Intersecţia junglei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Intersecţia junglei

Florentina Chiru, şoferiţa implicată în accidentul produs sâmbătă, 1 august, pe Şoseaua Baldovineşti, îşi susţine nevinovăţia, contestând astfel cercetările poliţiştilor de la Rutieră. Lipsa unui indicator rutier la intersecţia unei străzi principale cu una secundară pare a fi cauza care a dus la accidentul respectiv. Poliţiştii spun că Primăria este cea care se ocupă de administrarea drumurilor din municipiu, iar montarea indicatoarelor revine în sarcina administraţiei brăilene. Reprezentanţii Primăriei afirmă, însă, că nu pot monta indicatoare rutiere decât la solicitarea Poliţiei.
Sâmbăta trecută, în jurul orei 12.30, a avut loc un accident rutier, în intersecţia dintre Şoseaua Baldovineşti şi strada Bacului. Florentina Chiru circula dinspre oraş spre Şoseaua de centură şi a trecut prin intersecţia dintre Şoseaua Baldovineşti (drumul pe care se afla) cu strada Bacului, moment în care s-a ciocnit de un alt autoturism, condus de Paul A., care venea pe strada Bacului şi a intrat pe Şoseaua Baldovineşti. Pasagera care se afla în maşina condusă de Florentina a rămas blocată în maşină, fiind nevoie de intervenţia echipei de descarcerare pentru a fi scoasă afară.
După primele cercetări, poliţiştii au stabilit că vinovată de producerea accidentului se face chiar şoferiţa, pentru că nu a acordat prioritate de dreapta, lucru ce a făcut-o pe femeie să se revolte. "Circulam pe Şoseaua Baldovineşti, şosea principală, pe banda a doua, către Şoseaua de Centură. De pe strada Bacului a ieşit o maşină de culoare verde, marca Dacia, circulând cu viteză. Eu l-am observat, am claxonat şi am încercat să trag de volan cât mai mult stânga, pentru a evita coliziunea vehiculelor. În acel moment, şoferul Paul A., a intrat în plin, în partea laterală din dreapta a maşinii mele. Vă rog să verificaţi locul accidentului şi să remarcaţi absenţa semnelor de circulaţie. Eu aveam prioritate de trecere, Şoseaua Baldovineşti având patru benzi de circulaţie şi marcată cu linie dublă continuă. Astfel, eu ştiind că am prioritate pe tot parcursul drumului, nu aveam de unde să ştiu că semnele de circulaţie lipsesc sau sunt furate pe strada Bacului. Strada Bacului trece pe lângă gardul unei societăţi comerciale şi este vizibilă doar de la 15 metri distanţă", ne-a declarat Florentina Chiru.
Pe de altă parte, poliţiştii brăileni spun că nu ei sunt cei care trebuie să monteze şi să îngrijească de indicatoare. Această treabă revine în sarcina Primăriei Municipiului. "Reprezentanţii Biroului Rutier Brăila au trimis o informare către Primăria Municipiului privind situaţia intersecţiei dintre Şoseaua Baldovineşti şi strada Bacului. În ceea ce priveşte accidentul de sâmbătă, 1 august 2015, poliţiştii au efectuat cercetare la faţa locului şi au stabilit că femeia ar fi trebuit să cedeze trecerea autoturismului care a ieşit de pe strada Bacului. Într-o intersecţie nedirijată se aplică prioritatea de dreapta. În acest caz, ancheta continuă. Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila va decide cine se face vinovat de producerea evenimentului rutier", ne-a declarat agent şef adjunct Camelia Bucur, din cadrul Compartimentului Relaţii Publice al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila.
Reprezentanţii Primăriei susţin că, dacă lipseşte indicatorul din intersecţia respectivă, înseamnă că s-a furat. "Mai mult ca sigur a existat un indicator, dar a fost furat. Întâmpinăm astfel de probleme destul de des. Noi montăm indicatoare doar la solicitarea Poliţiei Rutiere, nu putem pune undeva din proprie iniţiativă. Dacă Poliţia a solicitat acest lucru, vom monta unul în intersecţia în cauză cât mai repede posibil", ne-a declarat Dan Apostol, directorul Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală Brăila.

Nimeni nu acordă prioritate de dreapta

Reporterii "Obiectiv - Vocea Brăilei" s-au deplasat în zonă şi au urmărit traficul rutier un sfert de ceas, timp în care niciunul dintre şoferii care circulau pe Şoseaua Baldovineşti nu a oprit să cedeze trecerea autovehiculelor care veneau pe strada Bacului. Din contră, maşinile de pe Bacului opreau şi se asigurau înainte de a pătrunde în intersecţie, deşi nu există niciun indicator rutier care să-i oblige să facă asta.
"Aici sunt accidente, de obicei. Aşa mi-a intrat în reflex, să opresc şi să mă asigur înainte de a intra în intersecţie. Mă gândesc la mine şi la siguranţa persoanelor pe care le am în maşină. Este destul de grav că nu există un indicator măcar, dar din câte am observat şi eu, majoritatea opresc înainte de a intra pe Baldovineşti. Chiar n-am băgat de seamă că nu este indicator. Până la urmă, Bacului e drum secundar şi trebuie să te asiguri când intri pe un drum principal", ne-a spus Ionuţ Mateescu, un şofer oprit la întâmplare de către reporteri. Ionuţ a venit de pe strada Bacului, a oprit, s-a asigurat şi apoi a pătruns în intersecţia problematică.
Trebuie precizat că Str. Bacului, aşa cum a fost menţionată în comunicatul de presă emis de Poliţie după producerea accidentului de sâmbătă, este destul de intens circulată. Aceasta trece pe lângă gardul unei societăţi comerciale - unde se aflau pe vremuri silozuri de cereale - făcând legătura între Şos. Baldovineşti şi Calea Galaţi. Aproape fără excepţie, şoferii care circulă pe această stradă acordă prioritate maşinilor de pe Şos. Baldovineşti, chiar dacă indicatoarele rutiere lipsesc de foarte multă vreme din intersecţia propriu-zisă.
Cu toate acestea, poliţiştii susţin că rezultatele cercetării la faţa locului sunt corecte. Asta deoarece, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, actualizată, subsecţiunea 7 "Intersecţii şi obligaţia de a ceda trecerea", art. 57, alin. 2, "La intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să cedeze trecerea vehiculelor care vin din partea dreaptă, în condiţiile stabilite prin regulament".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro