Mergi la conţinutul principal

Interzis concursurilor cu taxă în şcoli

Concursurile şcolare cu taxă vor deveni istorie încet, încet. Ministerul Educaţiei nu le poate desfiinţa, dar a interzis desfăşurarea lor în şcoli, prin ordinul 5002/02 decembrie 2014, emis în luna decembrie a anului trecut. În plus, pentru competiţiile aprobate de MEN dar nefinanţate se interzice perceperea de taxe de participare, contribuţii financiare precum: achiziţionarea de cărţi, reviste, din partea elevilor sau părinţilor.
Astfel, elevii nu vor mai avea acces decât la olimpiade şi concursurile avizate de MEN, finanţate sau nu, dar care nu oferă drept recompensă decât diplome sau premii simbolice, spre deosebire de concursurile consacrate cu taxă precum: "Cangurul", "Euclid", "Smart" sau "LuminaMath". Aceste competiţii, care mobilizau mii de copii şi-i obişnuiau cu o modalitate modernă de evaluare, se vor putea desfăşura numai în afara unităţilor de învăţământ. Singurul care s-ar putea să scape de aceaste prevederi drastice este concursul "Cangurul", care se organizează ca urmare a unor înţelegeri între ambasade. Până ieri, nu se luase nicio decizie în privinţa acestui concurs, a precizat inspectorul şcolar general Iulian Danielescu.
În aceste condiţii, numărul de concursuri la care vor putea participa elevii va scădea drastic, iar pregătirea copiilor ar putea avea de suferit în lipsa acestor "antrenamente", apreciază unii dascăli. Mai ales că, spun ei, este de notorietate faptul că loturile judeţene caută în toată ţara concursurile "tari" pentru a-şi antrena copiii, iar în lipsa lor nivelul de pregătire ar putea să scadă. Inspectorul şcolar general Iulian Danielescu nu crede însă că se va întâmpla acest lucru. "Între timp s-au găsit şi alte soluţii, de exemplu, concursuri organizate pe net. La matematică s-a găsit această variantă. Se stabileşte o comisie interjudeţeană, care face subiectele, şi la o anumită oră, dintr-o anumită zi, se dau subiectele, se corectează în fiecare judeţ, se trimit rezultatele comisiei şi pregătirea continuă. În acest fel se elimină cheltuielile de cazare, masă, transport. Copiii dau probele în şcolile lor. La informatică se fac şi concursuri online, la care copilul stă acasă. Soluţii se găsesc pentru pregătirea reală a elevilor, nu pentru cheltuirea banilor părinţilor elevilor", a declarat inspectorul şcolar general Iulian Danielescu.

Numai 34 de concursuri avizate şi finanţate de minister

În listele de competiţii finanţate de minister figurează 49 de concursuri la nivel naţional, din care 12 sunt dedicate minorităţii maghiare, două minorităţii rome, iar unul pentru etnicii ucrainieni. Deci, la nivel naţional rămân numai 34 disponibile tuturor elevilor. Din fericire, la această categorie, Brăila are un concurs finanţat, cel de fizică, "Evrika!". Una dintre disciplinele importante şi căutate, matematica, nu are decât două concursuri finanţate, şi acelea dedicate minorităţii maghiare. La categoria concursurilor naţionale avizate de minister dar nefinanţate, 106 la număr, Brăila are patru competii: Concursul de creaţie literară "Ars Nova", Concursul de creaţie literară "Ion Creangă", Concursul de grafică "Gheorghe Naum", care are participare internaţională, şi Concursul de comedie "Ştefan Mihăilescu Brăila". Trei dintre ele sunt organizate de Liceul de Arte "Hariclea Darclee". "Nu am perceput şi nici nu vom percepe taxe. Pentru organizare şi premiere apelăm la sponsorizări. Este dificil, dar găsim mereu sprijin la autorităţile locale şi la societăţile comerciale. În ceea ce priveşte celelalte concursuri cu taxă, nu le-am interzis, dar nici nu am încurajat elevii să participe", a declarat prof. Nicolae Enea, directorul Liceului de Artă.
La categoria concursuri interjudeţene sau regionale, din cele 67 avizate, niciunul nu se va desfăşura la Brăila, deşi există multe concursuri de acest nivel, unele recunoscute pentru gradul lor de dificultate, aşa cum este Concursul de matematică "Victor Vâlcovici". "La concursul «Vâlcovici» nu se cere contribuţie financiară, dar concursul nu e prins în planul ministerului, nu e avizat, pentru că nu s-a dorit acest lucru. Este concursul colegiului «Bălcescu» şi şcoala îl organizează cu câte resurse are. Nu s-a făcut solicitare de avizare pentru el ca să existe libertate de organizare", a explicat inspectorul general Danielescu.
Ca urmare, chiar dacă ministerul Educaţiei a interzis anumite concursuri, a avizat şi a finanţat foarte puţine, nivelul de pregătire al elevilor nu va scădea, pentru că sistemul a găsit soluţii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro