In ultimii ani a scazut vertiginos numarul persoanelor ocupate in agricultura, silvicultura si pescuit. Aceeasi situatie se inregistreaza si in rindul muncitorilor calificati. Grupa ocupationala alcatuita din tehnicieni si maistri a cunoscut de asemenea, reduceri de personal in timp ce ramurile din sectorul tertiar (comert, activitate hoteliera, alimentatie publica, finante, banci, asigurari, administratie) si-au sporit efectivele.
Cele mai multe locuri de munca oferite au fost pentru: functionari superiori, specialisti cu ocupatii intelectuale, functionari administrativi, lucratori operativi in servicii, comert si asimilati, operatori la instalatii, masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse.
La mare cautare vor fi managerii, analistii programatori si designerii
Perceptia agentilor economici potrivit careia ar exista oferta de munca abundenta pare departe de realitate pentru ca din studiul efectuat de MMSSF reiese ca tot mai multe firme se confrunta cu dificultati in recrutarea personalului mai mult sau mai putin calificat. Multe dintre firmele care au optat pentru schimbari tehnologice au investit si in calificarea personalului. De asemenea, in orasele mari, precum Bucuresti, Timisoara, Constanta, Cluj este evidenta grija salariatilor de a-si imbunatati abilitatile prin participarea la diferite cursuri de calificare, astfel incit sa fie competitivi pe piata muncii.
Modernizari tehnologice s-au realizat cu precadere in rindul firmelor din domeniile: industrie prelucratoare, transport, comunicatii. Societatile care-si desfasoara activitatea in domeniul constructiilor si al serviciilor sint cele care au creat cele mai multe locuri de munca. Potrivit studiilor realizate de MMSSF, la mare cautare vor fi managerii, analistii programatori si designerii. Aceasta in timp ce palarierii, blanarii, sobarii, dulgherii, manipulantii si parchetarii sint pe cale de disparitie.
Meseria de operator chimist - pe cale de disparitie la Braila
In ceea ce priveste piata braileana, schimbari semnificative s-au inregistrat in privinta disparitiei diferitelor ocupatii si a fluctuatiilor de personal din domeniile: constructii, confectii, prestari servicii, paza si protectie. "Persoanele calificate in meseria de operator chimist nu mai sint solicitate pe piata muncii. Sute de braileni aveau aceasta calificare. Dupa disponibilizarile colective ce au avut loc in 1997, o parte dintre ei s-au pensionat si alta parte s-au recalificat. Si in Romania trebuie sa devina operativ principiul formarii continue a adultilor, adica persoane cu virsta cuprinsa intre 18 ani pina la virsta de pensionare, principiu consacrat deja in tarile europene. Ca ocupatii noi care s-au impus pe piata muncii din Romania, dar si pe cea din Braila sint cele de: agent imobiliar, agent de asigurari, consultant financiar", ne-a declarat Simona-Ely Chioibas, director executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca - Braila (AJOFM ).
In ceea ce priveste fluctuatia de personal din Braila, aceasta s-a manifestat, in special, in domeniile: confectii, constructii, paza si protectie, prestari servicii. AJOFM a derulat in aceasta perioada o actiune de evaluare a necesarului de formare profesionala din Braila pentru anul 2007. Astfel, angajatorii care au nevoie de persoane calificate, dar nu le pot gasi la nivel local, pot solicita calificarea, recalificarea somerilor sau a propriilor salariati. Agentii economici care organizeaza programe de formare profesionala pentru salariati pot primi din bugetul asigurarilor pentru somaj o suma care reprezinta 50% din cheltuieli pentru cel mult 20% din personalul angajat. Cofinantarea se acorda pentru derularea unui singur program de formare profesionala pe parcursul unui an. Pentru someri, calificarea este gratuita. Optiunile angajatorilor pentru 2007 vor fi facute publice in aceasta luna. Evaluarea a fost facuta cu scopul acoperirii necesarului de salariati calificati la nivel local.