Fermieri europeni cu "patalama " la mina
La aceste cursuri, a avut acces orice persoana dornica sa se califice intr-una din meseriile din domeniul agricol, tineri de numai 16 ani sau pensionari de 60, someri sau salariati, persoane care au absolvit doar citeva clase sau, dimpotriva, facultati de renume, civili sau militari. Cei mai multi, dupa obtinerea diplomei, si-au inceput propria afacere, sau, cum e cazul multor tineri, au preluat exploatatiile parintilor. Cursurile au o durata cuprinsa intre patru si sase luni si ofera calificare in meserii ca: lucrator cresterea animalelor, apicultor, agricultor, legumicultor, horticultor, morar, carmangier, mecanic agricol, piscicultor, pescar in apele interioare sau de coasta si zootehnist.
22 barbati si o femeie au spart gheata
Primele cursuri de formare profesionala a producatorilor agricoli au fost organizate la Braila in anul 2000. Prima grupa calificata in meseria de agricultor a avut 23 de cursanti, 22 barbati si o femeie. Patru din absolventi nu aveau nici o pregatire profesionala anterioara cursului, doi erau someri si doi erau absolventi de studii superioare. In 2001, alti 22 de cursanti au fost specializati in meseria de mecanic agricol, cel mai tinar absolvent avind 16 ani. In 2002, interesul pentru obtinerea unei diplome in domeniul agricol a crescut substantial, la finele anului OJCA inregistrind 129 de absolventi. Din acestia, 19 aveau diplome de invatamint superior. In anul 2003, alti 53 de absolventi de studii superioare au ales calea agriculturii, in 2004 - 47, in 2005 - 46 iar 2006 - 75.
Un cursant celebru - fostul prefect, Constantin Bran
"Apropierea integrarii a facut ca in fiecare an numarul cursantilor nostri sa creasca, de la 23, in 2000, la 648, in 2006, si la fel numarul celor cu studii superioare, de la 2, in 2000, la 75, in 2006. Cei mai multi sint ingineri, mecanici si metalurgi, dar avem si absolventi ai facultatilor cu profil electrotehnic, medicina veterinara, industrie alimentara, drept, ASE, Academia de Politie, stomatologie, management si marketing, aeronave, chimie industriala, constructii masini, teologie, Scoala Superioara de Aviatie, marina militara sau civila, si “Stefan Gheorghiu”. In plus, avem aproape 100 de absolventi de scoli postliceale sau de maistri", a explicat Georgescu. Dintre absolventii acestor cursuri, "celebru", a fost prefectul judetului Braila din perioada CDR, Constantin Bran, inginer mecanic de profesie, in prezent unul din marii fermieri din zona Ianca.
"Pentru mine, agricultura e o provocare"
Ciprian Popa a absolvit in 1994 Institutul de Marina Comerciala Constanta. Cinci ani a profesat ca ofiter, a colindat marile si oceanele lumii. In '99, din cauza unor probleme familiale a fost nevoit sa renute la viata de marinar. S-a angajat la "TransChem", unde a lucrat aproape 4 ani, iar in 2003 s-a alaturat tatalui sau, care avea o ferma la Cazasu. "Eram casatorit cind am renuntat la marinarie. Am ales familia. Nu imi pare rau, pentru ca imi place ce fac acum. Imi placea si meseria mea, dar familia e intotdeauna mai importanta. Inca, pentru mine, agricultura e o provocare. Reusesc, bravo! Nu, ma intorc la marinarie. Cred insa ca dupa aderare va fi mai bine pentru agricultorul roman. In primul rind vom avea finantare, vor veni fondurile structurale, ne vom dota, vom ajunge si noi la performantele fermierilor europeni", spera Ciprian Popa.
Pentru ca e decis sa continue traditia, si pentru ca stie ca mai devreme sau mai tirziu ferma tatalui va fi pe umerii sai, in permanenta, Ciprian incearca sa-si completeze cunostintele agricole. A absolvit deja cursurile de agricultor si zootehnist si doreste sa le urmeze si pe cele de legumicultor. "Nu am fost pentru diploma, mie chiar mi-au folosit cunostintele dobindite, si tehnic dar si pe legislatie. Chiar am reusit sa accesez Programul “Sapard”, am un proiect aprobat pentru achizitie de utilaje, proiect realizat de specialistii OJCA. In plus, daca intr-o zi tatal meu va decide sa se retraga, pot prelua eu afacerea", a mai spus Ciprian.
"De la metalurgie la coada vacii"
Marioara Marin, de profesie inginer metalurg, este acum
administratorul uneia dintre cele mai mari exploatatii agricole din
judet si printre primele femei care au urmat cursurile OJCA. A lucrat
10 ani ca inginer metalurg la IMUC Bucuresti si, spune ea, a fost
indragostita de aceasta meserie. De aceea a si urcat "ierarhic"
extrem de repede, la numai 3 ani de la terminarea facultatii ajunsese deja seful atelierului turnatorie. Avea 27 de ani, era cea
mai tinara persoana din uzina care ocupa o asemenea functie si,
culmea, singura femeie sef de atelier. A trebuit sa fie zbir, avea in
subordine 100 de barbati si 2 femei, majoritatea mult mai in virsta
decit ea. Vorbind despre acest episod, Marioara Marin a tinut sa
sublinieze un singur lucru: "am promovat fara sa fiu membra de
partid". Declinul industriei a determinat-o insa sa ia decizii radicale
si rapide. A ales sa se intoarca acasa, la Tirlele Filiului si chiar daca
la acea vreme toata lumea prospera din comert, ea era "om de
productie" si a ales productia. A inceput cu o moara, dar la scurt timp a fost din nou nevoita sa faca schimbari radicale. "Nu am sa uit niciodata Ordinul nr. 1.314 al lui Vacaroiu care interzicea IAS-urilor sa vinda productia catre SRL. M-au obligat astfel sa imi produc singura materia prima pentru moara, am luat pamint in arenda si am inceput productia vegetala. Mi-a placut, si uite asa am devenit producator de cereale. Cum UE impunea studii in domeniu pentru a putea conduce o exploatatie, am urmat cursurile de agricultori prin OJCA. Mi-au folosit. Erau si lucruri pe care le stiam din practica, dar au fost si informatii noi pe care mi le-am insusit si ulterior le-am aplicat. Acum 2 ani, din nou am fost obligata sa iau o decizie. Piata
cerealelor a intrat intr-un declin fara precedent, pretul lor a fost
extrem de mic, iar profitul aproape inexistent. Aveam nevoie de o
valorificare superioara a productiei daca doream sa salvez firma. Am facut un studiu si am inceput si activitatea zootehnica, am infiintat o ferma de vaci de lapte, cu 100 de capete. M-am aliniat normelor europene, am urmat si cursurile de lucrator in cresterea animalelor, si am devenit taran european. Uite asa am ajuns eu de la metalurgie la coada vacii", a incheiat Marioara Marin.
"Am renuntat la tot ce a fost viata mea inainte"
Cristian Martin este unul din cei mai tineri fermieri din judetul Braila.
Are 29 de ani si, desi este de profesie inginer mecanic (absolvent al Facultatii de Mecanica Galati), Martin trebuie sa obtina performante pe 125 ha cultura mare si 28 ha livada. Pentru Cristi totul s-a schimbat brusc in urma unui eveniment nefericit. "Dupa ce am terminat facultatea, la indemnul tatalui meu, de profesie inginer agronom, am urmat cursurile de agricultori la OJCA. M-am implicat in activitatea de la ferma, insa, doar il ajutam pe tatal meu si nu aveam in plan sa ramin. Din pacate, tatal meu a decedat si am fost nevoit sa preiau rapid toate responsabilitatile. Mi-a fost foarte greu, inca imi este, trebuie sa recunosc, dar nici nu renunt. Nu pot, nu am voie sa renunt. Este o afacere de familie, o afacere pe care trebuie sa o continui in memoria lui. Am renuntat la tot ce a fost viata mea inainte, m-am concentrat asupra fermei, si cred ca incepe sa fie bine. Oricum, cele mai mari probleme cu care m-am confruntat sint probleme generale, care afecteaza toti agricultorii", ne-a povestit Cristi Martin.
In editiile viitoare va vom prezenta si alte povesti cu afaceri de succes conduse de absolventii cursurilor de agricultura organizate de OJCA.