Cel puţin 30 de persoane au murit în Serbia şi Bosnia-Herţegovina după trei zile de ploi abundente, iar bilanţul ar putea creşte. În Bosnia, alunecările de teren au distrus mai multe case şi au mişcat minele rămase din timpul războiului din anii 1990. Inundaţiile afectează şi Croaţia.
În Bosnia sunt peste 100.000 de mine, potrivit Centrului de acţiune privind minele din ţară. La aproximativ două decenii de la sfârşitul conflictului, încă mai sunt persoane ucise şi rănite în fiecare an de explozia lor.
Numărul victimelor s-a redus cu timpul, graţie eforturilor de deminare şi a hărţilor cu zonele minate. Populaţia locală cunoaşte zonele periculoase şi drumurile sigure. Dar ploile torenţiale, inundaţiile şi alunecările de teren ar putea să mişte minele. Mai multe semne de avertizare au fost deja luate de ape în numeroase zone. Atunci când apele se vor retrage, va fi nevoie de acţiunea geniştilor.
În Serbia, sute de mii locuitori din Obrenovaţ au fost evacuaţi după ce o mare parte din oraş a fost inundat. În acest oraş, situat la sud-vest de capitala Belgrad, se află centrala Nikola Tesla, care alimentează mare parte din ţară.
Premierul sârb Aleksandar Vucici a declarat că principala preocupare a Guvernului este să protejeze centrala. "Facem tot ce putem", a declarat el.
Mii de voluntari au răspuns apelului Guvernului de a consolida malurile râului Sava.