Un număr de 3.427 de imigranţi clandestini au fost recuperaţi sâmbătă de pe 16 ambarcaţiuni din Marea Mediterană de către misiunea de patrulare maritimă a Uniunii Europene. Fără a fi un record, acest bilanţ este totuşi unul dintre cele mai ridicate pentru o singură zi de când a pornit valul de refugiaţi către Europa. În alte două zile foarte încărcate, garda de coastă italiană a coordonat salvarea a 3.791 de refugiaţi pe 12 aprilie şi a încă 2.850 în ziua următoare.
În operaţiunile de sâmbătă au fost angrenate patru nave ale gărzii de coastă italiene, două ale forţelor navale italiene, două cargoboturi, două nave ale poliţiei de frontieră italiene, două remorchere şi o navă de patrulare franceză.
Refugiaţii recuperaţi de pe mare au fost debarcaţi în porturile din Sicilia, un număr redus fiind transferaţi pe insula Lampedusa, cea mai mai apropiată de coastele Africii.
În fiecare zi în porturile italiene sosesc sute de imigranţi clandestini proveniţi mai ales din ţările africane, dar şi din Siria. Aceştia profită de lipsa unei autorităţi statale în Libia pentru a pleca din această ţară către Europa traversând Marea Mediterană, de multe ori la bordul unor ambarcaţiuni improvizate puse la dispoziţie de traficanţi. Starea precară a acestor nave provoacă adesea naufragii, cum a fost cel din noaptea de 18 spre 19 aprilie, soldat cu peste 800 de victime.
Consiliul European a decis pe 23 aprilie consolidarea misiunii UE în Marea Mediterană pentru a preveni „alte pierderi de vieţi omeneşti", în condiţiile în care sute de imigranţi au murit în Mediterana de la începutul anului în naufragiul ambarcaţiunilor pe care se aflau.