Interes maxim pentru dezbaterea publică pe tema impozitului pe gospodărie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Interes maxim pentru dezbaterea publică pe tema impozitului pe gospodărie

• din păcate, interesul clasei politice locale a fost extrem de redus, aproape de zero, după cum au constatat organizatorii evenimentului petrecut zilele trecute la Galaţi • concluzia dezbaterii: implementarea acestui proiect ar trebui amânată

 

Sesiunea dezbaterii publice organizate luni, 29 mai, în una dintre sălile Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie (FIFT) din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi a stârnit interesul contribuabililor din Brăila şi Galaţi care au participat în număr mare la evenimentul organizat de Asociaţia “Ţine de Noi”, împreună cu Fundaţia Hanns Seidel - România, Asociaţia Euroteens, FIFT şi Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” Galaţi. „Am avut un sentiment de satisfacţie să vedem atât interes din partea comunităţii locale pentru acest eveniment. Au fost aproape 100 de participanţi de vârste diferite, de la studenţi şi până la pensionari, împreună cu reprezentanţi ai presei. Noi pregătisem cea mai mare sală disponibilă la Facultatea de Istorie, dar s-a dovedit a fi prea mică. S-au pus multe întrebări şi s-au exprimat opinii. Sistemul fiscal ne afectează pe toţi în mod constant, iar cetăţenii din zona Brăila-Galaţi au înţeles acest lucru”, ne-a declarat Stoica Cristinel Popa, preşedintele Asociaţiei Euroteens, brăilean şcolit în universităţile de top ale lumii (Harvard, Stanford şi University of Texas).

La dezbatere au participat doar doi politicieni independenţi: consilierul municipal brăileanul Lucian Căprariu şi Gregor Teodorescu, fost candidat independent pentru consiliul local Galaţi. Asta deşi organizatorii au invitat toate partidele parlamentare la discuţie, şi majoritatea organizaţiilor politice din zona Brăila-Galaţi confirmaseră inţial că urmau să trimită cel puţin un reprezentant la dezbatere. “Am fost dezamăgiţi să vedem atât de puţin interes din partea politicienilor locali pentru un subiect de importantă naţională. Probabil domnii politicieni îşi iau informaţiile din altă parte dacă nu au dorit să asculte opinii ale experţilor din acest domeniu şi să simtă anxietatea din ochii şi vocile oamenilor. În România avem o istorie cu privire la implementarea de reforme fără o dezbatere anterioară suficientă. Sperăm că acest lucru să nu se întâmple şi cu propusa reformă fiscală”, a mai spus sursa citată.

Dezbaterea a fost moderată de către Stoica Cristinel Popa, iar speakeri au fost Anca Dragu - fost Ministru de Finanţe, economist în cadrul Fondului Monetar Internaţional şi analist economic al Comisiei Europene; Răzvan Orăşanu, Preşedintele Asociaţiei „Ţine de Noi”, fost preşedinte al AVAS, consilier al primului ministru şi directorul executiv al Institutului de Studii Populare; dr. Florina Oana Virlanuta, profesor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi. Decanul Facultăţii de Istorie, prof. Ion Cordoneanu şi directorul de departament, prof. Arthur Ţuluş, de asemenea, au făcut intervenţii.

Speakerii au prezentat atât efectele pozitive cât şi cele negative pe care implementarea impozitului pe gospodărie le-ar avea pentru bugetul de stat şi contribuabilul român, au analizat exemple de ţări unde acest sistem există de ani buni şi au oferit un istoric al sistemelor fiscale implementate în România până acum, înainte de a conchide că implementarea impozitului pe gospodărie în România trebuie amânată.

Precizăm că Ministerul Finanţelor doreşte revenirea la sistemul impozitării pe venitul global, ce a fost aplicat până în anul 2005. În plus, măsura vine şi cu o “armată” de consultanţi fiscali care să ajute românii să-şi completeze declaraţiile fiscale. Reprezentanţii ministerului au declarat pentru presa centrală că, începând cu 1 ianuarie 2018, cota de impozitare va fi de 10% şi se va aplica la toate veniturile globalizate, la veniturile indiferent de sursa lor de provenienţă. Cei care câştigă mai puţin de 2.000 lei pe lună nu vor plăti impozit pe venit. Totuşi, oamenii riscă să se aleagă cu sesizări penale dacă sunt descoperite venituri care nu apar în declaraţiile fiscale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro