Aproximativ 40% dintre utilizatorii americani de internet spun că au fost hărţuiţi online şi aproape trei sferturi dintre ei au fost martori la cel puţin o hărţuire online, potrivit unui studiu.
Hărţuirea online merge de la injurii şi poate să ajungă până la ameninţări de ordin fizic, precizează Institutul Pew Research Center, autorul acestui studiu.
Dintre utilizatorii de internet, 27% au raportat că au fost înjuraţi, 22% au fost puşi în mod intenţionat într-o situaţie stânjenitoare de o altă persoană, 8% au fost urmăriţi sau au primit ameninţări de ordin fizic, iar 6% au fost agresaţi sexual online.
În plus, 53% dintre aceşti utilizatori spun că au fost martori la iniţiative ce vizau punerea unei persoane într-o situaţie stânjenitoare, 25% au fost la curent cu anumite ameninţări de ordin fizic iniţiate de persoane cunoscute şi aproape 20% dintre ei au cunoscut cel puţin o persoană care a fost urmărită şi agresată sexual.
Cei mai susceptibili: tinerii de 18 ani
Utilizatorii în vârstă de 18-19 ani sunt cei mai susceptibili să fie hărţuiţi sau să fi fost martorii unei hărţuiri online. Aproximativ 65% dintre aceşti tineri au raportat că au fost victimele unei hărţuiri online, iar 92% dintre ei spun că au asistat la o astfel de hărţuire.
Bărbaţii suportă mai multe injurii şi plasări în situaţii stânjenitoare, în timp ce tinerele femei devin mai des victime ale hărţuirii sexuale şi urmăririi online. Dintre femeile de 18-24 ani, 25% afirmă că au fost urmărite şi victime ale hărţuirilor cu caracter sexual.
Două treimi dintre incidente au loc pe reţelele de socializare, 22%, în secţiunile de pe site-uri dedicate comentariilor, şi 16%, pe site-urile de jocuri online.
Dintre cei care au fost victime ale hărţuirilor, 60% au ales să ignore cele mai multe dintre aceste incidente, 40% au luat măsuri, blocând, de exemplu, anumite persoane pe reţelele de socializare sau eliminându-le din listele lor de prieteni sau schimbându-şi numele de utilizator pe acele reţele. Doar 5% dintre ei au depus plângere.
O treime dintre victime consideră că aceste incidente au fost "foarte" şi "extrem" de tulburătoare, în timp ce 15% spun că acele incidente le-au afectat reputaţia.
Studiul a fost realizat online şi prin curier, pe un eşantion de 3.217 adulţi americani, dintre care 2.849 erau utilizatori de internet. Marja de eroare a fost de 2,4%.