Mergi la conţinutul principal

Investiţii în sistemul de sănătate brăilean, deocamdată doar pe hârtie

• preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a precizat că deocamdată pe lista de priorităţi se află doar Documentaţiile de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii (DALI) în baza cărora s-ar putea începe, de anul viitor, lucrările efective de reabilitare pe mai multe planuri şi corpuri de clădire • vizate în mod special sunt Corpurile A (Spital ^ UPU), B (fostul Spital 3) şi D (Maternitatea), unde ar trebui să urmeze investiţii masive • precizăm că CJ Brăila a prins în bugetul pe 2018 suma de 19.196.000 lei doar pentru Sănătate

 

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a făcut publice, recent, planurile sale pentru dezvoltarea Spitalului Judeţean în acest an. Concret acesta a explicat că în primă fază ar urma să se realizeze o serie de studii, principalul fiind cel legat de Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii (DALI), după care, cel mai probabil în 2019, s-ar putea deschide şantierele efectiv.

“Spitalul Judeţean este format din Corpul A, B, C şi D. Pentru Corpul A, ne dorim ca până în 2020 să devină corpul de urgenţă al Spitalului Judeţean. Corpul B, fostul spital municipal 3 va deveni corp pentru cronici. Corpul C va rămâne de sine stătător cu bolile infecţioase şi dermatologia. Iar Corpul D, Maternitatea ca activitate, va rămâne acolo unde este şi în prezent. Anul acesta, cu banii de la Consiliul Judeţean, din banii de dezvoltare - din cei 20 milioane euro pe care opoziţia tot spune că îi ţinem la ciorap -, facem o parte de DALI la tot ce înseamnă reabilitarea Corpului A. Să avem condiţii de cazare decente pentru toţi pacienţii. DALI-ul va fi pentru întreg spitalul. Avem bani tot din dezvoltare prinşi să reabilităm tot ce înseamnă centrală termică - 6 centrale termice pentru tot Corpul A, Corpul D şi corpul nou - Cardiologie - Pediatrie. Avem bani pentru prelungirea liftului de la ATI, astfel încât să nu mai avem acea problemă să plimbăm pacientul de la blocul operator până la ATI cu lifturile existente. Pentru că proiectul iniţial la ATI şi Blocul Operator nu a prevăzut acest lift şi am găsit soluţia să prelungim liftul şi rezolvăm şi această problemă. Terminăm investiţia la acel amfiteatru - să îi spunem -, dar va fi o sală de şedinţe şi biblioteca SJU”, a declarat Chiriac.

Şeful Consiliului Judeţean susţine că se va încerca atragerea unor fonduri guvernamentale pentru dotarea personalului şi medicilor din toate corpurile spitalului cu echipamente noi.

 

Cum vor decurge investiţiile la Spitalul Judeţean

Potrivit lui Chiriac, pentru Corpul A există în plan reabilitarea sistemului de încălzire, dar şi modernizarea unor saloane, câte două pe fiecare secţie. “Pentru a arăta disponibilitatea şi cum ne dorim noi să facem şi să arate acest spital în viitor, am luat hotărârea împreună cu conducerea spitalului ca, la fiecare etaj, câte două saloane să fie modernizate. Ca să nu se interpreteze că facem favor vreunei secţii, sau vreunui medic sau că avem vreun grup de interese. Vom moderniza câte două saloane la fiecare etaj, exact cum ar fi trebuit să arate acest spital. Adică: paturi noi, grup sanitar interior cu chiuvetă, linoleum pe jos, cu noptiere şi aşa mai departe. La fiecare etaj vor fi două astfel de saloane. Un fel de rezerve, dar vor fi saloane. Le facem pentru toată lumea. Încercăm să arătăm şi personalului şi pacienţilor cum va arăta spitalul, într-un timp rezonabil”, a declarat Chiriac, precizând că se va încerca inclusiv amenajarea unor saloane cu plată. “Încercăm să creăm şi condiţii de cazare şi contracost. Dacă un pacient va dori să stea într-o rezervă să fie un singur pat, atunci i se va oferi o rezervă contra cost, la o sumă rezonabilă, nu ne gândim la condiţii la ca la privat, nu ştiu, să îi luăm 800 lei pe zi sau cât se ia acum”, a spus Chiriac, subliniind faptul că toate aceste investiţii vor putea fi făcute doar după finalizarea DALI. Cât priveşte sursele de finanţare, se va încerca accesarea de fonduri europene, iar dacă nu se va reuşi acest lucru, banii vor fi asiguraţi de la bugetul judeţului.

 

Ce se intenţionează pentru Corpul B şi Maternitate

Pe lângă Corpul A, planuri mari sunt la Consiliul Judeţean şi pentru Corpul B (fostul spital 3), unde ar trebui să se reabiliteze atât la exterior cât şi la interior clădirea.

“Anul acesta, din bugetul de funcţionare al Consiliului Judeţean vom reabilita tot ce înseamnă curte la Corpul B. Facem DALI pentru partea electrică. Am prins bani pentru DALI tot ce înseamnă reabilitare Corp B, exact cum va fi şi Corpul A, pentru spaţii de cazare. Curtea interioară va fi asfaltată, cu parcare, cu absolut tot ce trebuie”, a declarat Chiriac, cu precizarea că se va face şi reabilitarea exterioară a clădirii fără probleme, deşi vorbim despre un monument istoric.

La Maternitate, conducerea CJ şi-a propus să refacă, de asemenea, curtea interioară, dar şi rampa de acces pentru maşinile Ambulanţei, care este subdimensionată în acest moment. De asemenea, mai trebuie făcute investiţii la acoperiş, deoarece există infiltraţii. Cât despre Corpul C, Chiriac a precizat că este nou, astfel că nu are nevoie de investiţii în acest an.

Potrivit proiectului de buget aprobat de Consiliul Judeţean pentru 2018, la capitolul Sănătate a fost prinsă suma de 19.196.000 lei, din care 17.456.000 lei vor merge către investiţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, iar 1.049.000 lei - cheltuieli de capital pentru lucrări în continuare la spital.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro