Mergi la conţinutul principal
Tranzacţii de miliarde cu acţiuni în numele morţilor

Interlopul Frecuş, la puşcărie

Dumitru Frecuş, zis “Ticu Frecuş”, cunoscut pe vremuri ca membru al grupării din Centrul Vechi, a ajuns în spatele gratiilor după ce a fost condamnat pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri • interlopul a primit o pedeapsă cu executare, de 3 ani şi 6 luni închisoare, la Curtea de Apel Galaţi • asta după ce în primă instanţă a fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare • potrivit unor surse, şmecherul din garda veche, în vârstă de 67 de ani, a fost depistat pe Aeroportul Otopeni şi încarcerat la Penitenciarul Rahova • în anul 2008, inculpatul Frecuş a tranzacţionat în mod nelegal certificate de acţionar pentru 115 persoane, multe dintre acestea fiind decedate

 

Interlop din garda veche a Brăilei, Dumitru Frecuş, zis “Ticu Frecuş”, se odihneşte de câteva săptămâni bune în puşcărie, după ce a făcut bani frumoşi prin  tranzacţionarea ilegală a unor certificate de acţionar. Afacerea derulată de Frecuş în anul 2008, deşi extrem de bănoasă, într-un final l-a costat scump pe interlopul ajuns după gratii la vârsta de 67 de ani, cât avea la sfârşitul anului trecut când Curtea de Apel (CA) Galaţi a dat sentinţa finală şi definitivă. Oricum dosarul a fost unul “cu cântec” şi cu final neaşteptat, având în vedere că prima instanţă, adică Judecătoria Brăila, l-a condamnat pe Dumitru Frecuş la 3 ani închisoare, cu suspendare, iar interlopul se vedea ca şi scăpat. Numai că, în urma apelului formulat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila totul s-a dat peste cap. Mai exact, instanţa superioară a desfiinţat sentinţa primei instanţe, a majorat pedeapsa pentru inculpatul Frecuş şi l-a trimis la închisoare. “Admite apelul formulat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală a Judecătoriei Brăila şi în rejudecare: majorează de la 3 ani închisoare la 3 ani şi 6 luni închisoare pedeapsa principală aplicată inculpatului Frecuş Dumitru pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune şi înlătură dispoziţiile privitoare la suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi a pedepsei accesorii aplicate inculpatului. Dispune ca acesta să execute pedeapsa principală şi pedeapsa accesorie prin privare de libertate într-un loc de detenţie”, este soluţia dată de CA Galaţi, la sfârşitul anului trecut.

Interlopul Frecuş a ajuns deja la închisoare, după cum ne-au informat surse judiciare. Potrivit acestora, interlopul brăilean a fost depistat pe Aeroportul “Otopeni” şi încarcerat la Penitenciarul Rahova. Acesta poate cere însă transferul la un penitenciar aflat mai aproape de casă, adică la Penitenciarul Brăila sau Galaţi.

Interlopul Frecuş nu este singurul condamnat în acest dosar, un alt inculpat, Mija Laurenţiu Costin, primind şi el o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune în formă continuată. În cazul acestuia însă, instanţa a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Magistraţii de la Curtea de Apel Galaţi i-au obligat, în solidar, pe inculpaţii Frecuş Dumitru şi Mija Laurenţiu Costin la plata sumei de 159.215,12 lei cu titlu de despăgubiri către partea civilă SC G.M Invest” Bucureşti.

 

Acuzaţiile procurorilor în dosarul “Frecuş”

Potrivit rechizitoriului pus la dispoziţie de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul  Brăila, unde a ajuns până la urmă dosarul, Frecuş Dumitru a fost cercetat în stare de libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnatura privată şi uz de fals. Alţi doi inculpaţi, Verbiţă Florin Gabriel şi Mija Laurenţiu Costin, au fost cercetaţi pentru infracţiunile de complicitate la înşelăciune, abuz în serviciu săvârşit de alte persoane decât funcţionarii publici, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

După cum arată procurorii, la data de 26 august 2008 s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila plângerea penală formulată de persoana vătămată SC GM INVEST SA cu sediul social în Bucureşti, care a sesizat că în cadrul agenţiei din Brăila a societăţii, deschisă în octombrie 2007, şi având sediul pe B-dul Dorobanţilor nr. 13, s-au constatat mai multe nereguli ca urmare a unui control efectuat în iulie 2008.  Astfel, pentru un număr de 115 contracte de vânzare acţiuni, încheiate cu clienţi unici, s-a observat că sunt indicate un număr de 18 conturi în care urmau să fie virate sumele de bani rezultate din aceste tranzacţii. Verificându-se o parte din aceste conturi, s-a constatat că mai mulţi clienţi, titulari ai acţiunilor vândute, nu erau şi titulari împuterniciţi pe conturile indicate pentru virarea sumelor de bani obţinute din vânzarea acţiunilor. Totodată, din verificarea copiilor actelor de identitate anexe ale instrucţiunilor de plată a rezultat existenţa unor ştersături, adăugiri şi contrafaceri ale semnăturilor anumitor clienţi, în cazurile în care viramentele bancare nu le aparţineau şi nu erau împuterniciţi pe conturile respective.

Prejudiciul evaluat de persoana vătămată a fost de 392.991,91 lei  (321.304 lei răscumpărare de acţiuni clienţi de către Sc GM INvest SA şi 71.687 lei comision necuvenit acordat mandatarului).

Precizăm că, pentru încheierea contractelor de vânzare acţiuni era necesară eliberarea unui extras de cont, care să dovedească faptul că persoana indicată pe extrasul de cont este şi deţinătorul acţiunilor la care se făcea referire în extras şi care urmau a fi tranzacţionate. Aceste extrase de cont şi liste confidenţiale trebuia eliberate de SC DEPOZITARUL CENTRAL SA , societate cu sediul social în Bucureşti. Problema e că, din cadrul Agenţiei Brăila a SC GM Invest era o singură persoană autorizată să aibă acces, pe baza semnăturii digitale şi a parolei deţinute, în baza de date a SC Depozitarul Central. Iar aceasta a încredinţat semnătura digitală şi parola pentru a fi folosite în vederea accesării bazei de date şi inculpaţilor Mija Laurenţiu şi Verbiţă Florin Gabriel. Astfel, aceştia au accesat fără drept baza de date şi au încheiat, pe baza extraselor de cont şi a listelor de coduri confidenţiale ilegal obţinute, contracte de vânzare-cumpărare de acţiuni.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, unde a fost declinată cauza spre soluţionare, au stabilit că, în perioada martie - mai 2008, prin intermediul Agenţiei din Brăila a SC GM Invest SA au fost preluate şi transmise spre tranzacţionare certificate de acţionar pentru un număr de 1.562 persoane. Dintre acestea, pentru 1.505 clienţi unici, sumele rezultate în urma vânzării acţiunilor au fost transferate pe numele lor prin mandat poştal, iar pentru 157 clienţi unici transferul sumelor s-a realizat prin virament bancar. Din cei 157 clienţi unici ale căror sume de bani s-au plătit prin virament bancar, pentru 41 de clienţi unici virarea banilor s-a efectuat într-un număr de 42 de conturi bancare, iar pentru 115 clienţi unici virarea banilor s-a efectuat într-un număr de 18 conturi bancare. Pe trei dintre aceste conturi era titular inculpatul Verbiţă Florin Gabriel, iar pe şase dintre ele a fost împuternicit, titulare fiind alte persoane. Un alt cont avea ca titular pe soţia inculpatului Frecuş Dumitru, fără împuterniciri, prin acest cont fiind plătite sumele de bani pentru 12 clienţi. “Dintre cei 115 clienţi unici pentru care sumele aferente vânzării acţiunilor s-au virat în cele 18 conturi, 24 figurează ca persoane decedate în registrele de deces ale judeţului Brăila, 32 de persoane figurează decedate în alte localităţi, iar alte 7 persoane nu figurează în baza centrală de date a SPCLEP Brăila, conform CNP-ului. Pentru cele 56 de persoane decedate au fost depuse la contractele de vânzare unică, copii ale actelor de indentitate ale acestora, deşi, conform  art. 38 din Legea 119/1996 (privind actele de stare civilă),  documentul cu care se face dovada identităţii şi livretul militar  al persoanei decedate se reţin de către ofiţerul de stare civilă şi se înaintează serviciului comunitar de evidenţă a persoanelor la care este arondată unitatea administrativ teritorială pe raza căreia persoana decedată a avut ultimul domiciliu. Însumându-se valorile acţiunilor tranzacţionate în numele persoanelor stabilite ca decedate la data vânzării/cumpărării şi fără acordul persoanelor audiate, a rezultat un prejudiciu în sumă de 159.215 lei”, se arată în rechizitoriul Parchetului.

 

Şeful afacerii era chiar Frecuş

După cum arată procurorii, din cercetări a rezultat că vânzarea acţiunilor s-a realizat de către inculpatul Frecuş Dumitru, care a intrat în posesia unor certificate de acţionar cu care s-a prezentat la sediul Agenţiei Brăila a SC GM Invest SA, obţinând extrase de cont şi coduri confidenţiale ale instrumentelor financiare prezentate. Deşi inculpatul Frecuş Dumitru nu era titularul acţiunilor sau împuternicit legal al titularului acţiunilor, a reuşit, cu ajutorul funcţionarilor din cadrul SC GM Invest SA, să valorifice instrumentele financiare, însuşindu-şi sumele rezultate din operaţiune, prin indicarea unor conturi bancare pentru vărsarea plăţilor, conturi ce erau controlate de el. În acest sens, relevant este contul al cărui titular este Frecuş Tincuţa - soţia lui Frecuş Dumitru, fără împuterniciţi, care a fost indicat în formularele de vânzare unică a acţiunilor aparţinând unui număr de 7 persoane decedate. “La datele de 16, 28 şi 29 mai 2008 au fost virate în contul ce o avea ca titular pe Frecuş Tincuţa, sumele aferente plăţii acţiunilor unui număr de 12 persoane, din care cele 7 decedate, sume ce au fost retrase  în datele de 20 şi 29 mai 2008”, arată procurorii.

Din cercetări a rezultat că, în perioada martie - mai 2008, la iniţiativa lui Frecuş Dumitru, cu ştiinţa şi sub controlul lui Mija Laurenţiu Costin, inculpatul Verbiţă Florin Gabriel şi colegii lui (Mija şi Verbiţă erau amândoi angajaţii Agenţiei Brăila a SC GM Invest) au preluat şi tranzacţionat în mod nelegal certificate de acţionar pentru 115 persoane.

Modalitatea era următoarea: Inculpatul Frecuş Dumitru se prezenta la sediul agenţiei cu certificatele de acţionar şi actele de identitate (copie sau original) ale titularilor (cercetarea nu a stabilit împrejurările în care inculpatul Frecuş Dumitru a intrat în posesia acestor acte) şi formula cerere de tranzacţionare a acţiunilor.

Inculpaţii Verbiţă Florin şi Mija Laurenţiu preluau actele respective şi, întrucât deţineau ştampila, parola şi semnătura digitală, solicitau “Depozitarului Central” extrase de cont şi liste de conturi confidenţiale pe care, obţinându-le, le foloseau la încheierea contractelor de vânzare cumpărare unică. În formularul pentru vânzare integrală, inculpaţii indicau unul din cele 18 conturi bancare, deşi titularul acţiunilor valorificate trebuie să fie şi titularul contului indicat.

Cercetarea penală a stabilit că inculpatul Verbiţă Florin a utilizat fără drept semnătura digitală, parola şi ştampila atribuite unui reprezentant al societăţii din Brăila, a acţionat la comanda lui Frecuş Dumitru, eliberând extrase de cont şi liste confidenţiale pentru tranzacţionarea instrumentelor financiare prezentate de acesta şi a determinat efectuarea plăţii preţului acţiunilor tranzacţionate în conturi aparţinând altor persoane fizice decât titularii acţiunilor.

În acest scop, din ordinul inculpatului Frecuş Dumitru, inculpatul Verbiţă Florin a deschis trei conturi personale, în care s-au virat sume pentru 63 clienţi unici, din cei 115 în cauză, iar pe alte 6 conturi bancare inculpatul a avut calitatea de împuternicit, virându-se sume de plată a acţiunilor ce aparţineau unui număr de 21 clienţi unici. La rândul său, inculpatul Mija Laurenţiu desemnat formal şef al punctului de lucru de la Brăila, a acceptat ca Frecuş Dumitru să se prezinte la sediul agenţiei cu certificatele de acţionar aparţinând altor persoane, fără a fi însoţit de acestea. În aceste condiţii, inculpatul Mija a consimţit să întocmească contracte de vânzare acţiuni folosind în mod abuziv semnătura digitală, parola şi ştampila. În final, toţi cei trei inculpaţi au fost condamnaţi, însă numai în cazul lui Frecuş închisoarea cu suspendare s-a transformat în una cu executare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro