Mergi la conţinutul principal

Intenţii ascunse. Cum l-a lăsat o tânără fără portofel pe un bătrân

un brăilean de 73 de ani a rămas fără suma de 240 de lei după ce a fost ajutat la bagaje de o tânără “binevoitoare” • omul venea de la cumpărături şi a fost abordat de o persoană pe care o cunoştea din vedere • tânăra l-a ajutat să ducă în casă cumpărăturile şi i-a furat din portofel suma de 240 lei

 

«Ajutorul» l-a lăsat fără banii de pensie. Un brăilean a avut parte de o întâlnire care părea a fi de bun augur, cel puţin în primă fază. O tânără l-a abordat şi l-a ajutat să ducă bagajele în casă, numai că a plecat apoi cu banii omului din portofel.

Poliţiştii vin din nou cu recomandări pentru persoanele în vârstă, acestea fiind primele care sunt păcălite de escroci.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în ziua de 25 iulie, un brăilean de 73 de ani a cerut ajutorul poliţiştilor după ce o tânără care l-a ajutat să-şi ducă în casă cumpărăturile i-a furat din portofel suma de 240 lei.

Bătrânul le-a relatat poliţiştilor că joi dimineaţa, în timp ce se întorcea de la cumpărături, a fost abordat de o tânără, pe care o cunoştea din vedere. Aceasta s-a oferit să îl ajute să ducă în casă cumpărăturile. Fără a bănui intenţiile fetei, bătrânul a acceptat, şi chiar i-a oferit o mică sumă de bani, drept răsplată. Acesta a omis să pună într-un loc sigur portofelul, lucru de care «binevoitoarea» nu a ezitat să profite. Tânăra a plecat în grabă din apartament, având asupra sa portofelul,din care a sustras suma de 240 lei şi l-a aruncat pe scări, de unde l-a recuperat păgubitul”, a precizat insp. Laura Belciugan, purtător de cuvânt al IPJ.

 

Vârstnicii, ţintele preferate ale infractorilor

                    

După cum arată poliţiştii, bătrânii sunt primii care cad în plasa infractorilor, tocmai pentru că cei care îi abordează le inspiră încredere. Oamenii chiar cred că mai sunt persoane care vor să dea o mână de ajutor. În realitate, intenţiile sunt altele.

În cursul anului 2018, informează reprezentanţii IPJ Brăila, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii  a realizat, în cursul anului 2018, studiul “Infracţionalitatea îndreptată asupra vârstnicilor. O perspectivă victimologică”. 

Studiul a relevat, printre altele, faptul că bătrânii reprezintă un grup de populaţie cu risc ridicat de victimizare, deoarece vulnerabilităţile acestora sunt bine cunoscute de infractori. “Aceştia ştiu că bătrînii sunt naivi şi îi reperează uşor, deoarece bolile şi vârsta înaintată sunt vizibile în aspectul lor fizic. Printre cei mai vulnerabili la victimizare sunt vârstnicii care îndeplinesc un cumul de condiţii: trai în singurătate, afecţiuni multiple şi vârsta considerabilă. Studiul arată că un comportament care face ca persoanele vârstnice să fie vulnerabile este deschiderea şi uşurinţa cu care vorbesc cu persoane necunoscute şi oferă detalii personale, acest fapt fiind speculat în special de către hoţi. Totodată, sunt prea încrezătoare în persoanele necunoscute care le abordează, iar din dorinţa lor de a purta discuţii şi de a socializa, dau informaţii privitoare la familiile lor şi chiar la situaţia financiară pe care o au”, arată poliţiştii.

În aceste condiţii, indivizi puşi pe făcut bani dau lovitură după lovitură, fără a-i interesa că îi lasă pe oamenii ajunşi la o vârstă înaintată fără banii de pensie. Nu contează că bătrânii abordaţi de obicei pe stradă le pot fi părinţi. Important este ca escrocii să îşi umple buzunarele cu bani.

Poliţiştii brăileni revin cu următoarele sfaturi: nu invitaţi acasă persoane cunoscute întâmplător pe stradă; dacă totuşi aţi acceptat vizita unei persoane necunoscute, nu îi permiteţi accesul în toate încăperile locuinţei şi nu părăsiţi camera în care aţi invitat-o; nu deschideţi sertare, dulapuri sau alte locuri unde ţineţi lucrurile de valoare în prezenţa străinilor; nu păstraţi acasă sume mari de bani sau bunuri de valoare; nu ţineţi banii în şifonier sau sub saltea, acestea fiind primele locuri unde caută hoţii; nu permiteţi accesul în casă sau în curte persoanelor care pretind că reprezintă diferite instituţii, dar nu se pot legitima.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro