Mergi la conţinutul principal

Interes mare pentru vaccinarea împotriva Covid-19

* val de programări pentru imunizarea împotriva coronavirusului după ce, vineri, a început oficial cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare, destinată bolnavilor cronici și lucrătorilor din domeniile esențiale * la Spitalul Județean de Urgență, brăilenii au făcut programări până la finalul lunii, iar la Spitalul de Psihiatrie s-au ocupat toate locurile pentru următoarele două săptămâni * momentan, doar în aceste două locații se pot vaccina brăilenii din etapa a doua, deoarece centrele de vaccinare înființate prin DSP Brăila nu sunt încă avizate * specialiștii le recomandă celor care au avut deja infecția cu Covid-19 să meargă totuși la vaccinare, pentru a-și spori imunitatea

 

Brăilenii vor să se imunizeze împotriva coronavirusului. Cel puțin așa reiese după numărul mare de programări care s-a făcut în doar câteva zile de la startul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare, adresată bolnavilor cronici și lucrătorilor din domeniile esențiale. Spre exemplu, la centrul din cadrul Spitalului Județean de Urgență Brăila s-au făcut programări pentru toată luna, iar la Spitalul de Psihiatrie locurile sunt ocupate pentru următoarele două săptămâni. Momentan, doar la aceste două centre se pot face imunizări, asta fiindcă cele 11 centre din municipiu și județ înființate de autoritățile de la centru sub coordonarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila nu sunt încă gata. De altfel, probleme au existat și în ceea ce privește programarea la vaccin, la redacția “Obiectiv” ajungând nemulțumirile celor care nu s-au putut înregistra pe platformă sau a celor care nu au putut conta pe sprijinul medicilor de familie pentru a se putea programa.

 

240 programări pe zi, până la sfârșitul lui ianuarie, la Spitalul Județean

Asta ne-a declarat managerul unității spitalicești, dr. Delia Râșnoveanu.

“Noi, la Spitalul Județean, putem vaccina persoanele din etapa a doua. La momentul acesta, în Brăila, funcționează doar două centre de vaccinare pentru această etapă, noi și Spitalul de Psihiatrie, pentru că celelalte centre comunitare care erau planificate nu sunt încă gata. Deci pentru a te vaccina la Spitalul Județean nu contează în ce cartier locuiești în municipiu sau dacă locuiești în județ, important e să fii eligibil pentru vaccinare în etapa a doua. Deja în câteva zile s-au adunat foarte multe programări, sunt locurile ocupate până la finalul lunii. E plin în fiecare zi și noi avem o capacitate de vaccinare de maxim 240 persoane/zi”, ne-a declarat managerul SJU Brăila.

Aceasta ne-a precizat că programarea la imunizare nu se face prin Spitalul Județean, ci pe platforma special creată - www.vaccinare-covid.gov.ro, prin medicul de familie sau prin call center. Odată ce v-ați programat la vaccin într-o zi și la o oră anume, conducerea Spitalului vă recomandă să intrați pe site-ul spitalului, la secțiunea Comunicate, pentru a descărca și completa în prealabil două formulare ce sunt necesare, economisind astfel timp. Este vorba despre un chestionar în vederea triajului pentru vaccinare, în care sunteți întrebat, printre altele, dacă aveți vreo problemă de sănătate în prezent, dacă sunteți alergic sau dacă ați fost infectat cu virusul SARS-CoV2 înainte de imunizare, plus un formular de consimțământ pentru vaccinare.

“Oamenii care vor să se vaccineze intră mai întâi pe platforma de programare sau prin medicul de familie sau prin call center. După ce se programează, rugămintea este să intre pe site-ul spitalului, iar la secțiunea Comunicate găsesc cele două formulare cu care trebuie să vină completate pentru a nu pierde vremea. Noi avem și aici formulare pentru cei care nu le au, dar ca să meargă treaba mai ușor la triaj și pentru ei ar fi bine să le aibă deja completate”, ne-a mai precizat aceasta.

Delia Râșnoveanu ne-a declarat că, ieri, spitalul avea peste 1.000 doze de vaccin pentru imunizarea persoanelor din etapa a doua, urmând să se mai primească în zilele următoare doze de vaccin, mai ales că săptămâna viitoare este programat rapelul, adică a doua doză de vaccin, pentru cei care s-au imunizat în etapa I.

Nu în ultimul rând, aceasta ne-a precizat că în prima etapă s-au vaccinat 1.500 persoane - angajați ai spitalelor, medici de familie, farmaciști, angajați din sistemul de asistență socială etc.

 

Și la Spitalul de Psihiatrie se lucrează la foc continuu

Multe programări s-au făcut și la Spitalul de Psihiatrie, toate locurile fiind ocupate pentru următoarele două săptămâni, după cum ne-a declarat managerul Bogdan Criță. Spitalul are o capacitate de vaccinare de 60 persoane pe zi și se lucrează inclusiv în weekend.

În ceea ce privește situația centrelor de vaccinare amenajate în sălile de sport din municipiu și județ, de ce nu a început imunizarea și care ar fi problemele întâmpinate, facem precizarea că redactorii “Obiectiv” au încercat să obțină un punct de vedere de la Direcția de Sănătate Publică Brăila, însă șeful instituției nu a putut fi contactat.

 

Când mă pot vaccina dacă am avut deja Covid? Răspunsul ni-l oferă medicul epidemiolog

Dr. Delia Râșnoveanu, care este și medic epidemiolog la Spitalul Județean de Urgență Brăila, ne-a răspuns la două dintre cele mai frecvente întrebări legate de vaccinare împotriva coronavirusului. Prima dintre aceasta a fost la cât timp după vindecare se poate vaccina o persoană ce a avut infecția cu virsul SARS-CoV2. Iată răspunsul:

“Cam la o lună și jumătate de la diagnostic. Specialiștii recomandă la 28 zile de la ieșirea din izolare. Deci 28 zile după ieșirea din izolare plus 14 zile dinainte, adică perioada de izolare, înseamnă practic o lună și jumătate. Și nu există nicio diferență între forma bolii pe care ai făcut-o. Nu contează că a fost formă ușoară sau severă. În schimb, cei care au alergii trebuie să verifice dacă problema lor alergică poate să intervină cu componentele vaccinului”.

Cea de-a doua întrebare a fost dacă mai trebuie să se vaccineze persoanele care deja au avut infecții cu Covid-19.

“Răspunsul este în felul următor: dacă persoana respectivă vrea să știe cum stă din punct de vedere imunitar poate să își facă test de dozare de anticorpi. Și dozare de anticorpi înseamnă dozare de IgM și IgG. IgM-ul este infecția acută, IgG-ul este infecția cronică, deci înseamnă că a făcut anticorpi. Dacă valoarea acestor anticorpi nu este suficient de mare, adică e mai mare dar nu foarte mare, recomandăm vaccinarea. Faptul că ai avut Covid nu înseamnă că ai primit automat o imunitate foarte puternică împotriva acestui virus. Am avut situații când am văzut valori de câteva zeci, față de cât e normal, adică 1 și ceva, și acea persoană clar are imunitate și o va avea destul de mult timp. Și am avut situații în care am văzut valori de câteva unități, 3, 4, 5, 8 unități, care nu înseamnă imunitate foarte bună și atunci vaccinul vine și ajută. Noi recomandăm vaccinarea chiar dacă ai făcut Covid, pentru că nu se știe cât timp ai imunitatea”, ne-a declarat medicul epidemiolog Delia Râșnoveanu.

Aceasta ne-a precizat că imunitatea împotriva virusului SARS-CoV2 apare la o săptămână după ce am făcut a doua doză a vaccinului. De asemenea, medicul ne-a mai spus că trebuie să respectăm în continuare măsurile de protecție.

“Recomandările la nivel internațional sunt să purtăm masca chiar și după ce ne-am vaccinat. O să vedem dacă se modifică ceva în acest sens”, ne-a mai declarat Râșnoveanu.

 

Au apărut și primele reclamații

Odată cu valul de înscrieri la vaccinare au apărut și primele probleme, după cum au fost ele semnalate redactorilor “Obiectiv”. Una dintre acestea este legată de faptul că mulți nu s-au putut programa prin platforma pusă la dispoziție de Guvern, asta în timp ce alții au reușit să se înscrie în câteva minute. De altfel, ieri dimineață, platforma era indisponibilă. 

O altă nemulțumire a venit din partea brăilenilor mai în vârstă, bolnavi cronici, care au cerut sprijinul medicilor de familie pentru a se programa la vaccinare, lucru indicat în toate informările despre campania de imunizare Covid-19. Nu toți au primit însă sprijin în acest demers, cum a fost cazul unui brăilean care susține  că medicul său de familie l-a tratat superficial, în sensul că i-a dat un număr de telefon la care să sune, îndemnându-l astfel să se programeze prin call center, cu toată că era un om în vârstă și cu probleme medicale, ce nu se putea descurca singur.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro