Mergi la conţinutul principal

Intretinerea electorala

Spre deosebire de alte orase in care mai functioneaza termoficarea centralizata, brailenilor li se promite ca in aceasta iarna caldura nu-i va costa mai mult decit anul trecut. Acesta ar fi primul an in care se intimpla o asa "minune" intrucit in ultimele 3 sezoane reci scumpirile s-au tinut lant ajungind la un pret aproape dublu fata de cel practicat in 2004, de exemplu. Aceasta promisiune vine din partea celui care produce, transporta, distribuie si furnizeaza agentul termic catre caloriferele din apartamente, adica SC "CET" si este certificata chiar de catre edilul sef Constantin Cibu. Premizele indeplinirii promisiunii sint reale intrucit costurile de producere a energiei termice nu au inregistrat modificari substantiale si mai sintem si in prag de an electoral cind alesii devin mult mai receptivi in a face protectie sociala. De altfel, deja au fost stabilite cotele de ajutor pentru caldura pentru aceasta iarna si sint mai mari decit cele de anul trecut, iar in ceea ce priveste pretul local al energiei termice "curentul", cel putin la nivel declarativ, bate spre mentinerea la nivelul anului trecut.
Practic, asta ar insemna ca in aceasta iarna brailenii racordati sistemului centralizat de termoficare vor plati tot 140,51 lei/gcal asa cum au facut-o si anul trecut. Cuvintul final il vor avea insa consilierii municipali care vor certifica prin vot pretul de facturare a caldurii in acest sezon rece.

Cresterea tarifului la caldura in ultimele 3 sezoane reci a fost de aproape 90%

Daca isi vor da girul consilierii municipali, in iarna care bate la usa proprietarii de apartamente racordate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice vor avea de platit facturi la incalzire identice cu cele de anul trecut. Ar fi pentru prima data cind s-ar intimpla asa ceva intrucit brailenii se obisnuisera cu scumpiri consistente. In iarna 2004 - 2005, de exemplu, majorarea aplicata a fost de 12% astfel incit tariful la energia termica a crescut de la 80 lei (800.000 lei vechi) la 89,6 lei (896.000 lei), pentru ca in urmatorul sezon majorarea sa fie de 20% energia termica ajungind dupa modificare la 107,5 lei. Iarna trecuta insa o decizie a Guvernului a facut ca tariful la caldura sa explodeze: stabilirea pretului de referinta a gigacaloriei a fost lasata la latitudinea autoritatilor locale, la fel ca si cuantumul subventiei. Practic, Executivul a hotarit ca este mult mai echitabil si mai corect ca, in functie de posibilitatile financiare ale bugetelor locale, fiecare municipalitate sa-si stabileasca un pret de referinta. A stabilit totusi ca subventia nu poate fi mai mica de 10%. Desi consilierii municipali au aprobat o subventionare cu peste 20%, pentru Braila aceasta a fost echivalentul unei "usturatoare" scumpiri. Tariful la caldura a crescut de la 107,5 lei/gcal la 140,51 lei/gcal, ceea ce inseamna o majorare cu 30%. In acest context, consilierii se pot "felicita" pentru acea decizie intrucit s-a dovedit acoperitoare si pentru acest an, in sensul "majoram acum substantial pentru ca anul urmator sa nu mai modificam nimic".

Incalzirea unui apartament cu 2 camere: aproape 200 lei

Reporterii "Obiectiv" au realizat estimari in ceea ce priveste cheltuielile cu intretinerea pornind de la premiza ca pretul final al unei gigacalorii va ramine la nivelul anului trecut. Principalele elemente de costuri cu intretinerea luate in calcul sint incalzirea spatiilor de locuit, a spatiilor comune, apoi consumul de apa calda, cel de apa rece, consumul de gaz metan, taxa de salubritate colectata de asociatia de proprietari, costul cu functionarea si intretinerea liftului, la care se adauga costurile specifice functionarii unei asociatii (salariile angajatilor, consumul de materiale de curatenie etc.).
In prima etapa, pentru realizarea acestui obiectiv, s-a luat in calcul situatia privind consumul mediu lunar de apa calda/persoana si cantitatea de energie termica, exprimata in gigacalorii, necesara incalzirii unui apartament, in functie de suprafata acestuia. Mai departe, pentru a efectua insa acest calcul, trebuie mentionat ca suprafata medie in cazul unui apartament cu o camera este de circa 35 metri patrati, la un apartament cu 2 camere - 55 mp, la 3 camere - 65 mp, iar pentru 4 camere circa 80 mp. Trebuie adaugat faptul ca potrivit specialistilor in termoficare, pentru incalzirea unui apartament cu o camera, se consuma, in general, 0,91 Gigacalorii, pentru 2 camere 1,36 Gcal, pentru 3 camere - 1,76 Gcal, iar pentru 4 camere - 2,45 Gcal. Pornind de la aceste date, rezulta ca proprietarul unui apartament cu o camera va scoate din buzunar, in acest sezon rece, numai pentru incalzire, 127,86 lei, in timp ce la doua camere efortul este de 191 lei, la 3 camere 247,3 lei, iar la 4 camere 344,2 lei.

Intretinerea la o garsoniera pentru o persoana - 162 lei

Important de subliniat este ca la cheltuielile cu incalzirea se adauga si cele legate de consumul de apa calda, apa rece, gaz metan, plus iluminatul pe scara, salariile pentru personalul asociatiei, cheltuieli gospodaresti, liftul (unde este cazul), reparatii etc. Daca luam in calcul faptul ca o persoana, in medie, consuma 2 metri cubi de apa calda lunar si 3 mc de apa rece la care se adauga si celelalte cheltuieli enumerate anterior rezulta ca, lunar, fiecare persoana ar inregistra cheltuieli de circa 35 lei.
Prin prisma celor prezentate anterior, cheltuielile estimative pentru urmatoarele luni de iarna se cifreaza la urmatoarele valori: pentru un apartament cu o camera, o singura persoana scoate din buzunar aproximativ 162 lei, iar pentru doua persoane, circa 197 lei. In cazul unui apartament cu doua camere, doua persoane ar urma sa plateasca aproape 261 lei, trei persoane - 296 lei, iar patru persoane - 331 lei. Pentru un apartament de 3 camere, 3 persoane vor plati circa 352 lei, iar 4 persoane - 387 lei. La un apartament de 4 camere, cu 3 persoane, cheltuielile aferente intretinerii se ridica la circa 449 lei, pentru 4 persoane - 484 lei, iar pentru 5 persoane - circa 519 lei.
In concluzie, pentru cele 5 luni de iarna, se poate aprecia ca, la un apartament cu o camera in care locuiesc 2 persoane, intretinerea va fi de circa 985 lei, la doua camere/ 4 persoane, cheltuiala va fi de aproape 1.655 lei, in timp ce la 3 camere/4 persoane, intretinerea pe timpul iernii se va cifra la circa 1.935 lei.

Chiar si cu piedici,
In acest an au fost debransate circa 1.000 de apartamente

Potrivit unor statistici efectuate de operatorul local de termoficare, in aceasta iarna, din cele peste 50.000 de apartamente se vor incalzi in sistem centralizat circa 23.000 de apartamente, cu circa 1.000 mai putin decit in sezonul trecut. Practic asta inseamna ca de la finele sezonului rece 2006 - 2007 si pina in prezent, circa 1.000 de apartamente au fost debransate de proprietari de la reteaua de termoficare, si au fost montate surse individuale de incalzire. De mentionat este ca in aceasta vara, consilierii municipali au aprobat o hotarire prin care ratifica un regulament cadru la nivel national prin care procedurile de debransare au fost cu mult ingreunate. In prezent aceasta operatiune necesita obtinerea unei autorizatii de construire eliberata de Primarie, conditionata de multe alte avize si autorizatii de la alte institutii locale.
In ceea ce priveste datoriile pe care "CET" le are de recuperat de la clientii sai, informatii la nivelul acestei luni indica cifra de 60 miliarde de lei vechi, din care cel mai mult revine asociatiilor de proprietari - 56,32 miliarde lei vechi. "Asa cum am promis, de astazi (luni 15 octombrie - n.r.) am pornit alimentarea cu energie termica a scolilor si gradinitelor racordate sistemului centralizat de termoficare, urmind ca zilele urmatoare si asociatiile de proprietari care doresc, sa poata lua caldura din sistem", ne-a declarat Ionel Patrascu, directorul general al SC "CET".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro