* cei doi sunt acuzaţi că au condus o reţea formată din peste 20 de persoane, care a introdus şi comercializat în mod ilegal, pe teritoriul României, însemnate cantităţi de ţigări provenind din Republica Moldova şi Ucraina * ţigările erau introduse în ţară pe Dunăre, ascunse în barje * prejudiciul cauzat bugetului de stat de către gruparea infracţională, prin sustragerea de la plata taxelor vamale, este evaluat la aproximativ 10.000.000 lei * intră pe www.obiectivbr.ro să vezi imagini de la acţiunea poliţiştilor
Unul dintre liderii lumii interlope din Brăila, Ionescu Iorgu, zis "Talanu" (47 de ani) a fost reţinut de către procurorii DIICOT pentru contrabandă cu ţigări. Alături de "Talanu" au mai fost reţinuţi partenerul său de afaceri, Arabadzhy Stepan, zis "Stiopa", cu dublă cetăţenie, moldovenească şi ucraineană, dar şi alţi 23 de membri ai grupării.
Aşa cum au anunţat procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi, investigatorii au stabilit că sub coordonarea lui "Talanu" şi a lui "Stiopa", membrii grupului infracţional organizat au introdus şi comercializat în mod ilegal pe teritoriul României, însemnate cantităţi de ţigări, provenind din Republica Moldova şi Ucraina. Ţigările erau introduse în ţară pe cale navală, pe fluviul Dunărea, fiind ascunse în barje de transport materii prime industriale, care tranzitau judeţele Tulcea şi Galaţi, iar la limita dintre judeţul Brăila şi Ialomiţa erau descărcate în bărci de mare viteză, cu ajutorul cărora erau transportate la mal. Conform procurorilor, ţigările erau ulterior depozitate în imobile aparţinând învinuiţilor, situate pe raza judeţelor Galaţi, Brăila şi Ialomiţa, de unde erau preluate şi distribuite pe teritoriul României de către alţi membri ai grupării şi valorificate.
Aşa cum au stabilit anchetatorii, în perioada iunie 2011-iunie 2012, învinuiţii au realizat nouă astfel de transporturi. Ca exemplu pentru amploarea operaţiunii, la un singur astfel de transport, prin ascunderea într-un locaş special dintr-o navă, au fost introduse pe teritoriul României aproximativ 170.000 pachete de ţigări mărcile "M.T", "Plugarul", "Doina" şi "Temp", având aplicate timbre de accizare ale Republicii Moldova. De asemenea, pe 13.06.2012, învinuiţii au introdus în ţară alte 200.000 pachete cu ţigări, diferite mărci.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin sustragerea de la plata taxelor vamale este evaluat la aproximativ 10.000.000 lei. Procurorii DIICOT au efectuat 18 percheziţii domiciliare, pe raza municipiilor Brăila şi Galaţi, precum şi în judeţul Ialomiţa, la imobile şi la două ferme aparţinând membrilor grupării. În urma acestor percheziţii, la sediul D.I.I.C.O.T. au fost conduse 25 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor, faţă de acestea să fie dispuse măsurile legale. Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul IJPF Galaţi, BCCO Galaţi, IPJ Galaţi, IPJ Brăila, precum şi al lucrătorilor din cadrul IJJ Galaţi.
Iorgu Ionescu, zis "Talanu", 47 de ani, a devenit cunoscut al organelor legii încă din 1996, ocupându-se preponderent cu trafic de ţigări netimbrate pe ruta Ucraina - Brăila. Din septembrie 1996 până în ianuarie 1998 a fost dat în urmărire generală, fiind acuzat de contrabandă cu ţigări. A fost prins în Vărsătura, după o urmărire ca în filme. "Talanu" coborâse dintr-o şalupă, în plină noapte, înarmat cu o baionetă militară. A fugit de poliţişti, care au tras trei focuri de armă dupa el. După o urmărire prin pădurile de pe lângă Vărsătura, "Talanu" s-a predat. Nu a stat mult în puşcărie, scăpând în mai puţin de un an, nu se ştie prin ce minune juridică. În 1999 a fost expulzat din mai multe ori din Spaţiul Schengen - mai precis din Italia, Germania şi Austria -, unde intrase fraudulos, prin călăuze.
În februarie 2001 a fost din nou prins, la vama Borş, în timp ce încerca să intre în Ungaria cu un paşaport fals. Brăileanul dorea, de fapt, să ajungă în Italia, însă a fost arestat. A stat după gratii numai o lună de zile. Pentru perioada 2001 - 2006 nu există informaţii despre activitatea lui "Talanu", însă surse judiciare spun că toţi anii aceştia şi i-a petrecut prin Italia şi Spania.
Anul 2006 îl găseşte pe "Talanu" în închisoarea Valdemoro din Spania. De acolo, brăileanul controla întreaga activitate infracţională pe care o derula clanul "Tănase" pe teritoriul Spaniei.
Despre ocupaţia lui "Talanu", din Spania, au aflat anchetatorii români cu ocazia derulării operaţiunii cu nume de cod "Brăila". Acţiunea, de foarte mare amploare, s-a desfăşurat în perioada 25 ianuarie -16 martie 2006, pe cuprinsul întregului Regat al Spaniei, precum şi în mai multe judeţe din România - Iaşi, Brăila, Constanţa, Neamţ, Vaslui - având drept scop depistarea persoanelor care făceau parte din "Clanul Tanase".
Membrii grupării se ocupau de racolarea pe teritoriul României a mai multor tinere, ducerea lor în Spania şi exploatarea sexuală a acestora, precum şi de contrafacerea şi utilizarea frauduloasă a cărţilor de credit. Totodată, această grupare era implicată şi în trafic de droguri de mare risc şi în comiterea de infracţiuni cu violenţă, prin folosirea de arme de foc pentru intimidarea victimelor.
În urma acestei operaţiuni, au fost arestaţi 283 de români, împotriva a 209 dintre aceştia fiind administrate probe zdrobitoare. De asemenea, au fost identificaţi 74 de români care se aflau ilegal pe teritoriul Spaniei. Tot atunci, au fost arestaţi mai multi lideri care acţionau în Spania, printre care Cosmos Tănase, apropiat al lui Ion Clămparu - urmărit internaţional pentru trafic de carne vie şi proxenetism - şi Iorgu Ionescu, zis "Talanu'", care coordonau activitatea infracţională a grupării din interiorul unor penitenciare din Spania, unde erau încarceraţi.
Potrivit anchetatorilor, clanul "Tănase" s-a constituit în 2003, în zona de est a ţării, specificul acestei grupari constând în organizarea deosebită, după o ierarhie bine determinată, fiecare membru având sarcini precise. În România, reţeaua era coordonată de Valter P., fost Tănase, iar în Spania de Iorgu Ionescu, alias "Talanu", care controla toată activitatea infracţională din închisoarea Valdemoro, banii obţinuţi fraudulos urmând să fie folosiţi pentru eliberarea sa.
Investigaţiile cu privire la gruparea criminală au debutat în toamna anului 2005 şi au continuat pe baza schimbului permanent de informaţii dintre autorităţile române şi spaniole, iar în momentul în care au existat suficiente indicii cu privire la activităţile infracţionale, s-a luat decizia declanşării simultane a acţiunilor, pe teritoriile celor două state. Din 2006 şi până ieri, despre "Talanu" nu s-a mai ştiut nimic.