Mergi la conţinutul principal

Invatamintul va fi obligatoriu de la 3 la 16 ani

Dupa negocierile dintre sindicate si Ministerul Educatiei nu s-a schimbat nici una dintre propunerile Ministerului, totul a ramas ca la inceput.
Concret, structura invatamintului va fi formata din invatamint anteprescolar de la 0 la 3 ani, invatamint prescolar, de la 3 la 6 ani, acesta urmind ca treptat sa devina obligatoriu, cind vor fi disponibile spatiile necesare, invatamint primar de la 6 la 11 ani, clasele 0 - a IV-a, si invatamint gimnazial de la 11 ani la 16 ani, clasele a V-a - a IX-a. In primul an de implementare a legii invatamintului va fi obligatoriu invatamintul de zece ani, urmind ca pe parcurs sa devina obligatoriu si cel prescolar.
Invatamintul liceal va incepe cu clasa a X-a si se va termina la clasa a XII-a pentru liceele teoretice si la clasa a XIII-a pentru cele tehnologice. Sistemul de invatamint va cuprinde si invatamintul tertiar non-universitar, adica invatamint postliceal cu 1 sau 3 clase. Liceul tehnologic si scoala postliceala va constitui invatamintul profesional si tehnic. Accesul si participarea la invatamintul liceal se generalizeaza si este gratuita, dar aceasta treapta nu este obligatorie.
Conform noilor propuneri, se va infiinta si invatamintul confesional, pe linga cel particular si de stat. Poate fi organizat de cultele religioase recunoscute oficial.
Finantarea unitatilor de invatamint se va realiza de la bugetul de stat in functie de numarul de elevi si de costul /elev, banii fiind alocati direct unitatilor de invatamint. Scolile isi vor selecta personalul didactic prin concurs organizat la nivelul unitatii de invatamint sau al unui grup de unitati. Incadrarea si avansarea in trepte a personalului didactic se va face pe baza unei metodologii - cadru elaborate de Ministerul Educatiei, la care unitatile pot adauga propriile conditii suplimentare.
Pentru depolitizarea sistemului de invatamint se urmareste transformarea Inspectoratelor Scolare in Directii Judetene deconcentrate si transformarea personalului de conducere si executie in functionari publici.
Noul statut al personalului didactic se va discuta in aceasta saptamina, cind vor fi reluate si dezbaterile privind legea invatamintului universitar. Ieri, ministerul Educatiei, Cristian Adomnitei s-a intilnit cu toti liderii federatiilor sindicale din invatamint.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro