Interlopii, vinati de serviciile secrete | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Interlopii, vinati de serviciile secrete

Pentru prima oara la Braila, seful unei institutii implicate in lupta impotriva criminalitatii de orice fel recunoaste deschis ca institutiile statului, inclusiv serviciile de informatii, au facut front comun impotriva interlopilor si a micii coruptii existente in sanatate, invatamint si administratia publica locala. Contactat cu ocazia sedintei de bilant care a avut loc in ziua de 30 octombrie a. c., la care au participat procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Galati, Dinu Galca, si adjunctii procurorului general, Didina Danaila si Gabi Enciu, prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, Fanel Mihalcea, ne-a declarat: "Conducerea PCA Galati a apreciat ca foarte buna activitatea procurorilor braileni in conditiile in care statul de functii este ocupat doar in proportie de 68%. A fost subliniat volumul in crestere si calitatea activitatii defasurate in primele trei trimestre ale anului. Intrevederea a fost precedata de o intilnire a conducerii PCA si a prim-procurorului Parchetului de pe linga Tribunalul Braila cu cadrele din conducerea IPJ, la sediul Politiei. Au fost discutate probleme pur profesionale si s-a subliniat la modul pozitiv parteneriatul Parchet-Politie-Tribunal-servicii de informatii, in conditiile legii". In acest context, institutiile sus-mentionate au decis "monitorizarea continua a gastilor de cartier si a gruparilor interlope", precum si mai multa "fermitate in aplicarea legii, celeritatea (rapiditatea -n.r) in efectuarea cercetarii penale".
Sefii Parchetelor Galati si Braila, precum si ai IPJ, au pus la punct, totodata, un "plan de masuri intocmit impotriva micii coruptii care se intilneste la tot pasul si care deranjeaza cetatenii de rind, in domenii precum sanatatea, invatamintul, administratia publica locala". Pe de alta parte, sefii procurorilor si ai politistilor au discutat despre respectarea intocmai a dispozitiilor legale, despre respectarea dreptului la aparare al invinuitilor si folosirea cailor de atac de catre reprezentantii acuzarii, dar si despre "practica neunitara" existenta la nivelul instantelor. Exista, spre exemplu, cazuri in care un judecator il achita pe inculpat, iar un altul il condamna, in conditiile in care exista aceleasi acte de urmarire penala, aceleasi acuzatii.

Procurorii au muncit mai mult decit in 2007

Potrivit bilantului prezentat de Parchetul de pe linga Tribunal, in primele noua luni ale anului, procurorii braileni, desi putini la numar, au avut de instrumentat peste 14.000 de cauze, cu 1.101 mai multe decit anul trecut, reusind sa solutioneze aproape 5.000. Au fost intocmite 660 de rechizitorii si au fost trimisi in judecata 877 de inculpati, din care 92 arestati, fata de alti circa 1.600 de invinuiti fiind aplicate sanctiuni administrative (amenzi). Au ramas de solutionat 2.760 de dosare cu autori cunoscuti, la care se adauga alte 5.168 de cauze cu autori nedescoperiti (AN), aflate in evidenta. In aceeasi perioada, au fost achitati definitiv un numar de 17 inculpati, din care 12 au primit amenzi administrative. Procurorii au supravegheat, in primele trei trimestre ale lui 2008, 13.842 de cauze aflate in lucru la politie, cu 1.085 mai multe decit in 2007. Din fericire, nu au existat dosare cu invinuiti sau inculpati arestati netrimisi in judecata.
Afara de faptul ca au avut de instrumentat mii de dosare si au audiat sute de persoane, procurorii au participat si la sedintele de judecata, in cadrul unui numar de 818 complete, la judecarea a 6.377 de dosare penale. Au fost declarate aproape 100 de apeluri si recursuri, mare parte din acestea fiind admise de instantele superioare. Parchetele au mai avut de solutionat, in primele noua luni ale anului, 878 de plingeri, memorii si sesizari si au primit in audienta nu mai putin de 1.820 persoane.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro