• anul 2019 se pare că a fost de bun augur atât pentru Spitalul de Pneumoftiziologie din Brăila, cât mai ales pentru pacienţi • unitatea spitalicească a reuşit să acceseze peste 7 milioane de lei, din mai multe surse de finanţare, astfel încât să facă achiziţii de top în materie de aparatură şi echipamente medicale
Aparatură nouă şi ultramodernă la Spitalul de Pneumoftiziologie(TBC) Brăila! Este vorba despre o investiţie majoră de ordinul a peste 7 milioane de lei, banii fiind alocaţi atât de Ministerul Sănătăţii, care a asigurat peste 3 milioane de lei, Consiliul Judeţean Brăila, care a contribuit cu aproape 4 milioane de lei, cât şi bugetul propriu al spitalului, în cuntum de 365 mii de lei.
Vestea bună este că mare parte dintre aceste investiţii se văd deja în Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila, iar unele chiar au intrat în funcţiune. Printre noile achiziţii se numără şi un computer tomograf (CT) multislice, cu 32 sliceuri, care permite imagini mai clare şi mai luminoase faţă de cel utilizat până acum şi, de asemenea, optimizează timpul de scanare şi creşte siguranţa pacientului, după cum spun specialiştii. De asemenea, s-au mai cumpărat un aparat de radiologie digitală, un bronhoscop cu fibră optică, maşină de spălat şi sterilizat bronhoscoape, pat electric cu ridicare automată pentru bronhoscopie, ultracongelator( destinat păstrării, pentru un inteval mare de timp, a probelor conform reglementărilor laboratorului de referinţă ), analizor automat de electroforeză capilară, analizor sediment urinar, autoclav cu filtru biologic şi un pletismograf. Acesta din urmă este un aparat de ultimă generaţie cu ajutorul căruia se poate evalua corect gradul de afectare al plămânului de diferite boli şi se poate determina eficienţa acţiunii unui anumit tratament administrat în bolile respective. Dar asta nu e tot. Tot în acest an au mai fost cumpărate pentru spital şi analizoare pentru evaluarea căilor respiratorii şi nebulizatoare cu ultrasunete, un spirometru modern, dar şi poligrafe cardiorespiratorii pentru diagnosticul sindromului de apnee în somn, electrocardiografe, monitor funcţii vitale, lămpi UV cu radiaţie inversă, generatoare de ozon, dar şi multe alte aparate de laborator şi echipamente. “Este important de spus că este pentru prima oară cand Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila are acces la o finanţare de la Ministerul Sănătăţii, deşi, de-a lungul anilor, unitatea a făcut constant solicitări pentru finanţare în condiţiile legii. Cu acest prilej pot spune că mă bucur enorm că am reuşit să achiziţionăm aşa ceva, astfel încât pacienţii să fie investigaţi şi trataţi la cel mai înalt standard”, a declarat managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila, Ştefan Sînpetru.
Potrivit aceleiaşi surse, în prezent, procedurile de achiziţie sunt finalizate, astfel că aparatura achiziţionată a ajuns în spital şi se află în curs de instalare şi autorizare.