Seria evenimentelor a inceput cu o masa rotunda cu tema "Incluziunea sociala a romilor in contextul integrarii europene" unde a fost prezentat proiectul ce va fi derulat de Guvernul Romaniei in parteneriat cu Uniunea Europeana care are ca obiectiv imbunatatirea conditiilor de viata si incluziunii sociale a celor mai vulnerabile persoane.
Programul, in valoare de 58,5 milioane de dolari, imprumutati de la Banca Mondiala, are patru componente, in cadrul carora se vor acorda granturi pentru finantarea de proiecte din asezarile sarace de romi cu scopul imbunatatirii conditiilor de trai, se va spori accesul la educatie prescolara a copiilor cu virste intre 3 si 5 ani, se va acorda asistenta sociala persoanelor cu dizabilitati, tinerilor iesiti din sistemul institutionalizat si romilor care au fost victime ale violentei in familie.
Presedintele Aliantei pentru Unitatea Romilor Braila, Sandel Grosu, a declarat ca incluziunea romilor este necesara si ca este nevoie de o implicare a tuturor institutiilor pentru ca romii sa se poata integra si sa nu mai fie discriminati.
"Integrarea romilor este o modalitate ca toti sa devenim egali. Nu toti sintem hoti si golani. Exista printre noi doctori, profesori, politisti, functionari publici, mediatori sanitari. Eu doresc schimbarea de mentalitate, depinde cum intelegem aceasta incluziune. Noi cerem integrarea romilor in societate, vrem sa fim in rind cu toata lumea, sa ne dam copiii la scoala "
Sandel Grosu a mai spus ca romii au trecut prin momente grele de-a lungul vietii lor si despre acest lucru vorbeste chiar imnul lor "Gelem, gelem".
"Acest imn descrie suferinta romilor si nevoia lor de a fi intelesi. A fost nevoie de un imn, un simbol pentru noi, sper sa ne uneasca si sa luptam pentru binele nostru", a precizat reprezentantul romilor braileni.
Manifestarile dedicate Zilei Internationale a Romilor s-au incheiat cu depunerea de coroane de flori la monumentul eroilor si pe fluviul Dunarea.