Încercări zadarnice pentru interlopul "Roşcatu", membru al grupării "Caţali", de a scăpa mai repede din puşcărie. Nicuşor Ionaşcu, care a băgat groaza în localnicii din Gropeni, fiind condamnat anul trecut la o pedeapsă definitivă de 4 ani şi 6 luni închisoare, a cerut liberarea condiţionată. Potrivit unor surse, abia în 2016 individul are dreptul să intre în comisia pentru liberare condiţionată din Penitenciarul Brăila. Cu toate acestea, el a făcut mai devreme o încercare la instanţă.
După ce Judecătoria Brăila i-a respins cererea de liberare condiţionată, la sfârşitul lui septembrie, interlopul nu s-a lăsat. A formulat contestaţie la Tribunalul Brăila, însă în urmă cu câteva zile judecătorii i-au dat încă o veste proastă. "Respinge ca nefondată contestaţia formulată de condamnatul Ionaşcu Nicuşor împotriva sentinţei penale din 21.09.2015 pronunţată de Judecătoria Brăila. Menţine hotărârea instanţei de fond. Obligă contestatorul-condamnat la plata sumei de 50 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă", este soluţia dată pe 16 octombrie, de Tribunalul Brăila, după cum se arată pe site-ul instanţei.
Interlopul Nicuşor Ionaşcu, zis "Roşcatu", a primit condamnarea finală în iunie 2014, la Curtea de Apel Galaţi. El a încercat în zadar să obţină o pedeapsă mai blândă. După ce instanţa superioară i-a respins apelul, "Roşcatu" a rămas cu pedeapsa aplicată iniţial de Judecătoria Brăila, de 4 ani şi 6 luni închisoare.
În dimineaţa zilei de 26 mai 2013, poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Brăila l-au prins pe membrul grupării "Caţali" după ce au efectuat două percheziţii domiciliare la locuinţele lui Nicuşor Ionaşcu, deţinute în municipiu şi în comuna Gropeni. Interlopul era cercetat într-un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de ameninţare, şantaj, port ilegal de
arma albă, lipsire de libertate, vătămare corporală şi violare de
domiciliu. Anchetatorii au stabilit că în perioada martie-octombrie 2012, acesta a ameninţat cu acte de violenţă mai mulţi localnici din comuna Gropeni, pe fondul unui conflict anterior, când a intrat, fără drept, în curtea locuinţei unuia dintre ei. Pentru a-i determina să renunţe la plângerile formulate împotriva lui, Ionaşcu a continuat să-i ameninţe cu acte de violenţă şi, mai mult, pentru a-i şantaja, a depus o reclamaţie împotriva uneia dintre familii, în mod tendenţios, pentru violare de domiciliu.
Potrivit poliţiştilor, una dintre plângerile acestei familii se referea şi la refuzul lui "Roşcatu" de a le returna două plase pentru pescuit, pe care i le împrumutase în luna octombrie 2012. Atunci, cei doi soţi au făcut greşeala de a merge la domiciliul interlopului, în municipiu, pentru a-i cere bunurile. Timp de aproximativ două ore, au fost ţinuţi cu forţa în locuinţa individului şi ameninţaţi cu o sabie.
Nicuşor Ionaşcu, membru al grupării din Vărsătura, a participat la atacul asupra familiei Buricea, din octombrie 2006, fiind condamnat la închisoare cu suspendare pentru instigare la favorizarea infractorului.