Investiţie. Brăila are aparat pentru scanarea sănătăţii arborilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Investiţie. Brăila are aparat pentru scanarea sănătăţii arborilor

* Primăria Brăila este a patra din ţară care a cumpărat un asemenea aparat * produs în Germania, aparatul a costat 120.000 de lei şi poate stabili cu exactitate starea de sănătate a arborilor * potrivit primarului Marian Dragomir, sunt cele mai inovative aparate de acest fel din ţară * "Cu acest aparat, putem să verificăm, la fiecare sesizare a cetăţenilor, starea reală de sănătate a copacului", a spus Marian Dragomir, referindu-se la sesizările brăilenilor care se plâng că "li se ia oxigenul" şi care sunt violenţi cu angajaţii Seroplant

 

 

 

 

Joi, 7 iulie, primarul Marian Dragomir şi reprezentanţii Serviciului de Utilitate Publică Seroplant au prezentat, la intrarea în Parcul Monument, noul aparat de scanare a stării de sănătate a arborilor, menit să facă distincţie între copacii sănătoşi şi cei putrezi, care sunt un real pericol pentru cetăţeni. Cu acest prilej, inginerii silvici de la Seroplant au făcut o demonstraţie la faţa locului, dovedind faptul că arborele scanat este sănătos în proporţie de doar 30-40%. Restul este putregai.

"Sunt cele mai inovative aparate de scanare a stării de sănătate a arborilor din România. Suntem a patra primărie din ţară care a cumpărat un astfel de aparat. Cu siguranţă, avem, astfel, posibilitatea, să eliminăm orice interpretare privind starea de sănătate a unui copac. În momentul în care vom instala acest aparat pe fiecare copac din municipiul Brăila pentru care există sesizări sau solicitări de tăiere, vom vedea starea de sănătate, aşa cum aţi văzut şi dvs. în acele imagini, vom vedea cât la sută din arbore este afectat, cât la sută este sănătos şi vom face o estimare", a precizat primarul Marian Dragomir, imediat după demonstraţia "pe viu" făcută în Parcul Monument.

Potrivit primarului municipiului, la ora actuală, sunt situaţii în care cetăţenii acuză Seroplant că taie pomii sănătoşi şi că "li se ia oxigenul", dar există şi multe alte situaţii în care, în urma unor furtuni, arbori care erau aparent sănătoşi cad peste autoturisme şi imobile şi provoacă pagube. Acum, graţie "tomografului" pentru arbori, angajaţii primăriei pot verifica din timp, la fiecare sesizare făcută de cetăţeni, starea reală de sănătate a copacului, pentru a lua măsurile care se impun.

Dragomir a mai precizat că persoana care va solicita tăierea unui copac şi care va beneficia de scanarea cu noul aparat nu va plăti niciun leu din buzunar. "Nu va plăti nimeni absolut nimic, este un aparat al primăriei, lucrăm cu angajaţii primăriei, cu ingineri silvici cu studii în domeniu, care au fost instruiţi pentru a folosi acest aparat", a spus primarul municipiului.

Aparatul de scanare a stării de sănătate a arborilor este produs în Germania şi a fost achiziţionat de către Seroplant/Primăria Municipiului Brăila de la o firmă din Sibiu, cu 120.000 de lei. Suma a inclus şi pregătirea a şase oameni din cadrul Seroplant Brăila, timp de o săptămână, pentru a lucra cu noul aparat menit să dovedească starea de sănătate a fiecărui arbore prin intermediul unei tomograme. Practic, în jurul arborelui "bolnav" sau propus pentru tăiere, pe scoarţă, se instalează mai mulţi electrozi prin intermediul cărora este scanat interiorul. Rezultatele sunt încărcate pe un laptop, iar tomograma rezultată prezintă, în culori, starea de sănătate a copacului. Astfel, zona colorată cu albastru este cea mai afectată de putreziciune. Urmează zonele colorate în mov şi verde, care sunt afectate şi ele, dar ceva mai puţin. Cele mai sănătoare porţiuni din tulpina copacului sunt reprezentate de culorile maro şi maro spre negru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro