Inundatiile au creat o minidelta, la Maxineni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Inundatiile au creat o minidelta, la Maxineni

Inundatii cu noroc. Daca in alte locuri din tara inundatiile de anul trecut au reprezentat un blestem, lasind in urma case si terenuri devastate, Maxineniul este unica localitate in care acestea au insemnat un adevarat noroc. Visul de zece ani al primarului Mihai Ruse, amenajarea unei pescarii, care nu a putut fi implinit, din lipsa de bani, a prins viata in numai citeva minute, dupa explozia controlata care a spart o portiune din dig, lasind apele Siretului sa se reverse peste 2.000 de ha de teren agricol. La acel moment, singurul gind al autoritatilor viza inlaturarea riscului de inundare a cinci localitati, insa efectele spargerii digului, pentru Maxineni au fost mult mai importante.
Odata cu apa, a intrat si pestele, iar acum, comuna are ditamai amenajarea piscicola, despre care primarul sustine ca este cea mai mare din Europa. In plus, pe apa plutesc linistiti pelicani si lebede, zona devenind o adevarata Delta, in miniatura. Localnicii profita din plin de priveliste, dar si de abundenta de peste, mai ales la sfirsit de saptamina, cind ei se aduna pe malul pescariei, la un gratar.
Ruse are insa ginduri mari pentru amenajarea zonei, si spera ca, in curind, aceasta sa devina o adevarata atractie turistica: "Amenajarea piscicola apartine Primariei Maxineni si, asa cum se spune, este cea mai mare din Europa. Ea se intinde pe o suprafata de 2.000 ha, si acum este acoperita in proportie de 80% cu apa. Si, bineinteles, este si peste. Nu ducem lipsa nici de pasarile care de obicei se gasesc si in Delta Dunarii, avem lebede, cormorani - care nu ne sint atit de dragi -, pentru ca ne maninca pestele, vin si pelicani, deci sint absolut toate pasarile de balta, este o adevarata Delta in miniatura. Pacat ca nu avem niste copaci, unde sa stam, la umbra. Am incercat in primavara care a trecut, vrem sa incercam si-n toamna, vrem sa schimbam putin fata locului, am facut si o cherhana, si vrem sa construim niste locuinte lacustre, unde amatorul de pescuit sa poata sa stea peste noapte, sa aiba cit mai multe conditii, cit mai placute. Mai avem in plan sa formam un put la 60 de metri si ni s-a promis de o societate din Austria ca vom face un generator eolian, ca sa avem si curent electric, si incet-incet, sa facem aici un complex agroturistic".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro