Interminabila Arenă de Box | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Încă un an de şantier în zona istorică a Brăilei

Interminabila Arenă de Box

începută de firma controversatului om de afaceri Ilie Paraschiv, decedat în anul 2012, noua Arenă de Box se zbate în durerile facerii în septembrie a.c., constructorul a înaintat Primăriei Brăila un anunţ de începere a lucrărilor potrivit arhitecului şef al Brăilei, Corina Anghelescu, asta înseamnă că lucrările de pe strada Mihai Eminescu vor continua cel puţin 12 luni, până în septembrie 2020 asta dacă nu cumva firma va solicita iarăşi prelungirea autorizaţiei de construcţie personal, îmi doresc ca lucrările să fie definitivate, ca să nu mai existe un şantier în Centrul Istoric, ne-a declarat viceprimarul Alexandru Jantea

 

Şantierul deschis, de ani buni, pe locul fostei Arene de Box a Brăilei, va continua şi în anul următor, contrar aşteptărilor, în condiţiile în care, în luna martie, existau promisiuni că lucrările vor fi definitivate până la sfârşitul acestui an. Asta după ce constructorul a depus la Instituţia Arhitectului Şef din cadrul Primăriei Brăila un anunţ privind începerea lucrărilor prin care solicită, de fapt, prelungirea autorizaţiei de construcţie pentru imobilul metalic - cam nepotrivit pentru cea mai veche arteră a oraşului - care prinde contur pe strada Mihai Eminescu.

Pe data de 9 septembrie 2019, au depus anunţ de începere a lucrării, care este valabil 12 luni. Asta înseamnă până în septembrie 2020. Momentan, sunt în termen şi pot continua lucrările în baza acestei comunicări privind începerea lucrărilor. Termenul pentru finalizarea lucrărilor respective este de 12 luni, dar, dacă nu vor finaliza aceste lucrări, pot solicita prelungirea termenului, acest lucru fiind perfect legal, ne-a precizat Corina Anghelescu, arhitectul şef al Brăilei.

Contactat în legătură cu şantierul care parcă nu se mai termină pe strada Mihai Eminescu, şantier moştenit de la răposatul om de afaceri Ilie Paraschiv şi aşezat chiar în mijlocul zonei vechi, protejate, a oraşului – care este şi loc de promenadă pentru brăileni - viceprimarul Brăilei, Alexandru Jantea, ne-a declarat:

Investiţia este sută la sută privată. Ultima autorizaţie de construcţie, eliberată de Instituţia Arhitectului şef pentru noua Arenă de Box, cu numărul 838, fusese emisă pe data de 29 septembrie 2017, având valabilitate până pe 28 septembrie 2019. Până la expirarea termenului, însă, constructorul a solicitat continuarea lucrărilor. Personal, îmi doresc ca lucrările să fie definitivate cât mai repede, ca să nu mai existe un şantier chiar în Centrul Istoric al Brăilei.

Edilul a mai spus că instituţia pe care o reprezintă a permis, de fiecare dată, accesul în zonă a utilajelor firmei de construcţii de la Arena de Box, contrar afirmaţiilor că lucrările ar fi fost întrerupte, anul trecut, preţ de câteva săptămâni, din pricina umbreluţelor care împodobesc fosta Cale Regală. Ori de câte ori au solicitat reprezentanţii firmei, noi am asigurat accesul utilajelor în zonă, pentru că nu putem îngrădi, în niciun fel, accesul cuiva pe proprietatea sa, a spus viceprimarul Alexandru Jantea.

 

Un şantier care parcă nu se mai termină

 

Practic, clădirea ridicată pe locul fostei Arene de Box de pe strada Mihai Eminescu ar fi trebuit să fie gata încă de acum nouă ani, însă şantierul este departe de a se fi încheiat. Autorizaţia de construcţie pentru imobilul respectiv este deţinută în prezent de SC “Donecam” SRL Bucureşti, al cărui reprezentant promitea, în primăvara acestui an, că lucrările vor fi finalizate, în ansamblu, până la sfârşitul anului 2019.

Odată finalizată - probabil în anul 2020 - clădirea de pe strada Mihai Eminescu ar trebui să adăpostească o arenă de mari dimensiuni, unde să se poată organiza gale de box şi alte activităţi sportive, precum şi diverse spectacole care să atragă un public numeros. Arena va fi înconjurată de spaţii comerciale, în condiţiile în care actualele magazine abia dacă îşi mai pot achita chiriile (anunţuri “de închiriat” sau “de vânzare” au împânzit în ultimii ani toată Regala!). Realizat pe structură metalică - în condiţiile în care toate celelalte clădiri sunt din cărămidă, cu fundaţie de piatră - imobilul amplasat în Centrul Istoric al oraşului va avea faţada realizată în aşa fel încât să se încadreze perfect în arhitectura zonei, avânt un aspect similar cu al clădirilor istorice de pe strada Mihai Eminescu (obligaţie impusă de Ministerul Culturii). Având în vedere aspectul actual al imobilului, acest lucru va fi foarte greu de realizat.

Reamintim că vechea Arenă de Box, atât de vestită în perioada comunistă pentru meciurile de box pe care le găzduia şi la care abia dacă prindeai bilet, a funcţionat până prin anul 1998, după care a urmat o perioadă de continuu declin. Abia în anul 2007, pe vremea răposatului primar al Brăilei, Constantin Sever Cibu, autorităţile au decis să reabiliteze vechea arenă. Aşa se face că, în acelaşi an, Primăria Municipiului Brăila a organizat o licitaţie în vederea concesionării Arenei de Box, obiectiv cu un amplasament tentant, aflat în plin centrul oraşului, o cerinţă expresă a caietului de sarcini fiind aceea ca firma care va concesiona terenul să realizeze o investiţie cu acelaşi specific. Nu mai puţin de patru firme s-au înscris atunci la licitaţie - trei din Brăila şi una din Galaţi -, câştigătoare fiind desemnată SC “Eleny” SRL, firma controversatului om de afaceri Ilie Paraschiv. Acesta a promis, la vremea respectivă, că va construi pe locul fostei arene un spaţiu comercial modern, care va include o arenă sportivă/sală de spectacole pretabilă pentru organizarea unor meciuri de box, judo, karate sau K1.

Investiţia trebuia să fie gata până în anul 2010, dar proiectul s-a tot amânat din varii motive. Doi ani mai târziu, Ilie Paraschiv a decedat din pricina unor grave probleme de sănătate, la vârsta de 57 de ani, dar, chiar şi aşa, familia lui a decis să continue proiectele pe care acesta le-a început, inclusiv pe cel legat de arena de box. În anul 2014, când primar era Aurel Simionescu, municipalitatea a decis să adauge două acte adiţionale la vechiul contract, unul dintre ele vizând demolarea a două construcţii existente, lucru care s-a şi întâmplat, de altfel.

Proiectul a fost preluat, ulterior, de o firmă din Bucureşti, care a început construcţia fundaţiei la noua Arenă de Box şi a stâlpilor de susţinere, însă lucrările au stagnat din nou, până în toamna anului 2017. Obiectivul a fost preluat de SC “Donecam” SRL Bucureşti, care a solicitat Primăriei Municipiului Brăila autorizaţie de continuare a lucrărilor. Aşa stând lucrurile, şantierul a fost redeschis în octombrie 2017, iar lucrările au ajuns la stadiul la care se vede în prezent.

Luna trecută, constructorul a solicitat prelungirea cu încă 12 luni a autorizaţiei de construcţie, astfel că brăilenii vor mai suporta încă un an, dacă nu mai mult, şantierul de la noua Arenă de Box a oraşului, care parcă nu se mai termină.

 

Cândva, la Brăila, erau pregătiţi viitorii olimpici ai României

 

Fost campion balcanic în trei rânduri, multiplu campion naţional şi antrenor de box cu state vechi, component al lotului olimpic al României şi prieten al Nadiei Comăneci, brăileanul Niţă Robu ne-a declarat că, pe vremea de glorie a Arenei de Box de pe Regală, “boxul era un fenomen”, iar valurile de boxeri talentaţi care veneau la competiţii adunau, la rândul lor, puhoi de spectatori, mai ales când se desfăşurau gale de box cu participare naţională.

“Arena de Box era neîncăpătoare. Când erau galele, era o adevărată sărbătoare pentru Brăila: ovaţii, aplauze, meciuri electrizante – era ceva fenomenal! Existau atunci patru cluburi mari de box în Brăila- Progresul, Voinţa, CSM şi PAL - şi toate pregăteau cei mai buni sportivi din ţară. Spectatorii noştri erau exigenţi, dar şi fair-play, îşi încurajau sportivii preferaţi îi şi sancţionau dacă cumva greşeau şi încălcau regulamentul. Spectatorii de la Arena de Box erau însă primitori cu oaspecţii, chiar şi cu pugiliştii gălăţeni, pentru că, se ştie, era o permanentă competiţie între brăileni şi gălăţeni”, ne-a declarat campionul Niţă Robu, omul care a făcut, cândva, cinste oraşului şi ţării, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Brăila a dat, odinioară, mari campioni ai sportului cu mănuşa – şi-i amintim aici numai pe fraţii Simion şi Calistrat Cuţov, Costică Dafinoiu, medaliat cu bronz la Olimpiada de la Montreal, din anul 1976, Niţă Robu, multiplu campion balcanic, şi Alexandru Giurgiu, campion european la Tineret. După 1990, însă, odată cu decăderea oraşului - devenit “oraş roşu”, sufocat de corupţie şi de sărăcie - rezultatele au fost puţine. În cei 30 de ani cât au trecut de la evenimentele din decembrie '89, le poţi număra pe degete: Cristian Bălan, medaliat cu bronz la Campionatul European de la Salonic, din Grecia, la Tineret (1993) şi Robert Jitaru, dublu campion european la U22, în anii 2017 şi 2018.

Coincidenţă sau nu, decăderea oraşului a coincis cu ruinarea Arenei de Box, care, de aproape un deceniu, “se zbate în durerile facerii”.   

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro