România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, luni seara, pentru postul privat de televiziune din Franţa LCI.
"România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Această dezbatere presupune, ca de obicei, un amalgam incredibil între Schengen, imigrare, Lampedusa, lucrători detaşaţi. Un amalgam care trebuie denunţat; dacă nu, vom fi martorii intensificării mişcărilor extremiste care împing Europa să facă lucruri foarte periculoase. Pentru că noi am experimentat în istoria Europei această xenofobie, acest şovinism şi nu este un lucru bun. Europa a trecut prin perioade grele în aceste momente de ultranaţionalism, protecţionism sau şovinism. Trebuie să le evităm. Să luăm fiecare caz în parte. România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen deoarece există ţări care se opun; deci există o unanimitate care trebuie atinsă, chiar dacă, tehnic, îndeplinesc deja condiţiile", a declarat, luni seara, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, pentru postul privat de televiziune din Franţa LCI.
Într-un interviu acordat în septembrie postului public de radio din Bulgaria, Barroso afirma că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de intrare în Schengen şi trebuie să primească o şansă de aderare cât mai curând.
România şi Bulgaria urmează ca, după o perioadă de tranziţie de şapte ani de la aderarea la Uniunea Europeană (UE), să adere la Spaţiul Schengen, înăuntrul căruia sunt eliminate controalele la frontieră între state membre.
Aderarea celor două state membre UE la Spaţiul Schengen a fost respinsă în septembrie 2011, la solicitarea Finlandei şi Olandei, care denunţau corupţia şi lipsa unor acţiuni concrete împotriva crimei organizate la Bucureşti şi, respectiv, Sofia.
Confirmarea lui NU
Discuţiile privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen sunt în curs, dar ţinând cont de actuala situaţie din UE este foarte probabil ca cele două ţări să nu intre la 1 ianuarie 2014, a precizat, marţi, un purtător de cuvânt al CE.
"Vreau să citez ceea ce a spus ieri (luni - n.r.) preşedintele (Comisiei Europene): România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014". a precizat Frédéric Vincent, purtător de cuvânt al CE.
"Preşedintele a răspuns unei întrebări (la un post francez de televiziune - n.r.) privind spaţiul Schengen, dar aş vrea să subliniez că poziţia noastră nu s-a schimbat, şi anume România şi Bulgaria sunt, potrivit Comisiei, pregătite să adere la spaţiul Schengen, dar, dacă ne uităm la situaţia actuală din UE, este foarte probabil să nu intre la 1 ianuarie 2014", a spus Vincent.
"Discuţiile sunt în curs şi decizia trebuie să fie luată de Consiliul de Miniştri (...) dar Comisia crede că pot (adera la Schengen)", a subliniat oficialul european.
Subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen se află pe agenda Consiliului JAI din decembrie. Surse europene au precizat pentru MEDIAFAX că agenda se poate modifica, însă, în ultimul moment, dacă nu se ajunge la unanimitate. Potrivit acestor surse, în prezent, există cel puţin trei ţări care se opun aderării celor două ţări la Schengen.
Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat, la 8 octombrie, la solicitarea MEDIAFAX, că Haga va aştepta raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea României la Schengen.
Aceasta subliniază că este important ca România să continue să ia "măsuri ireversibile şi de durată în vederea introducerii şi implementării reformelor în justiţie şi a luptei împotriva corupţiei, aşa cum s-a stabilit între România şi Uniunea Europeană".
Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România va fi publicat la "începutul anului 2014", a anunţat, la 8 octombrie, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray.
Iniţial, Comisia Europeană anunţase că raportul va fi publicat în decembrie 2013.