• apropiat al grupării Buricea din cartierul Radu Negru, Marian Comănescu a fost condamnat zilele trecute de Judecătoria Brăila la 8 luni închisoare pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă • spre ghinionul lui însă, noua sentinţă a revocat şi suspendarea pedepsei de 2 ani aplicată în dosarul “Scandal la Tribunal” • în final, Comănescu va sta după gratii 2 ani şi 8 luni • sentinţa nu este definitivă şi inculpatul a formulat deja apel • Comănescu a fost acuzat că a dat declaraţii mincinoase pentru a-l acoperi pe un prieten, Mihai Laurenţiu Pascu (fost Băncuţă), care a bătut doi agenţi de poliţie
Declaraţiile mincinoase îl costă libertatea. Interlopul Ionel Marian Comănescu, apropiat al grupării Buricea din cartierul Radu Negru, a fost condamnat de Judecătoria Brăila la o pedeapsă totală de 2 ani şi 8 luni închisoare. Comănescu a dat declaraţii mincinoase pentru a-l acoperi pe un prieten, Mihai Laurenţiu Pascu (fost Băncuţă), bătăuş de poliţişti. Pedepsa pentru mărturie mincinoasă nu a fost atât de mare, însă problema a fost că inculpatul mai avea o condamnare cu suspendare în dosarul “Scandal la Tribunal”, fiind vorba despre 2 ani închisoare. Aceasta a devenit cu executare, întrucât inculpatul nu s-a abţinut de la comiterea altor infracţiuni.
Sentinţa aplicată acum de instanţă nu este definitivă, iar acuzatul a formulat deja apel, dosarul urmând să ajungă la Curtea de Apel Galaţi unde se va lua decizia finală. Prezentăm în continuare sentinţa Judecătoriei Brăila, care a fost postată pe site-ul instanţei: “Condamnă inculpatul Comănescu Ionel Marian la o pedeapsă de 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă. Revocă suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 2 ani închisoare aplicată inculpatului Comănescu Ionel Marian prin sentinţa penală din 02.03.2010 a Judecătoriei Brăila modificată prin decizia penală nr.335/15.06.2013 a Curţii de Apel Târgu Mureş şi dispune executarea acestei pedepse de 2 ani închisoare alăturat pedepsei de 8 luni închisoare, în final inculpatul Comănescu Ionel Marian va executa pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor civile, prev. de art.66 al.1 lit.a,b Cod penal, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale. Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor civile, prev. de art.66 Cod penal pe durata executării pedepsei principale”.
Rămâne de văzut ce va decide instanţa superioară şi dacă interlopul va ajunge în puşcărie.
Ameninţare la adresa poliţitului: “Te tai, te omor!”
Incidentul violent care avea să aducă acuzaţii penale la adresa lui Comănescu, s-a produs în 2014. Beat mort, Mihai Laurenţiu Pascu (fost Băncuţă), în vârstă de 28 de ani, din cartier Obor, intrase într-un conflict cu soţia, iar la faţa locului au fost chemaţi poliţiştii. Oamenii legii nu prea s-au putut înţelege cu individul pus pe scandal. Ei au fost trântiţi la pământ, li s-au rupt hainele şi le-au fost învineţiţi ochii după ce au încasat lovituri una după alta. A fost nevoie de intervenţia altor poliţişti şi a unui echipaj de “mascaţi”, pentru ca scandalagiul Pascu să poată fi încătuşat. În 2015, procurorii l-au trimis în judecată pe individ, pentru ultraj la poliţist, iar prima instanţă a dispus, în vara lui 2016, condamnarea la o pedeapsă de 1 an şi 10 luni închisoare, cu suspendare. Inculpatul nu a contestat soluţia Judecătoriei Brăila.
Bătaia soră cu moartea a fost încasată de agenţii de poliţie aflaţi în serviciu de patrulare Daniel Constantin şi Lavinius Adrian Sandu, ambii din cadrul Biroului Ordine Publică- Poliţia Municipiului Brăila. Ei au ajuns la spital, cu leziuni în zona feţei şi cu hainele făcute franjuri. Potrivit procurorilor, în ziua de 22 octombrie 2014, puţin după ora 15.00, în urma unui apel la “112”, patrula formată din cei doi agenţi a fost dirijată la blocul O5 din cartierul Obor, unde se raportase un incident în desfăşurare. Mihai Laurenţiu tocmai ce făcuse un scandal monstru şi o lovise pe soţia sa, distrugând totodată bunuri din apartamentul comun. Poliţiştii au parcat autoturismul şi l-au identificat pe scandalagiu. Acesta ieşise din bloc şi tocmai se urcase în autoturismul Fiat Doblo, împreună cu un prieten, respectiv Comănescu Ionel Marian, care ocupase locul şoferului.
Poliţiştii le-au cerut celor doi să coboare din maşină, numai că asta nu a fost pe placul lui Băncuţă. Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a arătat faptul că inculpatul a început să le adreseze agenţilor de poliţie injurii şi ameninţări, după care s-a repezit să dea cu pumnii într-unul dintre ei. Celălalt poliţist a sărit în ajutorul colegului, dar s-a ales şi el cu o bătaie.
În zadar a încercat prietenul interlop Comănescu să îl liniştească pe atacator. Unul dintre poliţişti a fost trântit la pământ, timp în care celălalt l-a somat cu pistolul pe scandalagiu. Nici aşa nu s-a liniştit, arma fiind reintrodusă în toc. Poliţiştii au început să se retragă, însă bătăuşul a pornit după ei, dar de beat ce era a căzut pe asfalt şi şi-a pierdut cunoştinţa pentru puţin timp. Soţia bătăuşului a venit din apartament şi, împreună cu amicul Comănescu, l-a ajutat pe Băncuţă să-şi revină, stropindu-l cu apă. Inculpatul şi-a revenit, s-a ridicat în picioare, apoi a început din nou să îi lovească pe poliţişti şi să le transmită numai vorbe de genul: “Te tai, te omor!”. Cei doi agenţi au reuşit să ceară sprijin şi, într-un final, cu ajutorul altor echipaje şi a mascaţilor, agresorul a fost încătuşat.
Culmea, Comănescu nu a văzut mare lucru
După “războiul” în care victime au căzut poliţiştii, anchetatorii i-au audiat pe locatarii din zonă care au povestit ce s-a întâmplat, în calitate de martori la întregul eveniment. Oamenii au spus că vecinul lor Băncuţă, de etnie romă, i-a ameninţat şi agresat pe oamenii legii. Inculpatul a spus că nu i-ar fi lovit pe agenţi, ci doar să fi fost ceva “involuntar” atunci când a fost încătuşat.
Comănescu Ionel Marian a fost şi el printre martorii audiaţi, numai că el “nu văzuse” nimic, deşi fusese împreună cu scandalagiul. Încă de la început, procurorii au constatat că acesta nu prea dă detalii despre faptă, spunând că nu a văzut chiar tot. Potrivit anchetatorilor, la audierea din 2014, Comănescu a declarat că s-a întâlnit cu Băncuţă la domiciliul său, unde între acesta şi soţie au început discuţii în contradictoriu. Interlopul a spus că l-a luat pe amicul său jos la maşină, tocmai pentru a potoli scandalul izbucnit. “Nu am văzut dacă Băncuţă Laurenţiu Mihai i-a lovit pe cei doi poliţişti, însă când aceştia încercau să îl încătuşeze, el dădea din mâini şi opunea rezistenţă”, a afirmat în faţa anchetatorilor Comănescu. După o perioadă, acesta a fost din nou audiat, după cum arată procurorul în rechizitoriu, iar atunci a spus cam acelaşi lucru: că nu a văzut vreo bătaie între Băncuţă şi poliţişti, ci doar că amicul lui era leşinat. Anchetatorii au analizat declaraţiile lui Comănescu şi au constatat că sunt aspecte diferite între declaraţii, cât şi în raport cu starea de fapt, în condiţiile în care el a asistat la întregul incident. Potrivit procurorului, inculpatul Comănescu a avut o atitudine total nesinceră, încercând să denatureze adevărul şi să minimalizeze consecinţele scandalului provocat de prietenul său. Din punctul de vedere al celui acuzat acum de mărturie mincinoasă, amicul Băncuţă a avut doar o stare de nervozitate şi a dat din mâini şi din picioare, când poliţiştii au încercat să îl încătuşeze. Şi în şedinţa de judecată, arată anchetatorii, inculpatul fie a făcut declaraţii mincinoase, fie nu a spus tot ce ştie despre scandalul produs în Obor, deşi a fost acolo tot timpul. În final, procurorii l-au trimis pe Comănescu în faţa instanţei de judecată, dosarul fiind înregistrat pe rol în martie 2016. Judecata a fost una de durată, abia în februarie 2019 fiind dată sentinţa.
Dosarul “Scandal la Tribunal”
Reamintim că, în iunie 2013, după şase ani şi jumătate de la producerea scandalului de la Tribunalul Brăila, magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş, unde a fost strămutat dosarul în 2010, au dat sentinţa finală. Interlopii din grupările din Radu Negru şi Vărsătura, care în decembrie 2006 s-au încăierat la Palatul de Justiţie, au ajuns la închisoare. Trei dintre scandalagii au reuşit însă să se facă nevăzuţi, doi dintre aceştia fiind prinşi şi trimişi la scurt timp în puşcărie. Singurul care s-a bucurat mai mult de libertate a fost Marian Cristea, zis “Cioară”, condamnat la 4 ani de închisoare, acesta fiind şi el prins în decembrie 2014, în Italia.
În dimineaţa zilei de 11 iunie 2013, poliţiştii de la Investigaţii Criminale i-au depistat şi încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi pe Ghiţă Buricea (36 de ani), lider al grupării din Radu Negru, condamnat la 2 ani închisoare, Gigi Dorin Ţigănoiu (26 de ani), condamnat la 2 ani închisoare, Traian Soare (34 de ani), condamnat la 3 ani închisoare, Viorel Gagu (34 de ani), condamnat 3 ani la închisoare, şi Sorin Marcel Irimia (33 de ani), condamnat la 5 ani închisoare.
Ionel Marian Comănescu (46 de ani) a fost mai norocos, acesta fiind condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare, sub supraveghere judiciară, pe o perioadă de 5 ani. S-a arătat încă de la condamnare că, dacă în cei 5 ani, interlopul încalcă condiţiile impuse de instanţă, pedeapsa cu suspendare se transformă în pedeapsă cu executare. Faţă de Marin Sima, zis “Martin”, cercetările au fost disjunse întrucât acesta nu a putut fi audiat. Ulterior, el a primit o condamnare de 2 ani şi 4 luni închisoare. Dat în urmărire la nivel naţional şi internaţional, încă din 2007, interlopul “Martin”, din gruparea “Buricea”, participant activ la încăierarea de la Tribunal din decembrie 2006, a fost prins în Spania în 2016.