Marian Cristea, zis "Cioară", cunoscut pentru implicarea în mai multe scandaluri şi încăierări între bandele rivale din Brăila, a călcat din nou pe bec. Chiar dacă nu a ieşit de mult din spatele gratiilor, interlopul, acolit al grupării "Buricea" din Radu Negru, nu s-a potolit, ba chiar s-a ales cu un nou dosar penal, deşi într-un interviu spunea că vrea să se facă băiat cuminte. Zilele trecute, "Cioară" a fost depistat la volanului unui jeep, circulând bine-mersi prin oraş, deşi nu este posesor al permisului de conducere. Ghinionul lui a fost că a dat nas în nas cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. Surse din interiorul anchetei ne-au spus că "şoferul" a fost oprit pe o stradă din municipiu şi i s-au cerut actele la control, moment în care, Marian Cristea a prezentat un permis de provenienţă Republica Moldova, susţinând sus şi tare că a urmat şcoala de şoferi acolo şi a obţinut permisul absolut legal. În urma cercetărilor, anchetatorii au aflat că permisul era fals. Mai mult, interlopul prins pe picior greşit de poliţişti avea la el şi un cuţit cu lamă rabatabilă, în lungime totală de 37 de cm. "Nu avea permis românesc şi a prezentat un permis de Republica Moldova, care s-a dovedit a fi fals. I s-a întocmit dosar penal şi marţi seară a fost reţinut pentru conducere fără permis, în formă continuată, a unui autovehicul pe drumurile publice, uz de fals şi port ilegal de armă albă. Din datele transmise oficial de autorităţile din Moldova a reieşit că în baza de date nu figurează nici numele persoanei în cauză şi nici numărul de permis", ne-au declarat surse din rândul anchetatorilor. Oamenii legii au mai aflat că interlopul brăilean mai primise două sancţiuni contravenţionale pe linie rutieră, după ce a fost prins la volan cu permisul respectiv, fără ca poliţiştii care l-au amendat să-şi dea seama că Cioară le-a fluturat pe sub nas un permis fals. Asta pentru că, spun anchetatorii, falsul era foarte bine realizat. Ieri, Marian Cristea a fost prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă, însă magistraţii Judecătoriei Brăila au respins propunerea procurorilor şi au dispus cercetarea în stare de libertate.
"Cioară" a fost liberat condiţionat din închisoare, în primăvara acestui an, însă are un rest de pedeapsă rămas neexecutat de peste 500 de zile de închisoare, "coadă" care i se va adăuga la o pedeapsă ulterioară. El a fost încarcerat în martie 2010, după ce a fost condamnat definitiv la 4 ani şi 10 luni închisoare pentru scandalul de la "Millenium", însă pedeapsa i-a mai scăzut întrucât s-a contopit cu ceea ce executase anterior şi, în plus, a fost liberat condiţionat.
"Cioară" a fost implicat în numeroase scandaluri interlope
Marian Cristea a ajuns în spatele gratiilor în primăvara anului trecut, după ce s-a predat de bunăvoie la poliţie, fiind condamnat definitiv la 4 ani şi 10 luni închisoare, pentru scandalul de la discoteca "Millenium", când, alături de prietenii săi, şi-a atacat rivalii cu cuţite, scaune, sticle şi pahare, îngrozind petrecăreţii şi devastând localul. Trimis în judecată în august 2008, Marian Cristea şi-a primit sentinţa finală la sfârşitul lui februarie 2010, atunci când Curtea de Apel Galaţi a decis că pedeapsa dictată de magistraţii brăileni este cea mai potrivită pentru faptele sale. În vara anului 2009, Judecătoria Brăila l-a condamnat pe acesta la 1 an şi 6 luni de închisoare pentru port ilegal de armă albă şi 4 ani pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. Dintre acestea, a fost aleasă pedeapsa cea mai mare, sporită cu 10 luni. Deşi "Cioară" a atacat decizia instanţei cu apel, Tribunalul Brăila nu a intervenit în niciun fel în pedeapsă, astfel că dosarul a ajuns apoi la Curtea de Apel Galaţi.
În plus, "Cioară" îşi aşteaptă sentinţa şi pentru participarea la scandalul de la Palatul de Justiţie, procesul fiind încă pe rolul instanţei. De asemenea, Cristea a fost trimis în judecată şi pentru port ilegal de armă albă, tulburarea liniştii şi ordinii publice şi ameninţare, fapte comise tot în decembrie 2006, în incinta Poliţiei Municipiului. La acea dată, el l-a atacat pe unul din inculpaţii în procesul atacului asupra familiei Buricea. "Cioară" are la activ şi o condamnare pentru vătămare corporală gravă, după ce "împreună cu alte persoane l-au urmărit şi l-au atacat pe Munteanu Nicuşor, muncitor la Şantierul Naval, în ziua de 13 februarie 2007, căruia i-au aplicat mai multe lovituri cu pumnii, picioarele, cu o bâtă de baseball şi cu o piatră, producându-i leziuni traumatice care i-au pus în primejdie viaţa şi i-au cauzat infirmitate fizică permanentă, necesitând, totodată, 80 de zile de îngrijri medicale".
Scriitorul "Cioară"
În toamna anului trecut, la 29 de ani, Marian Cristea, cu doar zece clase şi o calificare de bucătar, ne prezenta un volum proaspăt editat, intitulat "Lumea mea penitenciară". Volumul era, chipurile, un îndemn pentru tinerii tentaţi să facă infracţiuni de a părăsi drumul greşit pe care au pornit. "Cartea este un mesaj pentru tinerii teribilişti, care sunt destui. Poate şi eu am trecut prin aceleaşi locuri ca şi ei şi nu a avut cine să mă sfătuiască la un moment dat", ne spunea autorul. El credea atunci că cel mai mare impact al cărţii îl va avea faptul că îl cheamă Marian Cristea, "care mi se spunea Cioară şi am putut să am ambiţia să mă schimb". Marian Cristea ne povestea că a pornit pe un drum greşit de la o vârstă fragedă, la 14 ani fiind deja arestat pentru furtul unor roţi de maşină şi că i-a plăcut şcoala, dar nu a avut cine să-l sfătuiască să continue cursurile şi să nu cedeze tentaţiei vieţii din lumea interlopă. "Mi-a plăcut să se sperie lumea de mine, dar acuma nu mai îmi plac chestiile astea, pentru că am văzut şi o altfel de faţă a vieţii", ne declara în luna octombrie 2010 interlopul aflat după gratii. Tot atunci, Marian Cristea ne spunea că este decis să trăiască cinstit, că îi pare rău de tot ce a făcut, dar consideră că are dreptul la o nouă şansă, fiind decis să termine liceul şi să se angajeze. Minunea a ţinut, însă, până acum.
"Fabrică" de acte false la ChişinăuMoldova pare a fi patria actelor falsificate. Recent, Centrul Anticorupţie din Republica Moldova a descoperit la Chişinău o adevărată fabrică de documente false. Printre acestea se afla chiar şi un permis de conducere moldovenesc pe numele premierului rus Vladimir Putin, despre care cel care l-a confecţionat spunea că intenţiona să îl ofere cadou unui prieten. Centrul Anticorupţie susţine că tehnologia folosită de fabricanţi era de ultimă generaţie. Astfel, aceştia au reuşit să realizeze pentru ofiţerii sub acoperire un paşaport românesc în mai puţin de 20 de minute.
De afacere se ocupau cinci tineri, iar taxele pentru serviciile oferite variau între 100 de euro pentru un permis de conducere şi câteva mii de euro pentru un paşaport străin. Suspecţii fabricau şi acte de identitate italiene, spaniole sau româneşti. Falsificatorii au fost arestaţi.