred că a fost deja stabilit câştigătorul pentru parcurile respective, complexe de joacă, dar şi aparate individuale. Deci, cele criticate de dumenavoastră sunt îndreptăţite, dar se regăsesc în lista investiţiilor, se regăsesc în diverse stadii de realizare”, a declarat Dragomir.
În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 18 voturi “pentru”, cinci “împotrivă” din partea consilierilor PNL prezenţi în sală şi o abţinere a PND-istului Bogdan Botea.
Precizăm că ulterior şedinţei ordinare din luna august, primarul Marian Dragomir a anunţat pe pagina sa de Facebook că modernizarea locurilor de joacă din oraş va continua, dând ca exemplu spaţiul din spatele fostului magazin “Mocheta”, amenajat de curând.