Mergi la conţinutul principal

Insurgenţii islamişti înaintează spre Bagdad din trei direcţii

Insurgenţii islamişti se îndreptau vineri din trei regiuni spre Bagdad, după ce şi-au consolidat controlul asupra teritoriilor cucerite în urma unei ofensive fulgerătoare, care a determinat SUA să ia în calcul opţiunea unei intervenţii, în timp ce companiile americane şi-au evacuat angajaţii. Guvernul irakian a pus în aplicare un nou plan pentru protejarea Bagdadului, în faţa avansului rapid al insurgenţilor islamişti către capitală.
Combatanţii din gruparea radicală sunită Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), care se află la mai puţin de 100 de kilometri de Bagdad, avansează spre capitala Irakului pe străzile aproape pustii, cu magazinele închise, pornind din provinciile al-Anbar, din vest, Salaheddine, din nord, şi Diyala, din est.
Profitând de confuzia forţelor irakiene, care şi-au abandonat posturile, mii de islamişti au preluat începând de marţi controlul asupra oraşului Mosul şi provinciei Ninive, din nord, asupra Tikrit şi a altor regiuni din provincia Salaheddine, precum şi asupra unor sectoare din provinciile Diyala, din est, şi Kirkuk, din nord. Islamiştii controlau încă din ianuarie oraşul Fallujah, aflat la 60 de kilometri vest de Bagdad.
Confruntări puternice aveau loc vineri dimineaţă între armata irakiană şi insurgenţii care, după ce au intrat în provincia Diyala, încearcă să preia controlul asupra capitalei Baaquba, situată la 60 de kilometri de Bagdad.
În faţa lipsei de reacţie a puterii de la Bagdad dominată de şiiţi şi a armatei de a stopa avansul islamiştilor, preşedintele american Barack Obama a declarat că echipa sa de securitate naţională analizează "toate opţiunile", dar a exclus trimiterea trupelor pentru o intervenţie militară. Un oficial american a evocat însă posibilitatea unor atacuri cu drone.
În acest context, şeful diplomaţiei irakiene, Hoshyar Zebari, a admis că forţele de securitate au fost depăşite de situaţie, în special la Mosul.
Aflat la putere din 2006, premierul Nuri al-Maliki, un şiit contestat de rebelii suniţi şi considerat drept un autocrat atât de criticii suniţi, cât şi şiiţi, le-a cerut triburilor să "înfiinţeze unităţi de voluntari" pentru a ajuta forţele irakiene.
Stabilitatea Guvernului condus de al-Maliki este însă ameninţată de diviziunile confesionale şi acuzaţiile lansate de minoritatea sunită, care s-a declarat în mai multe rânduri persecutată. De altfel, insurgenţii din gruparea SIIL au găsit o anumită susţinere în rândul populaţiei sunite din regiunile cucerite.

Guvernul irakian pune în aplicare un plan pentru apărarea Bagdadului

Guvernul irakian a pus în aplicare un nou plan pentru protejarea Bagdadului, în faţa avansului rapid al insurgenţilor islamişti către capitală, după ocuparea mai multor teritorii din nordul ţării, a anunţat vineri Ministerul de Interne.
"Am pus în aplicare un nou plan pentru protejarea Bagdadului", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul Saad Maan, în timp ce insurgenţii se află la mai puţin de 100 de kilometri de capitala irakiană.
"Este vorba despre o situaţie excepţională şi orice relaxare va permite inamicului să încerce să atace Bagdadul (..) Trebuie să fim pregătiţi", a afirmat el.
Potrivit purtătorului de cuvânt, ""planul prevede desfăşurarea masivă a forţelor de securitate, consolidarea activităţii serviciilor de informaţii, folosira mijloacelor tehnice - camere de supraveghere, şi o mai mare coordonare cu liderii militari din celelalte provincii".
"Este de asemenea, necesară creşeterea moralului trupelor", a afirmat purtătorul de cuvânt, în condiţiile în care majoritatea soldaţilor au fugit sau şi-au abandonat uniformele, în faţa avansului islamiştilor radicali.
El a apreciat că există un număr suficient de trupe în Bagdad pentru respingerea unui atac, precizând, de asemenea, că civilii şi-au anunţat intenţia a lupta voluntar, alături de armată, împotriva insurgenţilor islamişti.

Locuitorii din capitală sunt îngrijoraţi

Într-o înregistrare audio publicată miercuri, unul dintre liderii SIIL, Abu Mohammed al-Adnani, i-a îndemnat pe insurgenţi "să se îndrepte spre Bagdad", în condiţiile în care gruparea radicală continuă, în paralel, să comită atentate sângeroase.
Între timp, în capitală locuitorii sunt îngrijoraţi de înaintarea SIIL, considerată de Washington drept una dintre "cele mai periculoase" grupări teroriste din lume.
"Populaţia se simte abandonată, lipsită de protecţie", a declarat, îngrijorat, Abu Alaa, în vârstă de 54 de ani. "Oamenii ies mai puţin din casă, deoarece se tem. Rebelii se află la porţile Bagdadului şi pot sosi dintr-un moment în altul", spune şi Zeid, jurnalist.
Între timp, la nord de Bagdad, companiile americane care lucrează pentru Guvernul irakian în sectorul apărării şi-au evacuat angajaţii americani de la baza aeriană din Balad, în provincia Diyala, spre capitala irakiană, potrivit Departamentului de Stat.
În cel de-al doilea oraş al ţării, Mosul, islamiştii continuau să ţină ostatici aproape 50 de cetăţeni turci la consulatul turc, dar şi 31 de şoferi turci.
Pe fondul violenţelor, aproximativ o jumătate de milion de locuitori au plecat din Mosul.
Între timp, în sud, la Kirkuk, forţele kurde deţin pentru prima oară controlul asupra oraşului multietnic, pe care au promis să-l apere în faţa islamiştilor, după retragerea armatei irakiene.

Cursul petrolului, în creştere

După o audiere prin videoconferinţă a trimisului special ONU în Irak, Nickolai Mladenov, Consiliul de Securitate a condamnat "actele de terorism" din Irak şi a făcut apel la dialog între forţele politice.
În schimb, Rusia a apreciat că evoluţiile reprezintă "eşecul total" al invaziei din 2003 a Statelor Unite, care şi-au retras trupele din Irak la sfârşitul lui 2011.
Potrivit experţilor militari, în rândurile SIIL se află numeroşi combatanţi străini, precum şi foşti membri ai serviciilor de securitate ale lui Saddam Hussein, înlăturat de la puetre în urma invaziei americane.
Potrivit lui Riad Kahwaji, director la Institute for Near East and Gulf Military Analysis, un număr cuprins între cel puţin 10.000 şi 15.000 de insurgenţi islamişti se află în nordul Irakului.
Având baza în vestul Irakului, SIIL, care a fost respinsă de Al-Qaida, s-a infiltrat în Siria, unde controlează sectoare importante din provincia Deir Ezzor, din nord-estul ţării. În prezent, luptă cu alte grupări rebele din Siria.
În contextul amplificării violenţelor, există temeri privind perturbări în onorarea contractelor în domeniul petrolier de către Irak, iar cursul petrolului continuă să crească în Asia.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro