Mergi la conţinutul principal

Intră reducerea CAS în vigoare la 1 octombrie?

Plenul Senatului, reunit în sesiune extraordinară la începutul săptămânii, a aprobat proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5% la angajatori, respingând cererea de reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu. Proiectul de modificare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal vizează diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat, după cum urmează: 15,8% (de la 20,8%) pentru condiţii normale de muncă, 20,8% (de la 25,8%) pentru condiţii deosebite de muncă şi 25,8% (de la 30,8%) pentru condiţii speciale de muncă.
Urmează ca votul final pe lege să-l dea Camera Deputaţilor - cel mai probabil săptămâna viitoare, după reluarea sesiunii legislative - apoi preşedintele are la dispoziţie 20 de zile pentru promulgarea legii. Dacă nu va fi trimisă la Curtea Constituţională, legea se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la trei zile de la data publicării. Rămâne de văzut dacă se va reuşi parcurgerea tuturor acestor etape în cursul lunii septembrie astfel încât intrarea în vigoare a reducerii CAS să aibă loc începând cu luna octombrie aşa cum se doreşte.

La salariul minim, reducerea CAS este de 40 lei/angajat

Reducerea contribuţiei CAS la nivelul angajatorilor este o măsură binevenită după cum susţin şi exponenţii mediului de afaceri brăilean. De exemplu, preşedintele Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Brăila, Ştefan Fusea, a comentat recent pe acest subiect că "măsura este binevenită pentru mediul de afaceri, cu toate că firmele nu câştigă mare lucru din reducerea CAS sau poate nu câştigă nimic. Este binevenită însă cu câteva condiţii: statul trebuie să aibă surse să acopere sumele neîncasate din acea reducere a CAS, iar asta printr-o mai bună colectare în principal a TVA, dar şi a celorlalte taxe şi impozite, dar mai ales prin diminuarea evaziunii fiscale. Dacă se va face o colectare mai bună, se creează astfel premisele lărgirii facilităţilor fiscale pe viitor. Şi sunt destule taxe şi impozite ce ar trebui să fie reduse sau chiar eliminate!".
Şi patronul "Comision Trade", Florin Cîrligea, este de acord cu acest punct de vedere: "Singura condiţie să fie o măsură bună pentru mediul de afaceri este ca efectul să nu fie o majorare directă sau indirectă a vreunui alt impozit sau taxă".
Diminuarea cotelor CAS cu 5% la angajator va înseamna diminuarea cheltuielilor cu salariile angajaţilor. Concret, în condiţii normale de muncă, pentru un salariu minim brut de 900 de lei firmele ar putea plăti din octombrie la sistemul public de pensii o contribuţie de 142 lei, faţă de 182 de lei cât achită acum. De asemenea, pentru un salariu brut de 1.500 de lei, angajatorii ar putea plăti din octombrie cu 75 de lei mai puţin comparativ cu suma achitată în prezent. Mai mult, în cazul unui salariu brut de 3.000 de lei, firmele vor economisi 150 de lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro