Mergi la conţinutul principal

Înțelegerea matematicii în jocul de poker: Cum poate fi aplicată cu succes

Înțelegerea matematicii din jurul jocului de poker contribuie din plin la creșterea șanselor de succes pe termen lung. Cei mai buni jucători sunt atenți la fiecare detaliu, iar calculele matematice joacă un rol semnificativ atunci când își calculează șansele la fiecare mână. Ce-i drept, există și jucători buni care consideră că "simt" jocul și nu folosesc matematica.

Dincolo de acest aspect, numărul celor care se folosesc de matematică atunci când joacă poker este considerabil. De ce nu ar face-o până la urmă, din moment ce este un instrument în plus prin care își pot da seama mai ușor ce șanse au într-o mână.

În plus, matematica din jurul pokerului este adesea destul de simplă și poate contribui la optimizarea deciziilor pe care le-am lua în mod normal pe baza instinctului. De fapt, specialiștii consideră că folosirea matematicii reprezintă o modalitate excelentă pentru a stabili modul optim de joc în cazul anumitor mâini. Matematica este așadar importantă atât pentru cei care joacă Texas Holdem pe un site de poker, dar și pentru cei care o fac în cluburi sau cazinouri. Iar ea se aplică și pentru celelalte variante ale jocului de poker.

 

Cum te poate ajuta matematica în poker

Matematica în Pot Odds (Șansele potului)

Pot Odds (Șansele potului) se calculează analizând procentul din potul total pe care îl investim în cazul unui call. Ca un exemplu, în cazul în care achităm 50 de dolari după ce adversarul nostru a mizat 50 de dolari într-un pot de 100 de dolari, am investi 25% (50 de dolari / 200 de dolari) din totalul potului.

Ca un alt exemplu, dacă ne aflăm într-un pot heads-up de 10 dolari pe river, iar adversarul cere 5 dolari, întrebarea care apare este cât de des trebuie să câștigăm pentru a da call? Într-un caz de acest gen s-ar putea ca intuiția să ne inducă în eroare. La prima vedere am putea simți că trebuie să câștigăm minim jumătate din mâini pentru a da call. Totuși, în realitate, nici măcar nu trebuie să fim favoriți pentru ca acel call să fie corect.

În cazul în care am plăti pariul, ar însemnă 5 dolari din potul total de 20 de dolari (potul total include atât pariul adversarului cât și callul nostru). Practic, ar echivala cu 25% din totalul potului (5/20). Acest lucru înseamnă că ar trebui să avem cea mai bună mână în 25% din situații ori chiar mai mult pentru a face un call rentabil.

Ratio vs Percentaje

Mulți dintre jucătorii tradiționali aleg să calculeze șansele de câștig ale poturilor sub formă de raport. Formatul reprezintă modul prin care ni se spune care sunt șansele pe care le avem ca și cum am pune un pariu. În exemplul amintit mai sus, șansele pe care le-am avea ar fi de 3 la 1. Practic, investim 5 dolari pentru a obține cei 15 dolari aflați deja pe masă.

Jucătorii mai vechi calculează astfel șansele de câștig, deși este mai simplu ca acestea să fie calculate din punct de vedere procentual. Totuși, în cazul în care îți dorești să aprofundezi jocul de poker, e bine să cunoști ambele variante. Nu este nicio diferență indiferent ce metodă preferi, cert fiind doar faptul că folosirea matematicii te poate ajuta să ai succes.

Succesul blufurilor

Să ne raportăm acum la un alt exemplu, în cazul unui bluf. Ca un exemplu, dacă avem un pot de 100 de dolari pe river și decidem să blufăm cu un pariu de 50 de dolari. Întrebarea care apare este cât de des e nevoie ca bluful nostru să fie reușit pentru a fi pe plus? Intuiția ar putea să ne spună din nou că în jumătate din cazuri. Totuși, și de această dată intuiția ar da greș. Formula de calcul este însă simplă: Procentul din potul total pe care îl investim = Cât de des trebuie să funcționeze bluful nostru.

 

Dacă investim 50 de dolari pentru a câștiga un pot total de 150 de dolari după ce pariem, șansele ar fi de 33.33%. Astfel, dacă bluful nostru funcționează în o treime din dăți, putem face profit, deși blufful nostru va eșua de cele mai multe ori.

Desigur, în matematica din jurul jocului de poker exista și situații în care calculele devin cea mai complicate. Dar ea mai poate fi aplicat și în pariurile value, în construirea unor range-uri de mâini optime și în setarea dimensiunilor pariurilor. Noțiunile de bază sunt foarte importante și pot fi aplicate cu succes.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro