Mergi la conţinutul principal

Invazie de calorii la gardul scolii

Sandviciuri cu parizer, salam, cascaval, sunca, snitele, pateuri, sticksuri, covrigei, bomboane, prajituri, toate pot fi cumparate fara mare greutate de elevii Scolii "Mihai Eminescu", Liceului "Panait Cerna" sau Colegiului "Murgoci". Si sunt doar cateva exemple. Comerciantii pur si simplu le aseaza elevilor in drum chioscurile cu asemenea produse, foarte tentante, chiar daca sunt nesanatoase. Chioscurile nu sunt in scoala, unde directorii nu le permit, ci sunt pe spatiul public al Primariei, care le da autorizatii pentru anumite locatii. Unii nu le respecta si isi muta rulota cu sandviciuri chiar langa gardul scolii. Legea "anti-fast food" a devenit astfel buna de aruncat la cos. Practic, nu o aplica nimeni, pentru ca oricum copiii isi procura elementele interzise din alta parte.

Vineri, in pauza mare, elevii de la "Mihai Eminescu" si Pedagogic au venit la cele trei chioscuri situate in curtea scolii si in parcarea dintre scoli si si-au cumparat sandviciuri, pateuri sau prajituri. Celor mai micuti le-au cumparat chiar bunicii produsele interzise, desi la doar cativa metri exista un magazin care comercializeaza fructe, iar cativa metri mai incolo exista o brutarie. Nimeni nu alearga la fructe, toti prefera sandviciurile. Pe chioscul din curtea scolii chiar scrie mare ca vinde sandviciuri, iar in geam sunt afisate sortimentele ce pot fi comercializate. Unii elevi, mai mari, de la anumite licee ne-au marturisit ca in unele chioscuri din scoli a ajuns sa se vanda cola pe sub mana. Cine stie ca este sub tejghea, cere si primeste.

Goana dupa junk food chiar si peste gardul scolii

Directorul Scolii "Mihai Eminescu", prof. Maria Neicu, a precizat ca pot avea control asupra chioscului din scoala, dar ca nu au ce sa faca daca ceilalti vin si vand produse interzise langa gardul scolii. "In 2007 proprietarul rulotei a vrut sa vanda in curtea scolii, dar in Consiliul de Administratie i-a fost refuzata propunerea. A obtinut aprobare de la Primarie pentru parcare, si apoi, usor, usor, a ajuns la gardul scolii. Cand nu e deschisa poarta, elevii primesc sandviciul prin gard. Noi nu suntem de acord cu acest tip de comert, la rulota, pentru ca nu se asigura conditiile igienice necesare, nu au apa curenta, si e un pericol pentru copii, dar ei continua sa cumpere, ies in pauzele in care e deschisa poarta. Nu avem ce sa facem, mai ales cand vedem ca parintii sunt cei care dau copiilor, la prima ora, punga de chipsuri si cutia de cola. Alti parinti nu sunt de acord, dar mai mult decat ore de educatie pentru sanatate chiar de la clasa I, de discutii despre o alimentatie corecta la dirigentie, nu avem ce sa facem", a spus directorul Maria Neicu. De aceleasi probleme se lovesc si directorii de la "Cerna" si "Murgoci". Daca nu deschid portile, elevii sar gardul si se duc sa-si cumpere mancare nesanatoasa. Langa "Cerna", de prin octombrie, adica la numai o luna de la intrarea in vigoare a legii "anti-fast food", a aparut un chiosc unde se vand sandviciuri. "Au incercat sa-l plaseze in curtea scolii, nu le-am dat voie, si l-au asezat langa scoala. Oricum mai avem chiar langa scoala unul, iar vizavi se duc multi elevi pentru ca au si cartofi prajiti. Li s-a tot explicat, dar nu vor sa renunte la obiceiurile lor. Daca inchidem poarta sar gardul si tot nu am rezolvat ceva", a spus directorul Doinita Bunea.

Chioscurile din scoli care au vandut fructe au dat faliment

Respectarea legii care interzice comercializarea produselor nesanatoase trebuie urmarita de Inspectia Sanitara de Stat (ISS), care la controalele efectuate la chioscurile din scoli a constat ca legea este respectata, dar ambiguitatile legislative le creeaza probleme. Tot inspectorii ISS au sesizat ca este incorect ca la chioscul scolii sa nu se comercializeze sandviciuri, iar cu cinci metri mai incolo, un alt chiosc sa comercializeze asa ceva. Apoi, daca unele chioscuri si-au schimbat produsele vandute cu cele recomandate au fost nevoite sa se inchida pentru ca nu mai cumpara nimeni produsele respective. Deja trei chioscuri s-au si inchis din acest motiv. Ca urmare, conducerea ISS sustine ca trebuie facuta educatie elevilor pentru o alimentatie sanatoasa.

Viceprimarul Doinita Ciocan a declarat ca Primaria trebuie sa aprobe existenta acestor chioscuri pentru ca platesc chirie, taxe, dar ca trebuie respectate amplasamentele stabilite si legile. Mai mult, viceprimarul Doinita Ciocan a precizat ca trebuie sa se tina cont si de sanatatea copiilor si ca se vor regandi locurile de amplasare a chioscurilor pe terenul Primariei.

In privinta faptului ca elevii sar gardul ca sa ajunga la junk food in pauze, inspectorul general Iulian Danielescu a precizat ca aceasta problema a parasirii unitatii de invatamant in timpul programului scolar de catre elevi se afla in analiza ISJ si urmeaza sa se gaseasca solutii viabile.

Tentatii multe si prea mari

Seful Inspectiei Sanitare de Stat (ISS) Braila, dr. Lavinia Craioveanu, a declarat in cadrul Colegiului Prefectural de saptamana trecuta ca scopul legislatiei privitoare la asigurarea unei alimentatii sanatoase pentru prescolari si scolari este bun, insa exista unele ambiguitati legislative care au creat probleme in timpul actiunilor de control. Concret, incepand din octombrie anul trecut, Inspectia Sanitara de Stat Braila a efectuat controale in cele 9 unitati de desfacere a produselor alimentare din incinta unitatilor de invatamant, constatand ca in doua dintre acestea se vindeau produse de patiserie, activitatea fiind suspendata pina la intrarea in legalitate. Ulterior, prevederile Ministerul Sanatatii s-au extins si asupra unitatilor de alimentatie care au incheiat o forma de contract pentru suprafete de teren de pe teritoriul unitatilor scolare, in aceasta situatie fiind 5 unitati. Astfel, la recontroalele efectuate de ISS in luna februarie s-a constatat ca din cele 14 unitati aflate in evidenta mai functioneaza 11, din care 3 au fost sanctionate pentru nerespectarea legislatiei in vigoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro