Primarul Aurel Simionescu a recunoscut, recent, că CLM Brăila nu a organizat cursuri de iniţiere în administraţie pentru actualii membri ai mini-parlamentului local. Cu toate acestea, edilul-şef susţine că oricare dintre consilieri putea face astfel de cursuri, după care să vină cu factura la decontat, în baza prevederilor legale şi a regulamentului de funcţionare al CLM, însă nimeni nu a făcut-o. "Nu am iniţiat. Ei pot participa la o serie de cursuri şi noi, dacă doresc să participe la astfel de cursuri, le dăm şi o posibilitate de a-i susţine. Este o prevedere legislativă. Nu au fost consilieri care să deconteze astfel de cursuri. Din câte ştiu, nu s-au decontat astfel de chestiuni. Dar în măsura în care s-a dorit, noi am pus la dispoziţie de fiecare dată oportunităţile care s-au ivit, făcute de către institute de specialitate în domeniu: centre de pregătire profesională, de formare şi aşa mai departe. Iar la diverse tipuri de dezbateri, de fiecare dată, noi am invitat şi consilieri care au participat, fie că a fost vorba de dezbateri pe formule legislative, fie că a fost vorba de dezbateri pe formule administrative. Inclusiv ceea ce înseamnă prezentare de proiecte, modalităţi de lucru etc. Dar curs special pentru asta, nu am făcut", a declarat Simionescu.
Consilierii susţin că s-au pregătit singuri
De cealaltă parte, consilierul municipal ALDE, Dan Păun, precum şi PND-ista Simona Drăghincescu şi colegul său Traian Adrian s-au arătat nemulţumiţi de faptul că municipalitatea nu a organizat niciun fel de astfel de cursuri, în special pentru debutanţi. Chiar şi aşa, Păun a punctat că a făcut pe cont propriu un curs la SNSPA pentru a înţelege mai bine problemele pe care urma să le voteze în consiliu. "În regulamentul de funcţionare al CLM există o prevedere care spune că, pentru consilierii locali la primul mandat, CLM organizează cursuri de iniţiere. Primăria nu a organizat aceste cursuri aşa că eu am mers şi am făcut pe speze proprii un an la SNSPA să văd ce, cum şi în ce fel. A fost strict pentru mine. Nici nu o trec în CV", a afirmat Păun. O părere asemănătoare a avut şi Simona Drăghincescu care a punctat că avea experienţă în administraţie înainte de a intra în CLM. Chiar şi aşa aceasta a dorit să sublinieze că după depunerea jurământului toţi consilierii au primit un exemplar al regulamentului de funcţionare a mini-Parlamentului municipal, precum şi Legea 215 a administraţiei publice locale.
Reamintim că, subiectul cursurilor administrative a fost adus în prim-plan de senatorul PSD Ion Rotaru, care a precizat că din punctul său de vedere, toţi cei care doresc să se înscrie în alegerile locale pentru un post în administraţie, ar trebui să facă înainte cursuri de specialitate.