Interzis la utilizare și vânzare pentru articolele pirotehnice din categoriile F2, F3 și F4 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Interzis la utilizare și vânzare pentru articolele pirotehnice din categoriile F2, F3 și F4

* potrivit polițiștilor, în categorile F2 și F3 sunt incluse articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut sau mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spații deschise vaste * în categoria F4 sunt articole pirotehnice de divertisment de mare risc, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni * polițiștii continuă controalele pe această linie, pentru a preveni incidentele neplăcute înainte de sărbători

 

Atenție la articolele pirotehnice! Este interzisă utilizarea și vânzarea către public a acestor articole, de divertisment sau de scenă, iar cele din categorii periculoase pot fi folosite doar de pirotehniști, cu ocazia unor evenimente organizate special.

Și totuși, pocnitorile se aud în diferite zone din municipiu, dovadă că unele persoane reușesc să facă rost de aceste “bombe”, pe care le și folosesc, fie în apropierea unor locuințe sau în stradă, având totuși grijă să dispară până la apariția polițiștilor.

Totuși, se continuă acțiunile de control, în această perioadă din preajma sărbătorilor de iarnă, pentru a preveni incidentele neplăcute generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice. “Multe dintre obiectele pirotehnice sunt periculoase și vă pot răni, pot provoca incendii și

distrugeri de bunuri”, atrag atenția polițiștii.

Pentru a preveni astfel de evenimente, polițiștii brăileni aduc la cunoștință

împrejurările în care se interzice folosirea articolelor pirotehnice.

Este interzisă deținerea, utilizarea și/sau vânzarea către publicul larg a   articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 și F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranță publică, securitate și pentru protecția mediului”, arată reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.

Potrivit polițiștilor, în categoria F2 sunt articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut și un nivel de zgomot scăzut, care sunt destinate utilizării în exterior în spații restrânse; la categoria F3 sunt articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spații deschise vaste; la categoria F4 sunt articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub denumirea de "articole pirotehnice de divertisment de uz profesional", care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni și al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătății umane.

Articolele pirotehnice de scenă se clasifică în următoarele categorii: categoria T1 (articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă care prezintă un risc scăzut); categoria T2 (articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni).

Alte articole pirotehnice se clasifică în categoria P1 și categoria P2 (articolele pirotehnice de scenă, care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni”.

 

În ce condiții se pot folosi articole pirotehnice

Totodată, mai arată polițiștii, conform art. 34, alin. 2 din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, persoanelor juridice autorizate să execute jocuri cu articole pirotehnice li se interzice folosirea acestora în următoarele situații: între orele 24:00 și 6:00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale; la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri; la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze; la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă   pericol de incendiu sau explozie; pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane; la o distanță mai mică de 500 m de păduri.

Potrivit polițiștilor, organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 și 4 este permisă numai în condițiile în care există acordul  Primăriei, al Inspectoratului  pentru Situații de Urgență Județean și avizul Inspectoratului de Poliție Județean.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro