Contactat de reporterii nostri, subcomisarul Catalin Chivu, seful IPJ Braila, a refuzat sa comenteze afirmatiile domnului Pavel Abraham, ba chiar a mentionat ca nu a fost atent atunci cind chestorul a vorbit despre acest fapt. Prea multe informatii nu ne-a putut oferi nici comisarul sef Ionel Pasquale, seful Centrului Antidrog Galati, in subordinea caruia se afla si politistii braileni de la Combaterea Crimei Organizate si Antidrog: "Eu, personal, nu cunosc sa se deruleze vreo ancheta in acest sens, poate este vorba despre o cauza mai veche, de ani de zile in urma, cind niste asistenti medicali consumau fortral. Daca exista o asemenea cauza in lucru la Braila, ar fi trebuit sa stiu, dar cred, totusi, ca este vorba despre acea cauza veche, despre care s-a mai scris".
Presedintele ANA s-a aflat, ieri, la Braila, pentru a participa la conferinta de presa "Colaborarea interinstitutionala in lupta antidrog", organizata de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Braila, care se afla in subordinea Agentiei. Desi, scriptic, acesta functioneaza de aproximativ o luna, aceasta conferinta de presa a fost prima activitate desfasurata si asta pentru ca, la ora actuala, Centrul nu are sediu. Dupa discutiile purtate de presedintele ANA cu reprezentantii Primariei, Prefecturii si Consiliului Judetean, acestuia i s-a promis ca problema spatiului va fi rezolvata cit de curind si ca Centrului i se va repartiza o locatie amplasata intr-o zona centrala.
Proiecte pentru prevenirea consumului de droguri
In urmatoarea perioada, CPECA Braila va derula trei proiecte pentru prevenirea consumului de droguri, in care se va pune accent si pe importanta diseminarii informatiilor si mediatizarii eforturilor depuse, pina in acest moment, de institutiile implicate.
Proiectul "Mesajul meu antidrog prin crearea unei pagini web" urmareste promovarea internetului ca mijloc eficace de lupta impotriva consumului de droguri, incercindu-se valorificarea preocuparilor manifestate de tineri. Proiectul este de fapt un concurs de creatie pagini web cu tematica antidrog, care sa promoveze tinerii cu aptitudini in domeniul web design, in fata potentialilor angajatori de pe piata de profil din Romania. Obiectivul final consta in realizarea unei arhive de pagini web cu tematica specifica antidrog, care sa poata fi ulterior accesata si consultata de toate institutiile de profil cu atributii in domeniul fenomenului drogurilor.
Proiectul "Drogurile: istoric, evolutie, efecte si tratament" se vrea a fi un exercitiu de constientizare a pericolului acestui flagel, in primul rind intelegind fenomenul si implicatiile. Tinerii vor lucra la un material documentar, sub indrumarea profesorilor si cu informatii provenite din orice sursa care va fi, in final, la indemina publicului larg. Liceele propuse pentru a fi prinse in acest proiect sint: Colegiile Nationale "Nicolae Balcescu" si "Gh. M. Murgoci", Liceele "Nicolae Iorga", "Panait Cerna", "Mihail Sebastian", "P. S. Aurelian", "D. P. Perpessicius", "Hariclea Darclee", "Constantin Angelescu" (Ianca) si Grupurile Scolare "Ana Aslan", "C. D. Nenitescu" si Industrial (Insuratei).
"The Elisad Gateway Project 2005 - 2007" este un proiect european, initiat de Asociatia Europeana a Bibliotecilor si Serviciilor de Informare cu privire la Alcool si alte Droguri. Finalitatea acestuia este crearea unui "Portal Romania", prin organizarea unei baze de date la nivel national, care sa contina fondul documentar al ANA, dar si pagini de internet din tara, despre alcool si alte droguri.