In lume sint 33,2 milioane de bolnavi, dintre care 2,5 milioane sint copii. Amenintarea HIV/SIDA vizeaza deopotriva femei si barbati, adulti si copii, iar pina in prezent nu exista nici un vaccin care sa protejeze organismul impotriva infectiei cu HIV si nici un tratament care sa vindece SIDA.
In majoritatea tarilor, se recomanda ca testul la HIV sa fie efectuat la o clinica de sanatate, cabinet medical sau la o institutie care ofera consiliere si testare voluntara HIV. Atunci cind o persoana solicita efectuarea testului, beneficiaza si de consultanta confidentiala de la un doctor, consilier special instruit, asistent medical sau alta persoana din domeniul sanatatii, care ii explica exact ce implica testul la HIV si semnificatia rezultatului.
La Centrul de Consiliere si Testare HIV Braila, personalul specializat in acest sens ne-a asigurat ca, de comun acord cu persoanele care au fost depistate seropozitiv, se incearca toate metodele de a le oferi acestora un suport moral. "Le explicam care este diferenta dintre HIV si SIDA, le spunem ca exista tratament, discutam despre masurile de preventie. Nu este placut pentru nimeni sa stie ca este seropozitiv, dar trebuie sa determinam factorii de risc cu fiecare persoana in parte, cit si modalitatile de a le reduce, stabilim daca au persoane de suport, prieteni, familie. Desi testul este confidential, in mod normal, persoana seropozitiva trebuie sa vina la consiliere si cu persoana cu care este impreuna si facem o informare vizavi de HIV, de SIDA si de rezultatele testelor, dupa care pastreaza legatura cu noi", ne-a explicat Angela Baranga, asistent medical cu pregatire speciala pentru consiliere HIV/SIDA.
Numarul infectatilor cu HIV ar putea scadea cu 95%
In mod normal, testul la HIV presupune colectarea de singe din mina, care este trimis la laborator si testat.Testul este intotdeauna confidential si este efectuat doar cu consimtamintul persoanei respective, iar medicul de familie nu va fi informat despre rezultatul testului pacientului fara permisiunea specifica a acestuia.
Daca rezultatul este pozitiv, un specialist medical profesional va oferi, de asemenea, si suport emotional persoanei respective, intrucit lipsa de consiliere pre-test si post-test ar putea fi un dezavantaj pentru multe persoane.
Pe viitor, numarul infectatilor cu HIV ar putea scadea cu 95%, printr-un program de testare universala.
Testarea universala pentru depistarea HIV ar putea deveni un control medical de rutina, precum masurarea colesterolului. Diagnosticarea intr-un stadiu incipient al bolii si tratamentul imediat cu medicamente antiretrovirale va duce, potrivit cercetatorilor, la scaderea ratei de incidenta a HIV/SIDA de la 20 la mie, la doar 1 la mie, in doar zece ani.
SIDA este una dintre cele mai grave boli din istoria omenirii
"Pacientul zero" al epidemiei a fost descoperit in anul 1981 in Statele Unite ale Americii, insa specialistii afirma ca inca din anii 1970 au existat persoane infectate. De atunci, SIDA a provocat moartea a peste 20 de milioane de oameni din toata lumea, adica echivalentul populatiei Romaniei.
SIDA este provocata de HIV (virusul imunodeficientei umane). Acest virus ataca exact celulele care protejeaza corpul impotriva infectiilor. Pe masura ce numarul acestor celule scade, organismul persoanelor infectate cu HIV (seropozitive) nu mai poate face fata bolilor (pneumonie, tuberculoza, meningita). Atunci cind organismul unei persoane HIV ajunge in acest stadiu si nu se mai poate apara impotriva infectiilor, se spune ca acea persoana sufera de Sindromul Imunodeficientei Dobindite, adica SIDA. Din acest moment, sanatatea persoanei respective incepe sa se deterioreze rapid, ducind in final la deces.
SIDA - Sindromul de Imunodeficienta Dobindita - a fost raportata pentru prima data in SUA, in 1981, in Los Angeles si New York, la un grup de barbati la care s-a produs o epidemie de pneumonie in conditiile unei aparente stari de sanatate. In anul 1983, Dr. Luc Montagnier a izolat in ganglionii limfatici virusul imunodeficientei umane (HIV1), iar in 1986, in Africa de Vest a fost descoperit HIV2. Pentru ambele tipuri sint valabile aceleasi cai de transmitere si aceleasi cai de protejare.
SIDA se poate transmite de la mama la copil
La nivelul cunostintelor actuale, se poate afirma ca virusul imunodeficientei umane se transmite pe trei cai care recunosc mai multe variante: prin singe infectat, prin contact sexual si, de la gravida infectata la nou-nascut.
Transmiterea prin singe infectat cu HIV se poate face in cazul transfuziilor de singe sau produse din singe necontrolat,
in urma unor injectii cu ace si seringi reutilizate, fara a fi in prealabil sterilizate sau in cazul unor interventii invazive de orice fel cu instrumente taioase sau care inteapa si care sint murdarite de singe ce poate proveni de la o persoana infectata cu HIV .
De asemenea, HIV se poate transmite si prin transplant de organe, in cazul in care donatorul este infectat.
Utilizatorii de droguri administrate intravenos isi imprumuta adesea seringile, contribuind astfel la transmiterea infectiei cu HIV de la unul la altul.
In cazul contactelor sexuale intimplatoare, cu persoane necunoscute, fara protectie cu prezervativ, HIV se poate transmite pe orice cale: vaginala, anala sau orala.
Initial, s-a crezut ca SIDA este o boala a homosexualilor, primele cazuri de imbolnavire fiind recunoscute la acestia. In prezent, predomina calea de transmitere heterosexuala, ambele sexe fiind expuse la risc in mod egal.
O mama infectata cu HIV risca sa transmita infectia propriului copil in timpul sarcinii, in timpul nasterii sau dupa nastere, prin alaptare.
SIDA este un complex de boli
Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) este un agent patogen, care initial, ataca celulele din sistemul imunitar, multiplicindu-se in interiorul acestora si distrugindu-le, scazind astfel apararea naturala a organismului impotriva infectiilor si a bolilor.
La inceput infectia cu HIV nu prezinta nici un fel de simptome. Cu timpul insa, organismul pierde capacitatea de rezistenta chiar in fata unei boli infectioase comune. Infectiile oportuniste, survenite pe fond de imunitate scazuta, constituie caracteristicile de baza ale sindromului de imunodeficienta dobindita.
SIDA nu reprezinta doar o singura boala, ci un complex, o colectie de boli diferite, care afecteaza in mod specific persoanele infectate cu HIV, dar pe care un organism sanatos ar reusi sa le invinga fara prea mare efort.
In absenta unui tratament, evolutia de la infectare pina la aparitia bolii SIDA este, in general, intre 8-13 ani. Durata supravietuirii dupa instalarea bolii variaza, in absenta tratamentului, de la 9 luni la 2 ani. Aceasta perioada poate fi prelungita in conditiile unui tratament adecvat si sustinut cu medicatia specifica.
Medici si cercetatori din intreaga lume fac eforturi uriase pentru a descoperi un tratament eficient impotriva HIV. S-au descoperit medicamente foarte eficiente care incetinesc multiplicarea virusului in organism, prelungind viata persoanelor HIV si ajutindu-le sa traiasca normal. In prezent insa, nu exista nici un vaccin care sa protejeze organismul impotriva infectiei cu HIV si nici un tratament care sa vindece SIDA.