Mergi la conţinutul principal

A intelege totul inseamna a ierta totul

Despre violenta (in toate formele ei) se vorbeste foarte des, se fac campanii si proiecte pentru combaterea violentei si apoi se mediatizeaza acest lucru. Toate acestea ne dau impresia ca problema violentei este rezolvata, de indata ce atiti oameni par sa se implice. Si par sa se implice pentru ca majoritatea nu se implica direct. Atitudinea generala este de a cauta vinovatii (de a cauta raul) in ceilalti si de a incerca sa convingem, sa aducem lucrurile pe drumul cel bun. Cum eforturile noastre sint de multe ori zadarnice, ajungem sa ne pierdem cumpatul, sa ne enervam si mai devreme sau mai tirziu raspundem tot violent, daca nu fizic sau verbal, atunci prin modul de a privi lucrurile, de a reactiona.
Totusi, daca intentia noastra este una buna - aceea de a indeparta raul cauzat de violenta - unde gresim? In concluzie, daca scopul este nobil iar rezultatele nu sint cele asteptate... ar trebui tras un semnal de alarma asupra mijloacelor.
Atentia ar trebui concentrata si asupra noastra, asupra modului nostru de gindire. In primul rind trebuie sa avem o atitudine pozitiva fata de cei din jurul nostru, sa ii acceptam asa cum sint, pentru ca fiecare este valoros in felul lui. Un aforism spune ca a intelege totul inseamna a ierta totul. Si nu trebuie sa avem sentimentul unui sacrificiu, pentru ca daca avem o atitudine calma, daca ne pastram rabdarea, daca vom continua sa privim asupra celorlalti cu intelegere, totul se intoarce la noi intr-o forma sau alta. Gindul nostru bun sau rau indreptat catre cineva sau ceva se va intoarce asupra noastra. Sa daruim, deci, ce avem mai bun, pentru ca vom primi rasplata cuvenita. Exista o lege universal valabila a cauzei si a efectului. Reveniti o clipa asupra diverselor evenimente din viata dumneavoastra si va veti convinge singuri.
Aratam rabdare catre un om ce sufera de un handicap fizic si trebuie sa avem aceeasi atitudine fata de un om nervos, ursuz, egoist. Este evident ca lipsa calmului interior este sursa unui comportament violent. Sa vorbim cu intelegere unui astfel de om, sa ii dorim sincer sa isi restabileasca echilibrul sufletesc, la fel de mult cum ne dorim propria liniste interioara. Dispozitia pe care o ai se va inapoia in relatiile tale cu semenii, fara intirziere.
Sa ne canalizam energia intr-o atitudine pozitiva. Sa ne unim fortele nu pentru combaterea violentei, ci pentru pace, liniste, intelegere, in general. Sa fim in permanenta constienti ca ceea ce ni se intimpla porneste de la noi. Sa ne straduim sa fim mai senini in relatiile noastre cu ceilalti si rezultatele asteptate nu vor intirzia sa apara. Sa nu ne ingradim singuri sansa spre mai bine. Sa ne dorim o viata mai fumoasa, pentru ca atit limitele cit si puterea pentru o reusita sint in noi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro