Interes în creștere pentru panourile fotovoltaice | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Interes în creștere pentru panourile fotovoltaice

* creșterea accelerată a prețurilor, inclusiv la energia  electrică, determină tot mai multe UAT-uri și diverși agenți economici, fermieri etc să treacă serios la investiții în panouri fotovoltaice * asta înseamnă energie verde, ieftină și nepoluantă, cu posibilitatea descărcării surplusului în rețelele electrice  naționale

 

 

 

După cum ne-a declarat dr. ing. Ciprian Cuzmin, directorul APM Brăila, “pentru  parcurile  fotovoltaice  s-a acționat încă din anul 2013. Este  vorba  de cele  din comune și de la persoanele juridice, evidența persoanelor  fizice  nefiind  de resortul  APM. Pe comune, situația este  următoarea:  Stăncuța, două parcuri fotovoltaice, de 6 și respectiv  3 Mw  putere instalată, parcurile  fiind  instalate  pe două tarlale aflate în extravilan;  Măxineni - 3 Mw; Unirea - 2,7 Mw; Însurăței - 0,995 Mw; Mircea Vodă - 0,99 Mw; Galbenu - 2,45 Mw, Drogu - 1,3 Mw; Tudor Vladimirescu - 4,55 Mw; Ulmu - 0,88 Mw”.

 

Situația este una diferită, pe UAT-uri

Este vorba de depunerea proiectelor /documentațiilor, PUZ-uri clasate (exemplu la Cazasu); parcuri deja autorizate (Stăncuța); un proiect de reglementare la Drogu etc. Sau alte situații de exemplu, pentru Ianca decizia este emisă cu referire la Centrala Fotovoltaică amplasată în extravilan, cu o putere instalată de 2,5 Mw. Un parc fotovoltaic de la Bărăganul are o putere instalată de 4,5 Mw, iar cei 2,9 Mw de la Chiscani se descarcă (la fel ca la Bărăganul) în SEN (Sistemul Energetic Național). Cât privește punctele de lucru existente în județ, centralele și parcurile fotovoltaice sunt amplasate la Bordei Verde (25 Mw); Chiscani (0,99 Mw); două la Gradiștea (fără alte precizări); Stăncuța (pe 135.000 mp); Unirea (3,5 Mw) și Ulmu (0,62 Mw).

Așadar, în județul Brăila situația panourilor fotovoltaice montate în comune și chiar sate este una încurajatoare. Este însă necesar să se extindă amplasarea de noi parcuri fotovoltaice, cu condiția să existe voință și pricepere la întocmirea proiectelor, dar și perseverență pentru depășirea unor bariere birocratice sau condiții. Cum utilă este și o situație clară a diverselor stadii de implementare, suprafața parcurilor etc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro