• pe rolul Tribunalului Brăila apare înregistrat recent un dosar ce are ca obiect traficul de droguri, în lista inculpaţilor fiind 15 persoane, printre care este menţionat şi numele lui Marian Cristea, zis „Cioară” • după cum au stabilit anchetatorii, acesta este acuzat de săvârşirea infracţiunii de cumpărare şi deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu în formă continuată • procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a celor 15 inculpaţi, acuzaţiile fiind multe după cum se arată în rechizitoriul transmis jurnaliştilor • actul a fost anonimizat, astfel că nu sunt prezentate numele celor acuzaţi, însă inculpaţii judecaţi pentru trafic de droguri apar pe site-ul instanţei • inculpaţii vindeau cocaină în Brăila şi Galaţi, ancheta fiind demarată încă din anul 2018
Interlopii brăileni se adună, unul câte unul, în afaceri cu droguri. Recent, chiar Stănel Corbu, lider al grupării din cartier Lacu Dulce, a fost trimis în faţa instanţei pentru trafic de droguri, asta după ce a fost prins la înghesuială de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizate şi Terorism (DIICOT). Mai nou, pe site-ul Tribunalului Brăila apare un alt dosar ce are ca obiect traficul de droguri, în care sunt 15 inculpaţi, printre care se numără interlopul Marian Cristea, zis „Cioară”. După cum au stabilit anchetatorii, acesta este acuzat de săvârşirea infracţiunii de cumpărare şi deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu în formă continuată. Procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a celor 15 inculpaţi, rechizitoriul anonimizat fiind transmis jurnaliştilor. Inculpaţii judecaţi pentru trafic de droguri apar în dosarul înregistrat pe rolul instanţei, numele acestora fiind prezentate pe site.
Astfel, în dosarul înregistrat la Tribunalul Brăila, la data de 28 aprilie, inculpaţii sunt următorii: 1. Gheorghe Marian - zis “GRUIA”; 2. Dumitru Cosma Gabriel- zis „Grasu”; 3. Baciu Florin - zis „FIFI”; 4. Decu Ionuţ; 5.Abdelaty Essam; 6. Gorgovan Aurelian - zis “RĂŢOI”; 7. Stan Cristian Gică - zis “MOXU”; 8. Belivacă Sorin; 9. CRISTEA MARIAN zis “CIOARĂ”; 10. Mihăilă Petrică Remus; 11. Moldoveanu Florin Daniel 12. Niţu Nicolae zis “NENEI”; 13. Alhussin Ahmad; 14. Dima Sorin Daniel zis “ŞTIRBU”; 15. Albu George Claudiu zis “HA”.
Inculpaţii din acest dosar vindeau cocaină în Brăila şi Galaţi, ancheta care a fost una de amploare fiind demarată încă din anul 2018, de către procurorii gălăţeni.
Inculpaţii acuzaţi de trafic de droguri şi deţinere pentru consum propriu
După cum se arată în comunicatul transmis de DIICOT, analizând actele de urmărire penală efectuate în cauză, s-au efectuat cercetări faţă de inculpaţii: 1. G.M. - pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc în formă continuată, 103 acte materiale; 2. D.C.G. - trafic de droguri de mare risc în formă continuată, 25 acte materiale; 3. B.F. - trafic de droguri de mare risc în formă continuată, 59 acte materiale; 4. D.I. - pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc în formă continuată, 28 acte materiale; 5. A.E. - pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare şi deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu în formă continuată, 36 acte materiale; 6. G.A. - infracţiuni de cumpărare şi deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu în formă continuată, 22 acte materiale; 7. S.C.G. - infracţiunea de cumpărare şi deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu în formă continuată, 12 acte materiale; 8. B.S. - infracţiunea de cumpărare şi deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu în formă continuată, 11 acte materiale; 9. C.M. (Cristea Marian – n.r.) - pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare şi deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu în formă continuată (10 acte materiale); 10. M.P.R. - cumpărare şi deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu, 2 acte materiale; 11. M.F.D. - cumpărare şi deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu în formă continuată, 5 acte materiale; 12. N.N. - pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare şi deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu; 13. A.A. - cumpărare şi deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu în formă continuată, 16 acte materiale; 14. D.S.D. - infracţiunea de cumpărare şi deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu, 4 acte materiale; 15. A.G.C. - cumpărare şi deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu, 3 acte materiale;
Acuzaţiile procurorilor DIICOT. Investigator sub acoperire
În cadrul dosarului penal înregistrat, în aprilie 2020, pe rolul Tribunalului Brăila, prin ordonanţa din data de 22 noiembrie 2018 a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem” în prezenta cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de mare risc. La data de 20 noiembrie 2018, lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un tânăr din Brăila, cunoscut sub apelativul „G.” – identificat în persoana inculpatului G.M. (Gheorghe Marian – n.r.), comercializează droguri de mare risc, respectiv cocaină, persoanelor interesate de pe raza municipiilor Brăila şi Galaţi, la preţul de 100 de euro gramul.
După câteva luni, DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi a dispus extinderea urmăririi penale în prezenta cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii procurare/cumpărare şi deţinere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu. S-a dispus introducerea în cauză a investigatorului acoperit şi a colaboratorului acoperit care au fost autorizaţi pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de 22 noiembrie 2018 şi până la data de 20 ianuarie 2019, să procure droguri de mare risc de la tânărul neidentificat cunoscut sub apelativul „G.” - identificat în persoana inculpatului G.M. , - şi complicii acestuia, aflaţi în anturajul său. „Acţionând în baza ordonanţei, în data de 22.11.2018, în jurul orei 22.30, colaboratorul sub acoperire s-a întâlnit cu tânărul cunoscut sub apelativul „G.” , pe strada Ştefan cel Mare din municipiul Brăila şi a cumpărat de la acesta o doză ambalată în folie din plastic de culoare albastră, ce conţinea o substanţă pulverulentă de culoare albă, cu suma de 500 de lei. Inculpatul G.M. i-a precizat colaboratorului faptul că deţine o cantitate importantă de cocaină pe care doreşte s-o comercializeze şi că îl poate contacta oricând pentru realizarea unor tranzacţii, cu precizarea ca discuţiile telefonice să fie codate, fără a se face referire la cantităţi şi sume de bani, pentru a nu atrage atenţia organelor de poliţie. Substanţa procurată de colaboratorul investigatorului a fost supusă unei testări preliminare, reacţionând pozitiv pentru cocaină. Cantitatea de 0,65 grame rămasă în urma efectuării analizelor de laborator a fost depusă la Camera de corpuri delicte a IGPR, cu dovada din data de 28.01.2020”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT.
Potrivit anchetatorilor, în urma studierii convorbirilor şi comunicaţiilor telefonice ale inculpatului G.M. , s-a stabilit faptul că acesta îşi continuă activitatea infracţională pe linia comercializării de cocaină, folosind un mod de operare prudent, bazat pe derularea unor discuţii telefonice codificate.
De asemenea, s-a stabilit faptul că, în cursul lunii februarie 2019, inculpatul G.M. a schimbat din nou postul telefonic utilizat în activitatea infracţională de trafic de droguri de mare risc. În urma studierii convorbirilor şi comunicaţiilor telefonice ale susnumitului, arată procurorii, s-a stabilit faptul că acesta îşi continuă activitatea infracţională pe linia comercializării de cocaină, sens în care se aprovizionează cu drogurile de mare risc de la o persoană din anturajul său, cunoscută sub apelativul G.– identificată ulterior în persoana inculpatului D.C.G. „La finalul lunii mai 2019, deoarece inculpatul D.C.G. a rămas pentru o scurtă perioadă de timp fără cocaină, inculpatul G.M. a apelat la o persoană din anturajul său, respectiv inculpatul B.F. , persoană ce utiliza în activitatea infracţională postul telefonic cu numărul ••• , care i-a oferit spre vânzare diverse cantităţi de cocaină la preţul de 100 euro gramul”.
Investigatorului acoperit şi colaboratorul acoperit au fost autorizaţi pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de 29 mai 2019 şi până la data de 27 iulie 2019, să procure droguri de mare risc de la tânărul neidentificat cunoscut sub apelativul „G.” şi complicii acestuia. Ulterior, prin ordonanţe ale procurorului, s-a prelungit durata de valabilitate a autorizaţiei, până la data de 25 septembrie 2019.
În data de 17 iulie 2019, în jurul orelor 22.00, colaboratorul sub acoperire s-a întâlnit cu inculpatul G.M. , în apropierea Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, şi în schimbul sumei de 500 lei colaboratorul acoperit a primit de la inculpatul G.M. o substanţă pulverulentă de culoare albă, ambalată intr-un pliculeţ din plastic transparent, autosigilant, despre care susnumitul a afirmat că este cocaină. Substanţa procurată de investigator a fost supusă unei testări preliminare, reacţionând pozitiv pentru cocaină.
În data de 30 iulie 2019, în jurul orelor 21:00, colaboratorul sub acoperire s-a întâlnit cu inculpatul D.C.G. în zona centrală a municipiului Brăila, în apropierea fostului cinematograf “Central”, şi în schimbul sumei de 500 lei, colaboratorul acoperit a primit de la D.C.G. o substanţă pulverulentă de culoare albă, ambalată în folie din plastic de culoare portocalie, răsucită prin ardere (doza), despre care a afirmat că este cocaină.
Traficanţii şi consumatorii lucrau cot la cot
În urma anchetei, procurorii DIICOT au stabilit că inculpatul G.M. este locuitor al municipiului Brăila şi nu are nicio ocupaţie legală, obţinând mijloacele de existenţă prin derularea de activităţi de trafic de droguri de mare risc, respectiv cocaină, pe care o comercializează persoanelor interesate. „Inculpatul a fost iniţial consumator al acestui tip de droguri, împrejurări în care a intrat în cercurile frecventate de dealerii şi consumatorii de cocaină din municipiul Brăila, făcându-şi numeroase cunoştinţe şi realizând gradul de profitabilitate al unei “afaceri” derulate în acest domeniu.
Pe acest fond, în toamna anului 2018, inculpatul G.M. a făcut trecerea de la consumul de cocaină către distribuţia acestui tip de droguri, în cadrul cercurilor de apropiaţi, dezvoltând un cerc foarte numeros de clienţi pentru cantităţile de cocaină pe care le comercializa, de peste 40 de persoane. În activitatea infracţională, inculpatul a abordat un mod de operare foarte prudent, bazat pe o serie de măsuri de siguranţă concepute a asigura clandestinitatea operaţiunilor cu droguri. Astfel, în primul rând inculpatul a folosit pentru a ţine legătura cu consumatorii şi “partenerii de afaceri” cartele prepaid, pe care le schimba periodic, pentru a asigura conspirativitatea activităţii infracţionale şi a reduce riscurile de a fi depistat cu ocazia efectuării unor tranzacţii cu droguri. În al doilea rând, tranzacţiile erau convenite în cadrul unor convorbiri telefonice derulate într-un limbaj banal şi codificat, comunicarea fiind redusă la minimul necesar, respectiv doar stabilirea locului de întâlnire, fără a se face nicio menţiune privind obiectul acestor întâlniri, ce se subînţelegea, ori se făcea referire codată la tranzacţiile cu droguri. Cu privire la acest aspect, redăm exemplificativ o convorbire telefonică derulată de inculpatul G.M. cu numitul J.V. în ziua de 31.03.2019, în cuprinsul căreia referirea la droguri se face codificat, prin folosirea termenului „fier”, ceea ce deruta” au stabilit anchetatorii DIICOT.
În ceea ce priveşte reţeaua de consumatori deservită direct de inculpatul G.M. , mai arată anchetatorii, trebuie precizat că cercul de consumatori pe care îl deservea acesta era unul foarte numeros, format din peste 40 de persoane, fiind vorba despre persoane cu vârste apropiate de a inculpatului, respectiv de peste 30 de ani, care locuiesc în principal pe raza municipiului Brăila şi pe care inculpatul - dealer le cunoştea de mai mult timp.
Potrivit anchetatorilor, în perioada noiembrie 2018 – iulie 2019, inculpatul G.M. a procurat şi distribuit cantitatea totală de cel puţin 110 grame de cocaină (108 grame către diverşi cumpărători, 2 grame în cadrul cumpărărilor autorizate efectuate de la inculpat).
În rândul consumatorilor cantităţilor de cocaină comercializate de inculpatul G.M. au fost identificaţi şi audiaţi în cauză inculpaţii A.E. , G.A. , S.C.G. , B.S. , C.M. şi M.P.R.
Astfel, unul dintre consumatorii fideli ai cantităţilor de cocaină comercializate de inculpatul G.M., arată procurorii, a fost inculpatul A.E. , cetăţean român de origine siriană, fiind stabilit în municipiul Brăila, şi nu are nicio ocupaţie legală.
Inculpatul „Cioară”, iubitor de cocaină
Potrivit rechizitoriului transmis de DIICOT, un consumator frecvent al drogurilor de mare risc distribuite de inculpatul G.M. a fost şi inculpatul – consumator C.M. (n.r. - Cristea Marian), locuitor al municipiului Brăila şi care nu are nicio ocupaţie legală.
„Inculpatul are un trecut infracţional bogat, fiind condamnat anterior pentru comiterea mai multor infracţiuni de tâlhărie, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, vătămare corporală gravă şi uz de fals . Inculpatul - consumator era unul dintre apropiaţii inculpatului G.M. , de la care a început să achiziţioneze cocaină, în primăvara anului 2019, aproximativ o dată pe săptămână, la preţul de 100 de euro per gram. Tranzacţiile erau convenite în cadrul unor convorbiri telefonice derulate într-un limbaj banal şi codificat, comunicarea fiind redusă la minimul necesar, respectiv doar stabilirea locului de întâlnire, fără a se face nicio menţiune privind obiectul acestor întâlniri, ce se subînţelegea, ori se făcea referire codată la tranzacţiile cu droguri. Având în vedere relaţia apropiată dintre cei doi inculpaţi şi încrederea reciprocă dintre aceştia, de regulă tranzacţiile cu droguri s-au realizat chiar în zona locuinţei inculpatului – dealer, dar au existat şi situaţii în care tranzacţiile cu droguri s-au realizat în alte locaţii în care se afla inculpatul – dealer la momentul respectiv, de regulă la barul ••• , situat pe strada ••• din municipiul Brăila, loc frecventat de inculpatul – dealer şi unde acesta practica diverse jocuri de societate sau în alte locaţii în care se afla inculpatul – dealer la
momentul respectiv. În activitatea infracţională derulată pe relaţia cu inculpatul G.M. , respectiv pentru achiziţionarea unor cantităţi de cocaină pentru consum propriu, pentru a-şi ascunde identitatea, inculpatul – consumator a folosit postul telefonic cu numărul ••• , respectiv cartelă prepaid în reţeaua Orange. Ca urmare, se reţine faptul că, în perioada mai - iunie 2019, inculpatul C.M. a cumpărat pentru consum propriu cantitatea de cel puţin 6 grame de cocaină de la inculpatul G.M.”, au stabilit anchetatorii din cadrul DIICOT. Inculpatul C.M. este un consumator care a achiziţionat cantităţi de cocaină nu numai de la inculpatul G.M. dar şi de la inculpatul B.F. Potrivit anchetatorilor, fapta inculpatului C.M. care, în perioada mai – august 2019, acţionând în mod repetat (10 acte materiale) şi în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, fără drept, a cumpărat şi deţinut pentru consum propriu cantitatea de cel puţin 10 grame de cocaină – drog de mare risc , întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de cumpărare şi deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu în formă continuată.
Procurorii prezintă şi relaţia dintre dealer-ul de cocaină şi ceilalţi inculpaţi, rechizitoriul având peste 60 de pagini. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Braila.