Mergi la conţinutul principal
Personalitate a Diasporei la Brăila

Interviu cu scriitorul Elena Dumitrescu Nentwig

• evenimentul are loc vineri, 13 ianuarie, de la ora 11.00 și va transmis live pe pagina de facebook Centrul.de.Creatie.Brăila • născută la Brăila, silită să plece în Germania, în timpul regimului comunist, Elena Dumitrescu Nentwig este unul dintre cei mai valoroși scriitori din literatura română, personalitate marcantă a Diasporei, dar și o soprană cu recunoaștere internațională

 

Absolventă de Conservator născută la Brăila, artist liric și scriitor cu recunoaștere internațională, Elena Dumitrescu Nentwig poate fi urmărită, astăzi, în direct, la „Interviurile Centrului”.

Astfel, Consiliul Județean Brăila, Primăria Municipiului și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (Centrul de Creație) Brăila organizează vineri, 13 ianuarie 2023, începând cu ora 11.00, evenimentul cultural „Interviurile Centrului” cu Elena Dumitrescu Nentwig. Născută la Brăila, Elena Dumitrescu Nentwig este unul dintre cei mai importanți și valoroși scriitori pe care îi avem, azi, în literatura română, personalitate marcantă a Diasporei, dar și o voce lirică cu recunoaștere internațională.

„Naufragiații din Brăila”, „De răsfoit” , „Noi romii și restul lumii”, „Adevărate sau imaginate, de întâmplat s-au întâmplat”, „Credinciosul meu dușman”,  „Iubire la margine de eșafod”, „Taina celor două perle” sunt titluri despre care autoarea ne va vorbi, astăzi, împărtășindu-ne, totodată, impresiile despre piața de carte din România și din străinătate, despre proiectele domniei sale de viitor. Autoarea va avea de împărtășit și sfaturi pentru cei care au talent în a scrie dar poate nu au curajul necesar de a-și face vocea auzită.

Evenimentul se va desfășura  în Sala „Pro Arte” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila și va fi transmis live pe pagina de Facebook Centrul.de.Creatie.Brăila.

Născută la Brăila, Elena Dumitrescu Nentwig este o mare soprană germană de origine română, exilată în anii 70, fostă elevă a Conservatorului bucureștean, la clasa lui Valentin Teodorian și a lui Hero Lupescu. Elena a întruchipat Privighetoarea din „Păsările” de Braunfels și Regina Nopții din „Flautul fermecat” dar și pe Traviata din opera omonimă a lui Verdi sau pe Lucia lui Donizetti, cântând cu parteneri celebri pe toate marile scene ale Europei. După încheierea carierei lirice, în cadrul studioului pe care l-a inițiat, dă cursuri de canto unor tineri soliști de pe toate meridianele, aflați la început de carieră. În Belgia, Germania, Polonia și, acum, în Portugalia, unde ea trăiește, cursurile de Canto, Master klass ale Elenei sunt frecventate de tineri cântăreți din toată lumea.

Tot în anii de după retragerea de pe scenă, brăileanca stabilită, în anii 70, în Germania, redescoperă scrisul. Elena Dumitrescu Nentwig scrie basme, romane, piese de teatru și poezii. A devenit o regulă ca toate publicațiile ei în limba română să fie scrise și în limba germană, patria spirituală a artistei. În ultimii ani, artista lirică și-a mutat studioul în Portugalia. Prin Ambasada României de la Lisabona, Elena Dumitrescu Nentwig a regăsit România, a câștigat noi prieteni și se afirmă continuu pe scena literaturii din patria ei natală. Potrivit criticilor, în felul a de privi lumea, celebra soprană rămâne, însă, o fiică a Brăilei.

Romanul „Naufragiații din Brăila” descrie destinul unui tânăr inginer abia ieșit din detenție. Nu trădarea soției, cea care l-a trimis la închisoare politică, este scânteia care aprinde intriga romanului, ci solidaritatea celor trei prieteni pe care Marin îi regăsește, în ciuda amenințărilor care planează asupra sa în cotidian, la întoarcerea în urbea natală. Povestea are loc în ultimii ani ai comunismului, fiind întrucâtva o oglindă a vieții autoarei. Cartea face trimitere la întâmplări trăite aievea de Elena Dumitrescu-Nentwig înainte de plecarea din România, dar este și un roman al timpului nostru, un timp în care continuăm să ne trăim naufragiile, neliniștile, poveștile de dragoste, eșecurile și victoriile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro